Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EHETŐ 5LETEK 6

2019.12.11

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Hagymaleves cipóban
Hozzávalók:
4 db kis rozscipó, 30 dkg burgonya, 4 fej vöröshagyma, 1 l húsleves, só, őrölt bors, 1 dl tejszín, 1 csomó snidling

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, és a húslevessel felöntve felforraljuk.
Beletesszük a megtisztított, cikkekre vágott vöröshagymát és lassú tűzön, fedő alatt addig főzzük, míg a burgonya és a hagyma is megpuhul.
A tűzről levéve mixerrel pépesítjük, őrölt borssal és, ha szükséges sóval ízesítjük, majd a tejszínnel simára keverjük.
Amíg a leves fő, a cipók tetejéről egy-egy szeletet levágunk, és a belsejüket kikaparjuk.
A forró levest a kistányérra állított cipókba merjük, a tetejét finomra vagdalt snidlinggel meghintve máris tálaljuk.
(Metélőhagyma helyett reszelt sajttal is megszórhatjuk.)

Hagymás rostélyos
Hozzávalók:
4 szelet rostélyos, 30 dkg hagyma, 1 mokkáskanál törött bors, 1 mokkáskanál só, 3-4 kiskanál olaj a páchoz, 6 evőkanál olaj a sütéshez

Elkészítése:
A rostélyos szeleteket mossuk le, a széleit vagdossuk be.
Hintsük meg a szeleteket törött borssal, és kenjük meg olajjal.
Pihentessük a hűtőben 30 percig.
A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk karikára, és a felhevített olajon süssük ropogósra.
Szedjük ki a hagymakarikákat, és a visszamaradt zsiradékon süssük rozsdabarnára a hússzeleteket.
Tálaláskor halmozzuk a hagymakarikákat a hús tetejére.
Sült burgonyával kínáljuk.

Hamis vadas-leves
Hozzávalók:
1 csomó vegyes leveszöldség, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, só, őrölt bors, 3 babérlevél, 2 evőkanál cukor, 2 dl tejföl

A galuskához:
2 tojás, 5 evőkanál zsemlemorzsa, 1 kávéskanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítése:
Üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát.
Hozzáadjuk a káposztareszelőn lereszelt zöldségeket, a cukrot, és néhány perc alatt megfonnyasztjuk.
Megszórjuk a liszttel, bő egy liter vízzel felöntjük, majd sóval, őrölt borssal és babérlevéllel ízesítve fedő alatt főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.
Eközben a tojásokat villával felverjük és a zsemlemorzsával, valamint a vagdalt petrezselyemmel összedolgozzuk.
Kiskanállal a forrásban lévő levesbe szaggatjuk. Ha a galuskák feljöttek a felszínre, levesszük a tűzről, elkeverjük benne a tejfölt és forrón tálaljuk.

Hájas kifli
Hozzávalók:
25 dkg disznóháj, 44 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 1 csomag sütőpor, só

Elkészítése:
A hájat vízzel átmossuk, burgonyatörőn átpasszírozzuk, vagy ledaráljuk.
22 deka liszttel jól eldolgozzuk, majd pihentetni a hűtőbe tesszük.
Ez alatt a maradék lisztet a sütőporral, a tojással, ízlés szerinti sóval és annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy lágy rétestésztát kapjunk.
A tésztát tányér nagyságúra nyújtjuk, beletesszük a hűtőből kivett hájas tésztát, becsomagoljuk, majd vékonyra kinyújtjuk.
Vastagra összehajtjuk, megint kinyújtjuk.
Ezt négyszer megismételjük, végül félujjnyi vastagra kinyújtjuk, szögletes darabokra vágjuk, közepükre kis halmocska baracklekvárt rakunk, és kiflivé sodorjuk.
A kifliket kivajazott tepsiben megsütjük.
Tálaláskor vaníliás cukorral megszórjuk.

Háromlapos sütemény
Hozzávalók:
28 dkg liszt, 10 dkg cukor, 7 dkg margarin, 1 kávéskanál szalalkáli, 1 dl tej
A krémhez:
30 dkg cukor, 5 dl tej, 10 dkg margarin, 3 evőkanál liszt

Elkészítése:
A tésztához valókat összegyúrjuk, és három lapot sütünk belőle.
A krémhez három evőkanál cukrot megpirítunk és felöntjük kevés tejjel.
A többi tejet a maradék cukorral és liszttel felfőzzük, hozzáadjuk a karamellt.
Ha kihűlt, hozzákeverjük a margarint.
Megkenjük az első lapot, rátesszük a másodikat, megkenjük, végül a harmadikkal befedjük.
A maradék krémmel a tetejét kenjük meg.
Pár órát állni hagyjuk, majd kockákra vágva kínáljuk.

Hideg uborkaleves
Hozzávalók:
50 dkg kígyóuborka, 25 dkg túró, 3 dl joghurt, 1 csomó kapor, 2 evőkanál citromlé, só

Elkészítése:
Az uborkát meghámozzuk, felaprítjuk, majd a túróval és a joghurttal együtt átturmixoljuk.
Hozzáadjuk az apróra vagdalt kaprot, sóval és citromlével ízesítjük.
Forró napokon jégkockával kínáljuk.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - EHETŐ ÖTLETEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.