Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


AZ EZERARCÚ TOJÁS 1

2021.06.21

Alfonso tojása
(Eggs Alfonso)
Hozzávalók:
4 tojás, 4 szelet mediterrán kenyér, 4 szelet gépsonka, 1 kis doboz paradicsompüré, 1-1 kicsi vöröshagyma, zeller és zöldpaprika, fél teáskanál oregánó, csipet fokhagymapor, 4 dkg mozzarella

A kenyérszeleteket enyhén pirítsa meg. Fektessen mindegyikre egy sonkaszeletet. A paradicsompürét keverje össze a fűszerekkel és a nagyon apróra vágott zöldségfélékkel. A keveréket forralja fel, majd gyöngyöztesse 2-3 percen át. Húzza le a melegről, s amikor szobahőmérsékletre hűlt, ossza el a sonkás kenyereken.
Közben a tojásokat lobogó vízbe egyenként óvatosan üsse bele, majd amikor külön-külön összeálltak - szűrőkanállal emelje át azokat a kenyerekre.
Szórja meg mindegyiket a reszelt sajttal, végül forró grillsütőben addig pirítsa, míg a sajt ráolvad és kezd világosbarna lenni.

Almás-mazsolás kenyérpuding
Hozzávalók:
2 evőkanál vaj, 3 közepes alma, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg mazsola, 4 tojás, 5 dl tej, 0,8 dl barnacukor, 1 tasak mézeskalács fűszerkeverék, 2 dl tejszín, 1 tasak vaníliás cukor

Az almákat mossa és hámozza meg, magházukat vágja ki. Kettőt durvára reszeljen le, egyet vékonyan vágjon cikkekre.
(Ez utóbbiakat locsolja meg citromlével, hogy ne barnuljanak.)
Közepes lábosban olvassza meg a vajat.
Tegye bele a reszelt almát, és közepes hőfokon, folyamatosan keverve párolja 5-6 percen át, majd tegye félre, hogy kihűljön. Húsz centi átmérőjű, csatos tortaformát kenjen ki zsiradékkal. A forma aljára rendezze el a felcikkezett almákat. Szórja rá a zsemlemorzsát és a mazsolát. Öntse rá a tojásokból, a tejből, a cukorból és a fűszerkeverékből alaposan kikevert öntetet.
Az így előkészített pudingot takarja le, és egy éjszakára tegye hűtőszekrénybe. Másnap 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt süsse készre.
(A vége felé tűpróbával ellenőrizze, hogy kellően átsült-e.)
Cikkekre vágva, melegen tálalja.
A tányéron díszítse a vaníliás cukorral keményre vert tejszínhabbal.

Aranytál
(Plato Dorado)
Hozzávalók:
8 tojás, 2,4 dl tej, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, fél teáskanál só, 6 szelet kenyérmaradék, 2 nagyobb sárgarépa, 10 dkg ementáli sajt

Keverőtálban géppel verje egyneművé a tojásokat, a tejet, a hagymát és a sót.
Az előző napi kenyérszeleteket vágja kockákra, és a gyufaszálra vagdalt sárgarépával együtt forgassa bele a tojásba. Öntse 24 centi átmérőjű, előzőleg kivajazott serpenyőbe, és lefedve tegye pár órára hűtőszekrénybe.
Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 55-60 perc alatt süsse aranysárgára.
Reszelt sajttal meghintve tálalja.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - AZ EZERARCÚ TOJÁS
Szerző:


Szerkesztette és Illusztrálta