Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - RECEPT RAKAT 2.

2016.11.28

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Banános vagdalt (Puerto Rico)
(Mofongo)
Hozzávalók:
4 db banán, 3 evőkanál olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, 25 dkg sertéshús, 1 tojás, őrölt bors, só

Elkészítése:
A kemény, megtisztított banánokat karikázza fel ujjnyi vastagra. Öt perc alatt blansírozza sós vízben, majd szűrje és csepegtesse le. Közben az olajat egy serpenyőben melegítse fel közepes hőfokra. Pirítsa rajta barnára a banánkarikákat. Ha megpirultak, szűrőkanállal szedje tányérra. A visszamaradt zsiradékban süssön féltenyérnyi, lapos pogácsákat a fokhagymával, tojással, borssal és sóval elkevert húsból.
A pogácsák mindegyikére tegyen sült banánt a tálaláskor.

Báránypiláf (örmény)
(Boulgeur Pilau)
Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma, 2,4 dl rizs (vagy búzadara), 7,2 dl víz, 30 dkg báránycomb, 2 teáskanál só, 3 evőkanál vaj, fél teáskanál őrölt bors

Elkészítése:
A húst vágja apró kockákra, és tegye fel sós vízben gyöngyözve főni. Amikor már majdnem puha, adja hozzá a rizst (vagy a búzadarát). Fűszerezze, majd 30 perc alatt főzze készre, mialatt a levét teljesen elfövi. Közben a vajban pirítsa barnára, a szálasra vagdalt hagymát. Ebbe keverje a vagdalt erős paprikát.
Tálaláskor a piláfot ezzel a keverékkel meglocsolva adja az asztalra.

Báránysült (spanyol)

Hozzávalók:
1, 5 kg báránylapocka, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg zsír, só, őrölt bors, őrölt köménymag
A körethez:
50 dkg apró burgonya, 1 mokkáskanál rozmaring, 1 gerezd fokhagyma, só

Elkészítése:
A húst tűzdelje meg vékonyra szeletelt fokhagymával, majd dörzsölje be a fűszerek keverékével. Tegye 30-40 percre félre. Fektesse egy tepsiben felolvasztott zsírba, majd 275 fokra előmelegített sütőben 40 percig süsse. Időnként locsolgassa, és forgassa meg. Akkor van készen a hús, ha kívül ropogós, de belül még rózsaszín. Miközben a hús sül, hámozza meg a burgonyát. Forgassa össze zúzott fokhagymával, sóval és rozmaringgal. Ha a hús megsült, a visszamaradt pecsenyelében, kb. 30 perc alatt, lassan süsse készre a köretet.
Ha a burgonya aranybarnára sült, az addig melegen tartott húst néhány percre tegye a tetejére, és forrósítsa át a még forró sütőben.

Bécsi szelet (osztrák)
(Wiener Schnitzel)
Hozzávalók:
60 dkg borjúcomb, 6 tojás, 15 dkg szemlemorzsa, 20 dkg liszt, 7 dl olaj, só

Elkészítése:
A húst vékonyan szelje fel négy szeletre. Alaposan klopfolja ki két-három milliméter vastagra. A széleit vagdalja be, majd sózza a szeleteket. Panírozza be a szokott módon lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába. Közben melegítsen fel bő olajat két serpenyőben, s készítsen elő egy mély tálat jeges vízzel. A bepanírozott, kéttenyérnyi szeleteket először 15-20 másodpercre tegye nagyon forró olajba. Onnan kivéve emelje át a közepesen meleg olajba, amelyben aranybarnára, készre süti azokat. Utána hirtelen mártsa egy pillanatra a hideg vízbe (de ne hűtse le a sülteket). Végül lecsepegtetve, s melegen tartva tegye félre tálalásig a bécsi szeleteket.
Hagyományosan citromkarikával díszítve, köret nélkül fogyasztják az igazi Bécsi szeletet.

Borban párolt marharagu (svájci)
(Aargauer Suure Mocke )
Hozzávalók:
1 kg marhafartő, 7 dl édes vörösbor, 3 teáskanál vörös borecet, 1 db vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szelet zellergyökér, 1 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 1 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál morzsolt zsálya, 1 dl olívaolaj, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 teáskanál liszt, só, 10 dkg aszalt szilva

Elkészítése:
A húst és a zellert felkockázva, a vöröshagymát és a sárgarépát felkarikázva, a fokhagymát préselve forgassa egybe egy tűzálló tálban. Öntse rá az aszalt szilva kivételével a többi hozzávaló keverékét, és tegye lefedve 24 órára hűtőszekrénybe. Másnap szűrje le a ragut, dobja ki a babérlevelet, és a felforrósított olajon pirítsa barnára. Habverővel keverje el a páclében a lisztet, majd öntse a ragura. Az egészet tolja 40 percre közepesen meleg sütőbe.
Főtt spagettivel tálalja, a vagdalt aszalt szilvával díszítve az ételt.

 

Forrás:
ALI BÁCSI RCEPTTÁRA - RECEPT RAKAT
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.