Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EHETŐ 5LETEK 5.

2019.07.18

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Fatörzs-szelet
Hozzávalók:
15 dkg cukor, 5 tojás, 5 dkg zsemlemorzsa vagy gríz, 1 sütőpor, fél vaníliás cukor
A töltelékhez:
5 tojássárgája, 25 dkg porcukor, 4 dl tej, fél vaníliás cukor, 15 dkg csokoládé, 25 dkg vaj

Elkészítése:
Az öt tojás sárgáját, a 15 deka cukorral fél óráig habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a zsemlemorzsát, a sütőport és a tojásfehérjék kemény habját.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben vékony piskótalapot sütünk belőle, közepes tűznél.
Közben az öt tojássárgáját a porcukorral, a tejjel, a vaníliás cukorral és a csokoládéval állandó keverés közben sűrűre főzzük.
Levesszük a tűzről, és addig keverjük, amíg kihűl, majd hozzáadjuk a habosra kevert vajat.
A langyosra hűlt piskótát ezzel megkenjük, felcsavarjuk, végül a maradék krémmel kívülről is beborítjuk.
Villával famintásra díszítjük, hűtőben megdermesztjük, majd tálaljuk.

Fehérboros almaleves
Hozzávalók:
1 kg savanykás alma, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 2 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 5 dkg liszt, 2 tojássárgája, csipetnyi só, 1 evőkanál citromlé, fahéj, szegfűszeg

Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk.
Egy liter vizet felforralunk, beletesszük a megmosott mazsolát, cukorral, citromlével, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük.
Amikor forr, hozzáadjuk az almakockákat, a fehérbort, és főzzük néhány percig.
A tejszínt elkeverjük a liszttel, és besűrítjük vele a levest.
A kész almalevest a tojások sárgájára merjük, és jól elkeverjük.
Azonnal tálalható, de behűtve is kitűnő.

Finom lúdgégeleves
Hozzávalók 6-8 személyre:
3 kg liba, 25 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 15 dkg zeller, 10 dkg karalábé, 10 dkg kelkáposzta, 10 dkg karfiol, 10 dkg csiperke, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling, 10 dkg zöldborsó, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 10 szem bors, só, sáfrány, lúdgége tészta

Elkészítése:
Az alaposan megtisztított libát vágjuk nyolc részre, és bő, hideg vízben tegyük fel főni.
Ha felforrt, habját szedjük le, és adjuk hozzá a fűszereket.
Amikor a hús féli megpuhult, rakjuk a zöldségeket a levesbe.
Előbb a répaféléket, hagymát, fokhagymát, majd a kelkáposztát, borsót, karfiolt, végül a gombát. Ízesítsük az egész paradicsommal és zöldpaprikával.
Lassú tűzön főzzük kb. három órán át.
Ha minden megpuhult, a húst emeljük ki és fejtsük le a csontról.
Osszuk el tetszés szerint a levesestál aljában a kifőtt lúdgége tésztával együtt.
A zöldségeket metéljük vékonyra, adjuk a húshoz.
A levest forraljuk fel, és szűrjük a tálba.
Tetejét szórjuk meg vagdalt metélőhagymával.

Gesztenyés pulyka
Hozzávalók: (10 személyre)
75 dkg gesztenye, 2 dl tej, 1 szikkadt zsömle, 10 dkg vaj, 30 dkg sertéshús, 2 tojás, fél teáskanál bors, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál szerecsendió, 1 bébi-pulyka (3 kg), 10 dkg bacon szalonna
A körethez:
50 dkg aszalt szilva, 3 dl vörösbor, 3 evőkanál cukor, 3 szegfűszeg, 1 vöröshagyma, 25 dkg csiperkegomba, 25 dkg rizs, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 evőkanál liszt, petrezselyem

Elkészítése:
A megtisztított gesztenyét megfőzzük.
Szűrjük, majd tejjel felengedve főzzük pépessé.
A sertéshúst daráljuk le, gyúrjuk össze az áztatott zsemlével, a gesztenyével, 2 evőkanál vajjal és a tojásokkal.
Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval.
A besózott pulykát megtöltve a keverékkel összetűzzük, szalonnával beborítva 2,5 - 3 órát lefedve, majd a szalonnát levéve fedetlenül, ropogósra sütjük.
Közben pároljuk meg az aszalt szilvát vörösborban szegfűszeggel, cukorral.
Pirítsuk meg a hagymát, és a szeletelt gombát, tegyük rá a rizst, majd vízzel felöntve pároljuk puhára.
A pecsenyeléhez adjuk a paradicsompürét, lisztet, sózzuk, borsozzuk, összeforraljuk, majd ezzel tálaljuk a pulykát.

Gombával töltött burgonya
Hozzávalók:
15 nagyobb burgonya, 1 vöröshagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 1 doboz konzerv gomba, 1 zsemle, 1,5 dl aludttej, 2 dl tejföl, 1 tojás, 3 evőkanál reszelt sajt, 1 csomó petrezselyem, őrölt bors, só

Elkészítése:
A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, majd megtisztítjuk és kettévágjuk.
A közepét kivájjuk, és vajjal kikent tepsibe egymás mellé tesszük.
Közben a szalonnát apró kockákra vágjuk, majd rózsaszínűre pirítjuk.
Megszórjuk finomra vágott hagymával, petrezselyemmel, és megpároljuk.
Hozzáadjuk az apróra vágott gombát, tovább pároljuk, és ízlés szerint fűszerezzük.
Az előzőleg beáztatott zsemlét kinyomkodjuk, hozzáadjuk a felvert tojást és a gombás keveréket, a kikapart burgonyát, végül alaposan összedolgozzuk.
A töltelékkel megtöltjük a burgonyákat, tetejükre tejfölt teszünk, és megszórjuk reszelt sajttal.
Forró sütőben 30 percig sütjük.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - EHETŐ ÖTLETEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.