Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - KUBAI GASZTROANZIX 4.

2016.10.23

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

KUBAI PAELLA
(Paella Cubana)
Hozzávalók:
8 db bőrös csirkecomb vagy mellfilé, 15 dkg füstölt kolbász, 45 dkg konyhakész apró rák, 1 db homárfilé, 1 l csirkeleves, 2 evőkanál olívaolaj, 8 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 db húsos zöldpaprika, 1,8 dl vörösbor, 1,3 l párolt rizs, 1 l víz, 2 teáskanál só, csipet sáfrány, 1,2 dl zöldborsó
A tálaláshoz:
1 db piros húsú paprika

Elkészítése: Vegyen elő nagyobb, jól zárható edényt. Közepes hőmérsékletre melegítse fel benne az olívaolajat. Enyhén pirítsa meg rajta a csirkefilék mindkét oldalát. Tegye rá a felkarikázott kolbászt. Fedő alatt főzze az egészet puhára. Emelje szűrőkanállal tányérra, majd a visszamaradt lében párolja üvegesre a felaprózott vörös- és fokhagymákat, valamint a vagdalt zöldpaprikát. Fűszerezze és öntse fel a levessel. Ötpercnyi gyöngyöztetés után tegye vissza a kiemelt húsokat, a tengeri hozzávalókat és a rizst. Ha felforrt, öntse fel a borral. Fűszerezze, végül időnként megkeverve főzze készre. Ekkor simítsa a ragut tepsibe, és a 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig pirítsa a tetejét. A sütőből kivéve ötpercnyi pihentetés után tálalja.
Díszítse a tetejét a vagdalt piros paprikával.

KUBAI SERTÉSSZELET
(Carne de Cerdo)
Hozzávalók:
1 kg karaj, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, 1 dl ananászlé, 1 mokkáskanál őrölt szerecsen-dió, ízlés szerint só és őrölt bors

Elkészítése:
A karajt egészben mossa meg és csepegtesse le. Éles késsel metssze ki a húst a csontból. Az így kapott színhúst sóval és őrölt borssal alaposan dörzsölje be. Lábosban melegítse fel az olajat. Ebben minden oldalát pirítsa pirosra. Ekkor öntse alá a duplájára higított ananászlevet, majd fedő alatt gyöngyözve párolja puhára. A puha húst pihentesse negyed órán át, majd éles késsel szeletelje fel. Rendezze tepsibe a szeleteket. Öntse le az ananászlé, a mustár és a fűszerek keverékével.
Előmelegített sütőben süsse pirosra a tetejét. Ananászkockával párolt rizzsel tálalja.

MARHASÜLT PALOMILLA MÓDON
(Bistec de Palomilla)
Hozzávalók:
3 evőkanál vaj, 1 evőkanál olívaolaj, 6 vékony szelet marha hátszín, 2 evőkanál zöld citromlé, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és őrölt bors

Elkészítése:
Forrósítsa fel az olívaolajat és egy evőkanál vajat. Oldalukként egy-egy perc alatt minden szeletet hirtelen süssön barnára. (ezért kell vékony szelet húsokat vágni.) Papírtörlőre fektetve itassa le a felesleges zsiradékot róluk, majd tálra téve tartsa melegen a szeleteket. Közben a visszamaradt zsiradékhoz adja a maradék vajat. Párolja üvegesre a zúzott fokhagymát és a csíkokra szelt vöröshagymát. Öntse rá a citromlevet, ízesítse sóval és borssal, végül forralja össze. Locsolja a mártást a hússzeletekre.
Párolt rizzsel körítve forrón tálalja.

ÖKÖRUSZÁLY PÖRKÖLT
(Rabo Encendido)
Hozzávalók:
2 kg marhafarok, 2,4 dl liszt, 0,8 dl olívaolaj, 2,4 dl vörösbor, 3 evőkanál paradicsompüré, 1 db babérlevél, fél teáskanál kakukkfű, negyed teáskanál borsmenta, 2,5 dl marhahús-leves, negyed mokkáskanál reszelt szerecsendió. 2 fej vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, ízlés szerint só és őrölt bors, 2 db piros húsú paprika

Elkészítése:
A marhafarkat vagdalja négy centis darabokra, hogy meg tudja pirítani a pörkölthöz. Ha szükséges, akkor a felesleges zsiradékot vagdalja le róla. Forgassa bele a lisztbe. A serpenyőben felforrósított olajon mintegy két perc alatt pirítsa aranybarnára a húsok minden oldalát. Emelje papírtörlőre, és itassa le róluk a felesleges zsiradékot. A visszamaradt lébe keverje bele bort, a levest, a paradicsompürét, a morzsolt kakukkfüvet, az apróra vagdalt zöldpaprikát és a zúzott fokhagymát. Folyamatos keverés közben forralja 5 percet, majd a többi hozzávalóval ízesítse. Lassú tűzön gyöngyöztesse össze. Fektesse bele a húsokat, és fedő alatt párolja két órán át. Tálaláskor körítse hófehér párolt rizzsel.
Díszítse a csíkokra vagdalt piros paprikával.

PÁROLT CSIRKE FOKHAGYMÁS-BOROS MÁRTÁSBAN
(Pollo al Ajillo)
Hozzávalók:
4 db csirkemell-filé, 3 evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 nagy zöldpaprika, 0,8 dl fehérbor, 1 zöld citrom leve, ízlés szerint só és fekete bors, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
A megfelelő méretű darabokra szabdalt filéket dörzsölje be a sóval és a borssal. Serpenyőben melegítse közepes hőfokra az olajat. Ebben süsse néhány perc alatt a húsok mindkét oldalát világosbarnára. Adja hozzá a zúzott fokhagymát és a finomra vagdalt vöröshagymát. Párolja pár percig, majd öntse rá a bort és a citromlevet. Keverje hozzá az apróra vagdalt paprikát is. Amint felforrt, fedő alatt, közepes hőfokon párolja puhára. Emelje s csirkéket tálja és hintse meg a finomra vagdalt petrezselyemmel.
Párolt rizzsel körítse, amit tálaláskor a visszamaradt pecsenyelével öntözzön meg.
(A tálalás előtt, ízlése szerint forró sütőben átpiríthatja az étket.)

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
ALI RECEPTTÁRA - KUBAI GASZTROANZIX
Szerző:

Szerkeszette és Illusztrálta
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.