Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - RECEPT RAKAT 4.

2016.12.28

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Burgonyasaláta(moldáv)
(Potato Salad)
Hozzávalók:
6 db közepes burgonya, 0,8 dl olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg feta sajt, 1 csomó újhagyma, 3 evőkanál vörös borecet, 1 csokor kapor, ízlés szerint só és őrölt bors

Elkészítése:
Héjában főzze meg a burgonyákat, majd meghámozva vágja fél centis kockákra. Az újhagymát zöldjével együtt vékonyan karikázza fel. A sajtot morzsolja el. Keverőtálban alaposan keverje ki a borecetet és az olívaolajat a fűszerekkel. Forgassa bele a burgonyát, a hagymát és a sajtot.
A tetejét hintse meg a vagdalt kaporral.
Lehűtve tálalja.

Burgonyás vagdalt (japán)
(Korokke)
Hozzávalók:
30 dkg darált marhahús, 2 db nagyobb burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál majonéz, só, majoránna, liszt, tojás, zsemlemorzsa
A mártáshoz:
10 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, só, szerecsendió, 2 evőkanál világos szójaszósz
A sütéshez: olaj
A tálaláshoz: salátalevél

Elkészítése:
A mártáshoz melegítse fel a vajat, adja hozzá a lisztet, és keverje csomómentesre, miközben zsemleszínűre pirítja. Húzza le a melegről, fűszerezze, majd habverővel keverje bele csomómentesre a tejszínt és a szójaszószt. Az első buborékok megjelenéséig forralja, majd langyos helyre tegye félre tálalásig. A burgonyákat héjában főzze meg, majd hámozza, és törje át. Ha kihűlt tegye bele a lereszelt hagymát, a majonézt és a fűszereket. Kézzel alaposan gyúrja össze. Formázzon a keverékből hüvelykujjnyi rudacskákat. A szokott módon panírozza be azokat, végül bő, forró olajban süsse ropogósra. Tálaláskor a tányérokra fektessen egy-egy salátalevelet, amelyre elrendezi a rudacskákat.
A mártással meglocsolva, melegen kínálja.

Céklaleves (lengyel)
(Borscs)
Hozzávalók: 40 dkg sertésdagadó, egy fej vöröshagyma, 1-1 fehér- és sárgarépa, 5 dkg fejes káposzta, 4 szem burgonya, 20 dkg cékla, 10 dkg kolozsvári szalonna, babérlevél, bors, 1 pohár tejszín, 1 evőkanál liszt, ecet

Elkészítése:
Az apróra kockázott szalonnát süsse ki, majd párolja üvegesre rajta a finomra vagdalt hagymát. Tegye rá a megpucolt és gyufaszálra vágott répákat és céklát. (Szükség esetén kevés vajat adjon hozzá.) Fedő alatt, alacsony hőfokon dinsztelje 20-25 percig. A felvágott húst tegye fel két liter, a fűszerekkel ízesített vízben főni. Közben a káposztát apróra, a meghámozott burgonyát kockákra darabolja. Ezeket adja hozzá a párolódó zöldségekhez.
Mintegy tizenöt perc után öntse a zöldségekre a húst és annak főzőlevét. Forralja össze, s amikor minden megpuhult, a liszttel elkevert tejszínnel sűrítse be.
Tálaláskor ki-ki ízlése szerint kevés ecettel savanyíthatja.

 

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - RECEPT RAKAT
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.