Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A BAJOR SÖR KÍSÉRŐI 8.

2019.06.28

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Vacsora-zsemle
(Brötchen)
Hozzávalók:
65 dkg liszt, 1 tasak élesztőpor, 1-1 teáskanál cukor és só, 1 evőkanál olaj, 2,4 dl forró víz, 1 tojásfehérje

Elkészítése:
Szitálja a lisztet keverőtálba. Készítsen a közepébe mélyedést. Ebbe öntse az élesztővel és cukorral felfuttatott evőkanálnyi vizet. Dolgozza össze, majd letakarva tegye kelni langyos helyre 15 percre. Ezt követően kézzel dagassza bele a maradék vizet és az olajat. Rugalmas, formázható tésztát kell kapnia a dagasztás után.
Újra tegye félre, míg kétszeresére dagad.
Borítsa a tésztát lisztezett deszkára.
Vágjon belőle 12 egyforma darabot, s gyúrja ezeket gombóccá.
Kenje meg ezeket a kis vízzel felvert fehérjékkel, majd kelessze tovább.
A tetejüket újrakenve, süsse aranybarnára a zsemléket 15-20 perc alatt, a 200 fokra előmelegített sütőbe helyezett kikent tepsiben.

Vadász-szelet
(Jägerschnitzel)
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb, 2 tojás, 1 dl zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj, 10 dkg bacon szalonna, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg gomba, 1 evőkanál paradicsompüré, 1-1 dl víz és száraz fehérbor, késhegynyi kakukkfű és őrölt bors, 1-1 mokkáskanál só és pirospaprika, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
Forrósítsa fel az olajat egy serpenyőben. Kissé veregesse ki a hússzeleteket. Fűszerezze sóval és őrölt borssal. Forgassa meg a felvert tojásban, majd a zsemlemorzsában. A felforrósított olajban 1-2 perc alatt süsse a húsok mindkét oldalát aranybarnára. Papírtörülközőn a felesleges zsiradékot itassa le. A visszamaradt olajban a felkockázott bacont süsse ropogósra. Adja hozzá a finomra vágott hagymát. Párolja üvegesre, majd öntse rá a borral elkevert paradicsompürét. Ízesítse a mártást a kakukkfűvel, paprikával.
Keverje hozzá a vékonyan felszeletelt gombát.
Forralja mártássá. Ha kész, hintse rá a petrezselymet.
A sült húsokat friss kenyérrel, és a mártással tálalja.

Vagdalt
(Frikadellen)
Hozzávalók:
1 zsömle, 2 fej vöröshagyma, 45 dkg darált marhahús, 1 tojás, ízlés szerint só, őrölt bors és pirospaprika, 5 dl olaj

Elkészítése:
Áztassa hideg vízbe a zsemlét, majd alaposan nyomja ki. A hagymát reszelje le, majd kézzel alaposan gyúrja össze valamennyi alkotóelemét. Hüvelykujjnyi rudacskákat formázzon a keverékből, végül kissé meglapítva, forró olajban süsse pirosra a vagdaltakat.

Vörös káposzta
(Rotkohl)
Hozzávalók:
1,2 kg vörös-káposzta, 3 db savanykás alma, 1 nagy vöröshagyma, 2 evő-kanál zsír, 3 db szegfűszeg, 1 db babérlevél, só, 4 kávés-kanál cukor, 5 evőkanál fehér borecet, 2 dl fehérbor

Elkészítése:
A zsírt olvassza fel egy nagy lábosban. A félkarikákra vágott hagymát közepes hőfokon pirítsa rajta zsemleszínűre. Tegye rá a vékony csíkokra vágott káposztát és a meghámozott, gerezdekre vágott almát. Ízesítse a fűszerekkel, hintse meg a cukorral, és öntse rá a bort, a borecetet.
Forralja fel.
Fedő alatt, gyöngyözve főzze 2-3 órán át.
Ha esetleg túl sok a leve, akkor kevés étkezési keményítőt keverve hozzá a főzés vége felé - sűrítheti ízlése szerint.

Forrás:
ALI RECEPTTÁRA - A BAJOR SÖR KÍSÉRŐI
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.