Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EHETŐ 5LETEK 4

2019.03.30

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Diós tekercs
Hozzávalók:
15 dkg darált dió, 6 tojás, 15 dkg cukor, fél csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor, 2,5 dkg zsemlemorzsa vagy gríz, 2 dkg vaj
A töltelékhez:
15 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 0,5 dl tej

Elkészítése:
A tészta elkészítéséhez a darált diót a tojások sárgájával, a cukorral és a vaníliás cukorral habzásig jól kikeverjük, hozzáadjuk a zsemlemorzsát (grízt), a sütőport, és utoljára a keményre vert tojásfehérjét. Vajjal kikent, lisztezett tepsiben, közepes tűzön gyengén kisütjük. Ha kész, a meleg tésztát cukorral behintett deszkára borítjuk, és az előre elkészített töltelékkel bekenjük. (Ehhez a cukrot a dióval, a reszelt citromhéjjal és kevés forró tejjel megfőzzük.)
A tölteléket még langyosan kenjük a meleg tésztára, utána mindjárt felgöngyöljük, és fehér papírba csomagolva hagyjuk kihűlni.

Diós zsúrszeletek
Hozzávalók:
18 dkg porcukor, 15 dkg darált dió, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 4 tojás, fél csomag sütőpor, fél csomag vaníliás cukor

Elkészítése:
A porcukrot a tojások sárgájával és a vaníliás cukorral fél óráig keverjük, majd hozzáadjuk a diót, a morzsát, a sütőport, és legvégén a keményre vert tojásfehérjét. Zsírozott tepsibe tesszük, tetejét darált dióval megszórjuk, és forró sütőben megsütjük. Még melegen szeleteljük fel.

Dominó
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 15 dkg cukor, 2 tojás, 3 evőkanál méz, fél sütőpor, 3 dkg csokoládé

Elkészítése:
A cukrot a tojással habosra keverjük, hozzáadjuk a langyosra melegített mézet, a csokoládét és a sütőporral elkevert lisztet. Összedolgozzuk, és fél centi vastagon tepsibe helyezve, lassú tűznél sütjük. Tetejét szeletelés előtt fehér cukormázzal vonjuk be. Végül olvasztott csokoládéból dominó jeleket csurgatunk rájuk.

Egres-leves
Hozzávalók:
40 dkg egres, 15 dkg cukor, 4 db szegfűszeg, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl

Elkészítése:
Az egres szemek mindkét végét lecsípjük, alaposan megmossuk. Egy liter, cukorral és szegfűszeggel ízesített vízben felforraljuk. Ha a bogyók kissé megrepedtek, a liszttel elkevert tejföllel besűrítjük. Még egyszer átforraljuk, majd tálalás előtt behűtjük. (Tálalhatjuk melegen is, de az a jó, ha néhány órát pihentetjük a levest, így a savanykás szemeket kellemesen átjárja az édes lé.)

Erőleves olaszosan
Hozzávalók:
1 l erőleves (kockából), 15 dkg tortellini, 1 csomó snidling, 10 dkg trappista sajt

Elkészítése:
Az erőlevest felforraljuk és beleszórjuk a tortellinit. Lefedve addig főzzük, míg a tészta megpuhul. A levest forrón, finomra vágott snidlinggel és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

Édes pogácsa
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 25 dkg vaj, 3 tojás sárgája, 10 dkg porcukor, 1 dkg sütőpor, só

Elkészítése:
A lisztet jól eldolgozzuk a vajjal, cukorral, 2 tojássárgájával és a sütőporral, valamint kevés sóval. Öt-hat alkalommal vékonyra nyújtjuk, és minden alkalommal enyhe lisztezéssel többszörösen hajtogatjuk. Végül félujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Zsírozott tepsibe tesszük, tojássárgájával erősen megkenjük, kevés kristálycukorral megszórjuk. A közepükbe villával beleszúrunk. Forró sütőben szép pirosra sütjük.

Farsangi fánk
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 5 dl tej, 6 tojássárgája, 7 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál rum, 1 vaníliás cukor, 1 mokkáskanál só, 15 dkg sárgabaracklekvár, a sütéshez olaj

Elkészítése:
A szétmorzsolt élesztőt 2 dl cukros tejben feloldjuk, majd letakarva felfuttatjuk. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, s abba öntjük a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáit, a rumot, a sót és a megmaradt tejet. A tésztát addig gyúrjuk, míg hólyagossá válik. Ekkor beledolgozzuk a vajat. A tésztából cipót formálunk, s lisztezett tálba rakva, a tetejét is belisztezve, párnák közé téve egy-két óra alatt kelesztjük, amíg a tészta a kétszeresére duzzad. A jól megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és fánkszaggatóval kiszúrjuk, majd ügyesen karikaformára igazítjuk, vigyázva, hogy a közepe ki ne szakadjon. Ezt követően a deszkán, még negyedórát pihentetjük, majd forró olajban sütjük, egyszer átfordítva. A kisült fánkok mélyedésébe lekvárt töltünk, majd vaníliás cukorral meghintjük.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - EHETŐ ÖTLETEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.