Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - RECEPT RAKAT 1.

2016.11.19

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Almás cukkini leves (albán)
(Zucchini and Apple Soup)
Hozzávalók:
70 dkg cukkini, 2 db alma, 2 fej vöröshagyma, 5 dkg rizs, 1 l csirkeleves, 1 mokkáskanál curry por, 2 dl tejföl, 1 tasak vaníliás cukor, só, őrölt bors

Elkészítése:
Keverje össze a húslevest a curryvel és a vaníliás cukorral. Tegye fel melegedni, s amikor felforrt, tegye bele a vékonyan felkarikázott cukkinit, hagymát és almát. Fedő alatt gyöngyözve főzze 50-60 percen át. Ízesítse sóval és csipetnyi őrölt borssal.
Ha megpuhult, pürésítse, majd tejföllel díszítve tálalja.

Aszalt szilvás pulykamell (kárpátaljai)
Hozzávalók:
80 dkg pulykamell, 20 dkg aszalt szilva, 2 dl vörösbor, 3-4 dkg vaj, 25 szem főtt gesztenye, 1 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál konyak, 1 mokkáskanál burgonyakeményítő, ízlés szerint só, őrölt bors, oregánó és reszelt gyömbér
A sütéshez:
olaj

Elkészítése:
A kimagozott aszalt szilvát áztassa be a vörösborba. A pulykamellet mossa meg, szárogassa le, és szeletelje fel. Ízesítse a fűszerekkel, majd fóliával takarva, hűtőben 3-4 órát pihentesse. A megtisztított gesztenyét a felmelegített vajon pirítsa aranysárgára. Adja hozzá a lecsepegtetett szilvát, és pár percig pirítsa tovább. Hintse meg a cukorral, és várjon, amíg kissé karamellizálódni kezd.

Ekkor engedje fel az aszalt szilváról leszűrt borral és a konyakkal. Fűszerezze a gyömbérrel, majd hintse meg a keményítővel - miközben folyamatosan keveri a ragut. 1-2 percnyi forralás alatt kellően be kell sűrűsödnie, utána a tűzről húzza félre. A befűszerezett pulykamellet forró olajban mindkét oldalukon 3-3 perc alatt süsse át.
Tálaláskor az aszalt szilvás-gesztenyés raguval leöntve, burgonyapürével kínálja.

Avokádó saláta (brazil)
(Avocado Salad)
Hozzávalók:
1 db érett avokádó, 4 szelet ananász, 2 evőkanál olívaolaj, fél dl citromlé, 3 szál petrezselyem, 1 mokkáskanál őrölt fehérbors, só, 2 db salátalevél

Elkészítése:
Vágja félbe az avokádót, szedje ki a magvait, majd a gyümölcs húsát kaparja keverőtálba. Adja hozzá az apróra vágott ananász szeleteket. Öntse rá az olívaolajjal elkevert citromlevet. Ízesítse a finomra vagdalt petrezselyemmel és a fűszerekkel. Fakanállal forgassa össze. Béleljen ki egy tálat a megmosott salátalevelekkel, és erre tálalja a lehűtött gyümölcssalátát.
Önálló hűsítőként, vagy hideg sültek mellé kínálja.

Ázsiai marhaszelet
(Asian-Style Beef Fillets)
Hozzávalók:
4 szelet marhafilé, 2 citrom reszelt héja, 2 dkg frissen őrölt fekete bors
Elkészítése:
A páchoz:
3-3 dl víz és szójaszósz, 2 citrom leve, 3 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál reszelt torma, fél teáskanál őrölt fahéj, késhegynyi őrölt szerecsendió

Az ujjnyi vastag, tenyérnyi méretű marhahús szeleteket kissé vagdossa be, majd dörzsölje beléjük a reszelt citromhéjat és az őrölt borsot. Tegye félre a húsokat 10-15 percre. Közben a páclé összetevőit habverővel alaposan keverje ki. Fektesse bele egyenként az előkészített húsokat, és egy napra tegye hűtőszekrénybe. Másnap csepegtesse le a szeleteket, és felforrósított grillsütőben süsse pirosra a húsokat.
A felforrósított, kissé sűrűre főzött páclével leöntve tálalja.

Bableves (bolgár)
(White Bean Soup)
Hozzávalók:
4 dl fehér szárazbab, 20 dkg füstölt csülök, 2 evőkanál kukorica olaj, 20 dkg paradicsom-püré, 5 dl csirkeleves, 8 dl víz, 2 fej vöröshagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
Előző este áztassa be a babot. A felkockázott húst nagyobb fazékban pirítsa barnára. Öntse fel a csirkelevessel és a vízzel elkevert paradicsompürével. Tegye bele a egyben a hagymákat, és fűszerezze ízlése szerint. Fedő alatt főzze 2,5 órát.
Ha minden megpuhult, akkor dobja ki a hagymákat, és a levest a vagdalt petrezselyemmel megszórva, forrón tálalja.

Forrás:
ALI BÁCSI RCEPTTÁRA - RECEPT RAKAT
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.