Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EHETŐ 5LETEK 3.

2019.03.02

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Csirkemáj meggyszósszal
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött bors, 3 evőkanál vaj
A szószhoz:
30 dkg meggy, 1 evőkanál vaj, 2 dl víz, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor, 1 dl tejföl, fahéj, só, 1 csomó petrezselyem

Elkészítése:
A szeletekre vágott májat mindkét oldalán borsozzuk, kenjük be tejföllel, és pihentessük 20 percet. A meggyet magozzuk ki, és vajon pároljuk meg. Ízesítsük fahéjjal. A lisztet, a cukrot és egyéb hozzávalókat keverjük el a vízzel, adjuk a meggyhez, és forraljuk össze. Végül keverjük bele a nagyon finomra vágott petrezselymet. A serpenyő alját dörzsöljük be fokhagymával, melegítsük fel benne a vajat, majd a májszeleteket hirtelen süssük ki. Utólag sózzuk. Tálaljuk vajas burgonyapürével és meggyszósszal.

Csokoládés makkocskák
Hozzávalók:
18 dkg liszt, 8 dkg vaj, 7 dkg cukor, 1 tojás, fél csomag sütőpor, fél csomag vaníliás cukor, 10 dkg főzőcsokoládé, 10 szem mandula

Elkészítése:
A sütőporos lisztet összegyúrjuk a tojással, vajjal és a vaníliás cukorral. Hüvelykujjnyi darabokat formálunk kis golyókból, melyeket vajazott tepsiben, forró sütőbe téve megsütünk. A kisült makkocskák egyik végét gőz felett olvasztott csokoládéba mártjuk. Ha megdermedt a csokoládé, hosszú, gyufaszál vastagságú szeleteket vágunk a mandulaszemekből, azokat szárként a makkocskák csokoládés végébe tűzzük. Igen dekoratív teasütemény.

Csömöri gombócleves
Hozzávalók:
30 dkg borjúlábszár, 2 evőkanál olaj, só, 1 csomó vegyes leveszöldség, 10-10 dkg zöldborsó és zöldbab, 1 csomó petrezselyem, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 evőkanál tárkonyecet
A burgonyagombóchoz:
20 dkg burgonya, 1 tojás, só, kb. 15 dkg liszt

Elkészítése: A húst apró kockákra vágjuk, majd a felforrósított olajon fehéredésig sütjük. Megsózzuk, és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. A megtisztított, kockára vágott burgonyát megfőzzük, leszűrjük, még melegen áttörjük, sózzuk, az egész tojással és annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Ha a hús már majdnem puha beletesszük a zöldségeket, másfél liter vízzel felöntjük, és amikor felforrt, a burgonyás keverékből formált apró gombócokat is hozzáadjuk. Lassú tűzön addig főzzük, míg a gombócok feljöttek a tetejére és a zöldségek is megpuhultak. A levest besűrítjük a liszttel elkevert tejföllel, még egyszer átforraljuk, majd a tűzről levéve kevés tárkonyecettel savanyítjuk és meghintjük finomra vágott petrezselyemmel.

Diós-béles
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 3 dkg cukor, 12 dkg zsír, 1 tojás, 1 csomag sütőpor, fél csomag vaníliás cukor
A töltelékhez:
10 dkg baracklekvár, 14 dkg porcukor, fél csomag vaníliás cukor, 15 dkg darált dió, 2 tojás, 1 kiskanál rum

Elkészítése:
A töltelékhez a porcukrot a tojások sárgájával és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a diót, majd beleforgatjuk a habbá felvert fehérjét. Előmelegítjük a sütőt, közben elkészítjük a tésztát. A lisztet a sütőporral, a cukorral, a tojássárgájával és a zsírral jól eldolgozzuk. A tészta kétharmad részét a tepsiben szétnyomkodjuk, lekvárral megkenjük, majd a töltelékkel beborítjuk. Ezt a maradék tésztával befedjük, villával megszurkáljuk, végül tojásos kenés után pirosra sütjük.

Diós kalács (Kozonák)
Hozzávalók:
1 kg liszt, 20 dkg cukor, 3 tojássárgája, 1,2 dkg élesztő, reszelt citromhéj (és/vagy narancshéj), olaj, só, 2 dl fehérbor, cukros tej, fél tasak vaníliás cukor

Elkészítése:
Először a reszelt gyümölcshéjat kevés vízzel és cukorral, a tojások sárgáját 3 kanál cukorral kikeverjük. Az élesztőt két deci tejjel és egy kanál liszttel összekeverjük, és meleg helyre tesszük, hogy kezdjen kelni. Egy nagy edénybe szitáljuk a lisztet, majd sorban hozzákeverjük a sót, a kovászt, a cukros tejet, a reszelt héjat, a vaníliás cukrot, a fehérbort, a tojások sárgáját és az olajat. Fontos a sorrend, és az, hogy folyamatosan kell gyúrni. Ha kemény a tészta, olajjal lehet lágyítani. Addig gyúrjuk, míg nem ragad a kezünkhöz. Ha készen van, meleg helyre tesszük, és hagyjuk kelni. Közben a töltelékhez a darált diót ízlés szerint kevés tejjel, cukorral, kakaóval, reszelt citromhéjjal masszává keverjük. Ezt folyamatos keverés közben felforraljuk, míg a dió megdagad, majd hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztát két egyenlő részre vágjuk, sodrófával ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és a tölteléket rákenjük. Szépen összesodorjuk, tepsibe tesszük, és előmelegített sütőbe toljuk. Amikor a teteje megpirult, egy sütőpapírral letakarjuk, és így sütjük tovább. A teljes sütési idő egy óra legyen, hogy a tészta közepe is átsüljön.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - EHETŐ ÖTLETEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.