Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EHETEŐ 5LETEK 8.

2020.02.07

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Kaporleves
Hozzávalók:
2 csomó kapor, 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 8 dl tej, 2 tojássárgája, só

Elkészítése:
A kaprot megmossuk, alaposan lecsepegtetjük, és finomra vágjuk.
A felolvasztott vajon megpároljuk, a liszttel meghintjük, majd a tejjel felöntve jól elkeverjük és felforraljuk.
Néhány percig főzzük, majd megsózzuk.
A forró levest a tojások sárgájára merjük, és habverővel simára keverjük.
Pirított zsemlekockával kínáljuk.

Kapros halgombóc-leves
Hozzávalók:
40 dkg fagyasztott halfilé, 1 zsemle, 1 tojás, 3 evőkanál zsemlemorzsa, só, őrölt bors, 1 csomó kapor, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál citromlé, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A felengedett halfilét lecsöpögtetjük, és a beáztatott, majd jól kicsavart zsemlével együtt ledaráljuk.
Hozzáadjuk az egész tojást, kevés sót, őrölt borsot, és annyi zsemlemorzsával gyúrjuk össze, hogy jól formázható masszát kapjunk.
Másfél liter vizet felforralunk, megsózzuk, majd a halas keverékből nedves kézzel formált diónyi gombócokat kifőzzük benne.
A megfőtt gombócokat szűrőkanállal kivesszük, és melegen tartjuk. A felolvasztott vajon megfonnyasztjuk a finomra vágott kaprot, liszttel megszórjuk, és a főzőlével felengedve felforraljuk.
Beletesszük a tejfölt, citromlével ízesítjük, ha kell, utána sózzuk.
A levesbe helyezzük a gombócokat, még egyszer átforraljuk, és melegen tálaljuk.

Káposztaleves
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 1 kiskanál ételízesítő, só, pirospaprika, köménymag, 2 babérlevél, 1 pár virsli, 1 csomó kapor

Elkészítése:
A fölforrósított olajon üvegesre pirítjuk a felaprított hagymát.
Pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, és felöntjük 1 liter vízzel.
Fűszerezzük, s ha felforrt, beletesszük az összevágott savanyú káposztát.
Főzzük 5-6 percig, majd hozzáadjuk a felkarikázott virslit, és átforraljuk.
Tejföllel gazdagítjuk.

Káposztás burgonyafelfújt
Hozzávalók:
80 dkg nyers és 30 dkg főtt burgonya, 40 dkg káposzta, 1 tojás, 1-2 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, zsír őrölt bors, só

Elkészítése:
A nyers burgonyát meghámozzuk, megmossuk és lereszeljük.
Levét kinyomkodjuk, és hozzáadjuk az áttört, főtt burgonyát, a liszttel elhabart tojást.
Sózzuk, borsozzuk.
Kevés zsíron megpároljuk az apróra vágott hagymát és a szálasra vágott káposztát.
Ezt is sózzuk, borsozzuk.
A burgonya felét zsírral kikent tepsibe simítjuk, rárakjuk a káposztát, majd a maradék burgonyát.
Villával beszurkáljuk, meglocsoljuk egy kanál olvasztott zsírral, és közepes tűznél előbb alufóliával letakarva, majd a nélkül sütjük, míg szép piros lesz.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - EHETŐ ÖTLETEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.