Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - RECEPT RAKAT 5.

2017.01.16

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Csirkeleves (walesi)
Hozzávalók:
1.8 kg sült csirkemell-filé, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-2 szál sárgarépa és újhagyma, 1 szelet zellergumó, 1 csokor petrezselyem, 2 szál kakukkfű, 1 db babérlevél, 1 mokkáskanál só, 10 szem egész bors, 2 liter víz, 4 db tojás A sült csirkemell-filét kockázza fel.

Elkészítése:Tegye fazékba az egészben hagyott hagymákkal, a hosszúra darabolt répával és zellerrel, valamint a fűszerekkel. Öntse fel a vízzel, majd fedő alatt gyöngyözve főzze 2 órán át. Ekkor dobja ki belőle a vörös- és fokhagymát. Vegye le a fedőt, majd amikor újra lobog a leves, akkor a merőkanálba ütött tojásokat egyenként, óvatosan helyezze bele azokat, hogy egészben főjenek keménnyé.
Forrón tálalja.

Csirkemáj tejben (francia)
(Chicken Livers)
Hozzávalók:
70 dkg csirkemáj, 2 dl tej, 1-1 mokkáskanál só és morzsolt majoránna, vaj, citrom

Elkészítése: A hártyától megtisztított, félujjnyi szeletekre vágott májat 1 deci tejben fél órát hagyja állni. Közben egy tűzálló tálat kenjen ki vajjal. Rendezze el ebben a májszeleteket, majd öntse fel annyi majoránnával elkevert tejjel, ami éppen ellepi. Lefedve párolja 15-20 percen át. Ez alatt a máj magába szívja a folyadékot. Szűrőkanállal szedje tálra a májat, és tartsa melegen. A visszamaradt főzőlevet keverje habosra a krumplipürével.
A májat néhány csepp citromlével megcsepegtetve, a pürével körítve azonnal tálalja.

Csirkemell konyakban (Charente-Franciaország)
Hozzávalók:
2 csirkemell, 20-20 dkg aszalt szilva és gesztenye, 2 dl testes vörösbor, 1 evőkanál vaj, 1-1 evőkanál kristálycukor és konyak, 1 kávéskanál étkezési keményítő, 1 csipet őrölt gyömbér, ízlés szerint só, őrölt fehér bors, oregánó
A sütéshez:
1,5 dl olívaolaj


Elkészítése:
A lebőrözött és kicsontozott csirkemelleket vágja félbe, kissé veregesse ki, majd dörzsölje be só, őrölt bors és morzsolt oregánó keverékével. Pihentesse pár órát hűtőszekrényben. Közben a kimagozott aszalt szilvát áztassa be a vörösborba. A megfőtt, megpucolt és elnegyedelt gesztenyéket pirítsa az olvasztott vajban aranysárgára, majd a leszűrt szilvát hozzáadva pár percig pirítsa tovább. Hintse meg a kristálycukorral, és hagyja kissé karamellizálódni az egészet. Vigyázzon, nehogy megégjen! Ekkor engedje fel a konyakkal és az aszalt szilváról leszűrt borral, ízesítse a fűszerekkel, majd a kevés vízzel csomómentesre kevert keményítővel 1-2 percnyi forralással sűrítse be. Azonnal húzza le a melegről. A csirkemellek mindkét oldalát 3-3 perc alatt forró olajban süsse át.
A raguval leöntve, burgonyapürével tálalja.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - RECEPT RAKAT
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.