Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - RECEPT RAKAT 13.

2018.11.05

ALI BÁCSI RECEPTRAKAT

Gombakrémleves (francia)
Hozzávalók:
50 dkg gomba, 2 dkg vaj, 1 evőkanál kukoricaliszt, só, őrölt fehérbors, 7 dl főzővíz, 5 dl csirkehúsleves, 3 dl tejszín A tetejére:
2 db kifli, 2 dkg sajt Elkészítése:
Az alaposan megmosott, és vékonyra szeletelt gombát tegye e felolvasztott vajra. Alacsony hőfokon, lefedve párolja, amíg levet ereszt. Öntse rá a csirkelevesben elkevert kukoricalisztet és a tejszínt. Ízlése szerint fűszerezze. Forralja össze, majd turmixolja pépesre. Közben a felkarikázott kifliket rendezze egymás mellé sütőlapra. Pirítsa világosbarnára az egyik oldalukon.
Fordítsa meg valamennyi karikát, tegyen rájuk kevés reszelt sajtot, s olvassza rájuk.
A forró levest a sajtos kiflikkel tálalja.

Gombaleves (Közel-keleti)
Hozzávalók:
fél-fél kg bárány lábszár és csiperkegomba, 1 fej vöröshagyma, 5-5 dkg liszt és vaj, ízlés szerint só, fél csokor friss petrezselyem Elkészítése:
A hártyától megfosztott húst sós vízben főzze puhára, és csontozza ki. A felmelegített vajban a finomra vágott hagymát párolja üvegesre, majd a vékonyan felszeletelt gombával együtt kissé pirítsa le. Amikor elfőtte a saját levét, akkor hintse meg a liszttel, és állandó keverés mellett takaréklángon 5 percig pirítsa tovább. Ekkor tegye hozzá a főtt húst, öntse fel másfél liter vízzel.
Forralja fel, majd hintse meg egy mokkáskanálnyi vagdalt petrezselyemmel.
Fedő alatt gyöngyözve főzze 5 percen át. Forrón tálalja.

Gombasaláta (holland - Mushroom Salad) Hozzávalók:
50 dkg laskagomba, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj, 5-5 db salátalevél és radicchio (lila saláta)
Az öntethez:
5 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál ecet, ízlés szerint só és őrölt bors, 2 evőkanál majonéz Elkészítése:
A megmosott laskagombát vagdalja egy centis kockákra. A felmelegített étolajon a finomra vagdalt vöröshagymával párolja öt percig – folyamatos kevergetés mellett. Húzza le a melegről, és hagyja teljesen lehűlni. Fűszerezze, adja hozzá a zúzott fokhagymát, majd forgassa egybe az apróra tépdesett salátalevelekkel. Tegye a keveréket salátástálba.
Öntse rá az ecettel, majonézzel és fűszerekkel elkevert öntetet.
Hűtse 1-1,5 órát hűtőben – majd tálalja roston sült húsok mellé.

Gombás burgonya (olasz - Teglia di Patate e Funghi) Hozzávalók:
25 dkg gomba, 3,5 dl forró tej, 0,6 dl olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, só, őrölt fehérbors, oregánó, 1 kávéskanál vaj, 80 dkg burgonya, 10 dkg parmezán sajt, 2 db paradicsom Elkészítése:
A vékonyra szeletelt gombát 15-20 percig párolja lassú tűzön a tejben. Szűrje le, és csepegtesse le a gombát. karikákra vágott hagymát. Húzza le a melegről az edényt. Adja hozzá a gombát, és fűszerezze ízlése szerint. Vajazzon ki egy tűzálló tálat. Borítsa be az alját a vékonyra szeletelt burgonyával. Erre simítsa a gombás keverék felét. Ezután következzen újra burgonya, majd gomba - végül legfölül krumplival fedje be az egészet. Kicsit nyomkodja le a rétegeket. Locsolja meg a visszamaradt tejjel, és hintse rá a reszelt sajtot. Kissé szórja meg a fűszerekkel. Lefedve tolja 30 percre, a 200 fokra előmelegített sütőbe. Végül a fedőt vegye le, és rendezze el a tetején a felkarikázott paradicsomokat.
Bő negyedóra alatt süsse barnára a tetejét.
Vegye ki a sütőből, és tálalás előtt hagyja 10-15 percig állni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

 

Forrás:
RECEPT RAKAT
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.