Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - KUBAI GASZTROANZIX 5.

2016.11.07

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

PÁROLT MARHA CSÍKOK
(Tasajo)
Hozzávalók:
90 dkg marhacomb, 3 evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 teáskanál oregánó, 1 teáskanál paprika, 1 db babérlevél, 1,2 dl fehérbor, 2 db paradicsom, 0,6 dl paradicsompüré, szükség szerint só és őrölt bors

Elkészítése:
Fektesse a húst annyi sós vízbe, ami éppen ellepi. Pihentesse egy éjszakán át hűtőszekrényben. Másnap friss vízben tegye lábosba, és forralja fel. Gyöngyözve főzze fedő alatt egy órán keresztül. Ekkor öntse le róla a vizet, és párolja újraforrástól friss vízben mintegy órán keresztül. Közben párszor fakanállal nyomogassa meg a húst. Ha megpuhult, emelje ki a főzőléből, hagyja kissé kihűlni, majd vágja csíkokra. A mártáshoz forrósítsa fel az olívaolajat. Közepes hőfokon párolja üvegesre rajta az finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát és az apróra felkockázott paprikát. Ízesítse a fűszerekkel, majd keverje bele a paradicsompürét és a bort. Tíz perc alatt forralja össze. Forgassa bele a marhacsíkokat.
Párolt rizzsel tálalja.

RÁK FOKHAGYMAMÁRTÁSSAL
(Camarones al Ajillo)
Hozzávalók:
2 teáskanál vaj, 2 evőkanál vagdalt csípős paprika, 4 gerezd fokhagyma, 0,6 dl olívaolaj, 70 dkg konyhakész apró rák, 0,6 dl fehérbor, 2 citrom leve

Elkészítése:
Közepes lábosban melegítse fel az olajat. Habzásig kevergesse össze a vajjal. A hozzáadott zúzott fokhagymával egy percig párolja. Forgassa bele a rákokat. Folyamatosan keverve főzze néhány percen át, mialatt a rák kezd rózsaszínre váltani. Ekkor öntse rá a bort és a citromlevet. Sűrűn kevergetve, gyöngyöztetve főzze készre. Tálaláskor a finomra vagdalt paprikával megszórva kínálja.
Párolt rizzsel körítheti.

RAKOTT CSIRKE
(Fricase de Pollo)
Hozzávalók:
90 dkg csirkefilé, 0,8 dl repce olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 kisebb zöldpaprika, 1 kis doboz paradicsom-püré, fél dl narancslé, 1,2 dl száraz fehérbor, 50 dkg burgonya, 1-1 teáskanál só és őrölt bors, 10 db paprikával töltött olívabogyó, 2 mokkáskanál oregánó, 1 mokkáskanál köménymag, 1 db babérlevél

Elkészítése:
Keverje össze nagyobb tálban a zúzott fokhagymát, a sót, az őrölt borsot és a narancslevet. Az alaposan beleforgatott csirkefilékkel tegye letakarva a tálat 2-3 órára hűtőszekrénybe. Emelje tűzálló tálba a húsokat. Az olajjal meglocsolva, közepes hőfokon süsse mindkét oldalukat világosbarnára. Ekkor fektesse ezeket papírtörlőre, és a felesleges zsiradékot itassa le róluk. A visszamaradt pecsenyelében párolja üvegesre a finomra vagdalt vöröshagymát és az apró kockákra vágott paprikát. Öntse rá a visszamaradt páclevet, a paradicsompürét, és a bort. Ízesítse a fűszerekkel. Fedő alatt, időnként megkeverve forralja össze. Ekkor forgassa bele a húsokat és a meghámozva apróra kockázott burgonyát. Lassú tűzön párolja készre.
Tegye rá az olívabogyókat, és tálalásig 15 percet fedő alatt pihentesse.
(Párolt rizst adhat mellé.)

RIZSES CSIRKE
(Arroz con Pollo)
Hozzávalók:
fél dl olívaolaj, 1,3 kg-os konyhakész csirke, 1 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 3 gerezd fokhagyma, 4 db paradicsom, fél-fél teáskanál só és pirospaprika, 2-2 teáskanál oregánó és őrölt kömény, negyed-negyed teáskanál Cayenne- és fekete bors, 1 db babérlevél, fél mokkáskanál sáfrány, 5 dl víz, 3,5 dl fehérbor, 10 dkg zöldborsó, 5 dl hosszú szemű rizs
A tálaláshoz:
2 db piros húsú paprika

Elkészítése:
Nagyobb edényben a csirkedarabok minden oldalát pár perc alatt pirítsa a közepes hőfokra melegített olívaolajon világosbarnára. Papírtörlőre emelve a húsokat itassa le a felesleges olajat. A visszamaradt zsiradékon öt perc alatt párolja üvegesre a finomra vagdalt vöröshagymát, a felaprózott zöldpaprikát és a zúzott fokhagymát. Ízesítse a szükséges fűszerekkel, és forgassa bele a kockákra vagdalt paradicsomot is. Öntse fel a vízzel. Ha felforrt, tegye vissza az edénybe a csirkéket. Fedő alatt gyöngyözve főzze fél órán keresztül. Ekkor forgassa bele a zöldborsót és a rizst. Öntse hozzá a bort is. Forralja fel, majd a legalacsonyabb hőfokon fedő alatt főzze készre, mialatt az összes folyadékot felveszi a rizs. (Ha több a kelleténél a folyadék, akkor vegye le a fedőt, és párologtassa el a felesleget.) Közben a kicsumázott piros húsú paprikát grillen, vagy sütőlapon pirítsa meg, majd vágja csíkokra.
Asztalra adáskor ezzel díszítse a tálra halmozott ételt.

 

 

 

 

Forrás:
ALI RECEPTTÁRA - KUBAI GASZTROANZIX
Szerző:

Szerkeszette és Illusztrálta
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.