Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


AZ EZERARCÚ TOJÁS 4.

2019.11.12

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Duplakukoricás reggeli
(Double Corn Brunch)
Hozzávalók:
6 tojás, 2 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 50 dkg konzerv kukorica, 1,2 dl tej, 1 dl kukoricaliszt, 1 dl liszt, 1 teáskanál sütőpor, fél teáskanál só, 1 doboz paradicsompüré, bors, majoránna

Elkészítése:
Közepes méretű serpenyőben, közepes hőfokon párolja üvegesre a vajon a finomra vágott hagymát.
Közben szűrje és csepegtesse le a kukoricát.
A leszűrt levet langyos vízzel hígítsa fel 2,5 decinyire, majd a kukoricaszemekkel együtt öntse a hagymára.
Állandóan keverve forralja fel. Húzza le a melegről.
Keverőtálban először verje fel a tejjel a tojást, majd csomómentesen forgassa bele a kétféle lisztet és a fűszereket.
Öntse rá a hagymás keverékre, és tegye az edényt a 180 fokra előmelegített sütőbe.
Negyedóra múlva locsolja rá a paradicsompürét, majd újabb 10 perc alatt süsse készre a lepényt.
Felvágva, forrón tálalja.

Egyszerű felfújt
(Easy Soufflé)
Hozzávalók:
6 tojás, 1 tasak zellerkrémleves, 10 dkg füstölt sajt

Elkészítése:
A tojások sárgáját verje habosra.
A fehérjékből készítsen kemény habot.
A levest az utasításnak megfelelően készítse el, majd keverje bele a reszelt sajtot.
Folyamatosan kevergetve addig gyöngyöztesse, míg a sajt elolvad.
Vegye le a melegről.
Hagyja hűlni, majd habverővel állandóan keverve csurgassa bele a tojások sárgáját.
Ha teljesen hideg a keverék, óvatosan forgassa bele a habot.
Öntse kuglófformába, és 150 fokos sütőben 60-75 percig süsse.
(Közben a sütőt ne nyissa ki!)
Melegen tálalja önálló ételként, vagy főzelékhez feltétként.

Fahéjas nudli
(Cinnamon Kugel)
Hozzávalók:
4 tojás, 15 dkg ementáli sajt, 15 dkg feta sajt, 1,2 dl cukor, 2,4 dl tej, 2 dkg vaj, fél teáskanál őrölt fahéj, 25 dkg burgonya nudli, 1 tasak vaníliás cukor

Elkészítése:
Nagyobb tálban verje fel a cukorral a tojásokat habosra. Forgassa bele a reszelt ementáli sajtot.
Adja hozzá a tejet, a megolvasztott vajat és a fahéjat. Kézi habverővel verje simára a keveréket.
Forgassa össze, az előírás szerint kifőzött nudlival.
Ezt simítsa kiolajozott tűzálló tálba.
Morzsolja a tetejére a feta sajtot, végül 180 fokra előmelegített sütőben, 35 perc alatt süsse készre.
Tálaláskor ízlése szerint szórja meg a tetejét fahéjas-vaníliás porcukorral.

Falusi omlett
(Yokel Omelet)
Hozzávalók:
4 tojás, 2 evőkanál tej, 1 kávéskanál vaj, só, bors, 1 sárgarépa, 10 dkg zöldbab, 1 zöldpaprika, 1 evőkanál kukorica, 2 evőkanál tehéntúró, néhány szál kapor

Elkészítése:
A vajat olvassza fel egy serpenyőben.
Tegye rá a megtisztított, felkockázott babot, és fedő alatt párolja.
Pár perc múlva tegye hozzá az apróra vágott sárgarépát és zöldpaprikát.
Forgassa össze és párolja tovább.
Végül Hintse rá a kukoricát.
Közben keverje habosra a tojásokat és a tejet.
Fűszerezze ízlése szerint, majd öntse a ragura.
Süsse készre, és csúsztassa tányérra.
Végül szórja a tetejére, a finomra vagdalt kaporral elkevert tehéntúrót.
Friss kenyérrel tálalja.

Félórás vacsora
(Half-hour Dinner)
Hozzávalók:
6 tojás, 1,8 dl rizs, 1,5 dl víz, 1 tasak zeller-krémleves, 1 evőkanál zöldborsó, 10 dkg gomba, 5 dkg ementáli sajt

Elkészítése:
Nagyobb lábosban keverje össze a rizst a vízben csomómentesre kevert levesporral.
Forralja fel gyöngyözési állapotig, majd fedő alatt így főzze öt percig.
Szórja rá a borsót, majd a lábost rázogatva forgassa össze a rizzsel.
Tegye a tetejére a vékonyan felszeletelt gombát.
Fedő alatt párolja további öt percig.
Ha a rizs megpuhult, s a levét elfőtte, akkor merőkanállal nyomjon bele hat mélyedést.
Mindegyikbe üssön bele 1-1 tojást.
Fedő alatt párolja 5-6 percen át, mialatt a tojásfehérje megszilárdul, és a sárgája is kezd keményedni.

Finom saláta
(Delicate Salad)
Hozzávalók:
3 tojás, 1 pohár kefir, 1 alma, 1 kisebb kígyóuborka, 1 csokor snidling, 1 evőkanál ecetes torma, só, őrölt bors, citromlé, porcukor

Elkészítése:
A tojásokat főzze keményre, majd hidegvízzel lehűtve hámozza meg azokat.
Az almát hámozza meg.
Vagdalja egyforma apró kockákra az uborkát, a főtt tojásokat és az almát.
Szórja meg a finomra vagdalt metélőhagymával.
Öntse rá a kefirt.
Adja hozzá az ecetes tormát.
Fűszerezze ízlése szerint sóval, borssal, a citromlével és a porcukorral.
Az összes hozzávalót óvatosan forgassa össze, és hűtőszekrényben legalább fél óráig érlelje.
Füstölt húsokhoz és halételekhez a legkiválóbb.

Fokhagymás buggyantott tojás
(Garlicky Egg Poach)
Hozzávalók:
2 tojás, 1 teáskanál olaj, 6 gerezd fokhagyma, 5 dl csirkeleves, fél teáskanál pirospaprika, csipet őrölt bors, 2 szelet kenyér, 5 dkg parmezán sajt, 4 szál újhagyma

Elkészítése:
Közepes lábasban, langyos hőfokon melegített olajban folyamatosan keverve párolja világosbarnára a zúzott fokhagymát.
Öntse fel a fűszerekkel elkevert csirkelevessel, és forralja fel.
Fedő alatt gyöngyöztesse negyed órán keresztül.
Egyenként üsse bele a tojásokat a levesbe, de a fehérjét kanállal hajtsa rá az egyben lévő sárgájára.
Négy-öt perc alatt főzze keményre.
Ekkor szűrőkanállal emelje a kissé megpirított kenyérszeletekre a tojást.
Szórja meg a reszelt sajttal.
Tegyen rá díszítésként néhány karika újhagymát.
Grillsütőben olvassza rá a szeletekre sajtot.
Merje tányérba a forró levest, és tálaláskor óvatosan fektesse a tojásos kenyeret a tetejére.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - AZ EZERARCÚ TOJÁS
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.