Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


AZ EZERARCÚ TOJÁS 5

2019.11.24

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Formás-tojás
(Formed Eggs)
Hozzávalók: 6 tojás, 6 késhegynyi vaj, 3 dkg füstölt sajt, 3 szelet bacon szalonna, 6 szál petrezselyem, csipetnyi só, őrölt bors és kömény, piros paprika

Elkészítése
Vegye elő a hat formás muffin sütőt. Mindegyik forma aljába tegyen pici vajat, és olvassza fel. Mindegyikbe óvatosan üssön bele 1-1 tojást. Szórjon a tojások tetejére apróra vagdalt bacont és hintse meg reszelt sajttal. Fűszerezze, majd tolja a sütőformát, 200 fokra előmelegített sütőbe. 10 perc után szórja rájuk a vagdalt petrezselymet is.

Tálaláskor emelje ki tányérra, és pirospaprikával díszítse.

Főzött majonéz
(Cooked Mayonnaise)
Hozzávalók:
2 tojássárgája, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál víz, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál mustár, fél teáskanál só, késhegynyi őrölt bors, 2,4 dl olaj

Elkészítése
Kis tálkában keverje simára az olaj kivételével az összes hozzávalót.
Tegye gyöngyözően forrásban lévő víz fölé a tálat, és folyamatosan keverve addig melegítse, míg buborékok jelennek meg a felszínén. Vegye le a melegről, és letakarva pihentesse négy percig. Ekkor öntse turmixgépbe, és a legnagyobb fokozaton keverje, míg fényes lesz.
Végül fokozatosan adagolva dolgozza el benne az olajat.
Addig turmixolja, míg teljesen egynemű, sűrű lesz a mártás.

Főzött tojáslikőr
(Cooked Egg Nog)
Hozzávalók:
6 tojás, 0,6 dl cukor, csipet só, 1 l tej, 1 teáskanál vaníliaaroma, 4 dl tiszta alkohol

Elkészítése
Nagy edényben alaposan verje fel a tojásokat a cukorral és a sóval.
Adjon hozzá 4 deci tejet. Alacsony hőmérsékleten, folyamatosan keverve addig főzze, míg a keverék a kanál hátlapján megmarad.
Ekkor húzza félre a melegről.
Keverje bele a maradék tejet és az aromát.
Letakarva tegye a hűtőszekrénybe.
Fogyasztás előtt keverje bele az alkoholt, töltse üvegbe, és alaposan rázza fel.
Hidegen kínálja.

Fűszeres-tojásos bukta
(Curried Egg Puffs)
Hozzávalók:
8 tojás, 2 dkg vaj, 1 mokkáskanál curry, 1-1 db piros és zöld húsú paprika, 5 dkg gomba, 50 dkg kelt tészta

Elkészítése
Közepes hőmérsékleten olvassza meg a vajat.
Tegye rá a finomra vagdalt paprikákat, és párolja üvegesre.
Adja hozzá a vékonyan szeletelt gombát. Amikor kellően levet eresztett, akkor öntse hozzá az alaposan felvert és ízlése szerint fűszerezett tojást. Időnként megforgatva süsse szárazra a rántottát.
A kelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsa ki ujjnyi vastagra.
Vágja 8 centis négyzetekre, amelyekre 1-1 kanál tölteléket rak.
Hajtogassa félbe a tésztákat, szélüket nyomkodja össze, majd kenje meg olvasztott vajjal mindegyiket.
Helyezze a buktákat egymáshoz közel egy tepsire.
Langyos helyen pihentesse 20 percet, majd 200 fokos sütőben süsse aranybarnára a süteményeket.
Hagyja kissé hűlni, majd egymástól elválasztva tegye tálra a buktákat.

Gazdag tojáslikőr
(Rich Eggnog)
Hozzávalók:
6 tojás, 1,8 dl cukor, 2-2 dl brandy és rum, 3-3 dl tej és tejszín, 1 darab egész fahéj

Elkészítése
Válassza szét a tojások sárgáját és fehérjét.
Gépi habverővel verje habosra a sárgáját, miközben folyamatosan adja hozzá a cukrot.
Vegye a keverő sebességét a minimálisra, és nagyon vékony sugárban öntse hozzá az alkoholokat, majd a tejféleségeket.
Öntse üvegbe, tegye bele a fahéjat és zárja le.
Naponta felrázogatva, egy hét után, jól lehűtve kínálhatja.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - AZ EZERARCÚ TOJÁS
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.