Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EHETŐ 5LETEK 9.

2020.03.28

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Káposztás kacsa
Hozzávalók:
1 pecsenyekacsa, 1 teáskanál majoránna, 2 borízű alma, 4 szelet füstölt szalonna, 60 dkg savanyú káposzta, 50 dkg héjában főtt burgonya, só, bors, köménymag, 1 evőkanál olaj

Elkészítése:
A konyhakész kacsa hasüregét bedörzsöljük sóval, majoránnával, majd belehelyezzük az almákat.
Süssük meg félig a kacsát, majd rakjuk körül a savanyú káposztával.
Gyakran locsolgatva pároljuk puhára.
A főtt burgonyát hámozzuk meg, hosszában vágjuk négyfelé.
Az olajat hevítsük fel, pirítsuk meg rajta a köménymagot, és forgassuk bele a burgonyát.
Tálaláskor daraboljuk fel a kacsát, tegyük káposztaágyra, körítsük a köményes burgonyával, melynek tetejére tűzzük a pirított szalonnaszeleteket.

Keleti nyárs
Hozzávalók:
60 dkg pulykamell, 15 dkg füstölt szalonna, 35 dkg ananász, 1 evőkanál ketchup, 1 evőkanál barackíz, 2 evőkanál olaj, csipet curry, Cayenne bors, gyömbér, só

Elkészítése:
A húst vágjuk 2 x 2 centis kockákra. Az olajat keverjük el a ketchuppal, a barackízzel, és ízesítsük curryvel és Cayenne borssal, majd forgassuk bele a húskockákat.
Fedjük be a tálat, és tegyük a hűtőbe érlelni legalább 3 órára.
A füstölt szalonnát vékonyan szeleteljük, majd kockázzuk fel.
Az ananászt daraboljuk a húshoz hasonlóra.
Csepegtessük le a húst, majd húzzuk nyársra, felváltva a szalonnával és ananásszal.
Helyezzük forró grillrácsra, és állandóan forgatva süssük 15 percig, amíg megpuhul.
Ezután sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg gyömbérrel.
Kínáljunk hozzá édes-savanyú mártást, vagy sárgadinnyét.

Konyakos meggyleves
Hozzávalók:
50 dkg meggy, 10 dkg cukor, 2 dl tej, 2 dl tejszín, 2 tasak forralt-borfűszer, 2 evőkanál liszt, 0,5 dl konyak
A tálaláshoz:
4 evőkanál tejszínhab, 4 db babapiskóta

Elkészítése:
A meggyet megtisztítjuk és kimagozzuk.
Hozzáadjuk a cukrot, a filteres forralt-borfűszert, és annyi vízben, amennyi ellepi, pár perc alatt puhára főzzük.
Felöntjük a tejjel és a tejszínnel, melyben előzőleg simára kevertük a lisztet, és újra átforraljuk.
A tűzről levéve jól behűtjük.
Tálalás előtt eltávolítjuk a fűszeres filtereket, beleöntjük a konyakot, és a levest csészékbe osztjuk.
Tejszínhabbal díszítve kínáljuk, de tegyünk mindegyik mellé egy-egy babapiskótát.

Lebbencsleves
Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg csuszatészta, 1 fej vöröshagyma, 1 kiskanál pirospaprika, 30 dkg burgonya, 1 kiskanál ételízesítő, só

Elkészítése:
A szalonnát kockára vágjuk, zsírjára sütjük, a hagymát üvegesre pároljuk benne.
Beletesszük a csuszatésztát, és folyamatosan kevergetve aranysárgára sütjük.
Pirospaprikával meghintjük, bő egy liter vízzel felöntjük, sóval és ételízesítővel fűszerezve felforraljuk.
Hozzátesszük a burgonyát és fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük.
Füstölt kolbászt is tehetünk bele.

Lencsepüré-leves virslivel
Hozzávalók:
20 dkg lencse, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 2 babérlevél, só, 1 evőkanál ételízesítő, 2 teáskanál borecet, 1 dl tejföl, 2 pár virsli

Elkészítése:
A kiválogatott lencsét főzés előtt néhány órára hideg vízbe áztatjuk.
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, majd zsírjára sütjük.
A pörcöt a zsírból kiemeljük, és a zsírban üvegesre pirítjuk a finomra vagdalt vöröshagymát.
Hozzáadjuk a leszűrt lencsét, felöntjük egy liter vízzel, és sóval, babérlevéllel, ételízesítővel fedő alatt puhára főzzük.
Ha a lencse megpuhult, a babért eltávolítjuk, és a levest mixerrel pépesítjük.
Belekeverjük a tejfölt, kevés ecettel savanyítjuk, majd a karikára vágott sült virslivel és a szalonnapörccel a tetején forrón tálaljuk.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - EHETŐ ÖTLETEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.