Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - A BAJOR SÖR KÍSÉRŐI 4.

2016.10.06

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Krumplileves
(Kartoffelsuppe)
Hozzávalók:
2 db közepes burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 szelet zeller, 1 evőkanál vagdalt zellerlevél, 2 evőkanál olaj, 1 babérlevél, fél teáskanál só, 2 evőkanál vaj, 6 dl tej Elkészítése:
Hámozza meg, és kockázza fel a burgonyákat. A zellert és a hagymát vagdalja gyufaszálra. Egy fazékban párolja a forró olajon az előkészített zöldségeket 3-5 percig. Öntse fel szükség szerint forró vízzel. Dobja bele a babérlevelet, ízesítse a fűszerekkel. Gyöngyözve főzze puhára főtt. Dobja ki a babért, majd szűrje le a zöldségeket. Villával törje össze, és keverje el a vajjal.
Végül öntse össze a főzőlével, és forrón tálalja.

Lencseleves
(Linsensuppe)
Hozzávalók:
45 dkg lencse, 1 l csirkeleves, 1 babérlevél, 1 teáskanál Worcestershire szósz, fél teáskanál fokhagymapor, negyed teáskanál reszelt szerecsendió, 5 csepp Tabasco szósz, negyed teáskanál köménymag, fél-fél teáskanál zelleres só és őrölt fekete bors, 1 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 szelet zellergumó, 1 csokor petrezselyem, 20 dkg füstölt hús
A tálaláshoz:
pirított zsemlekocka

Elkészítése:
A megmosott és lecsepegtetett lencsét tegye fazékba. Öntse fel a levessel, adja hozzá a babérlevelet, a Worcestershire és a Tabasco szószt, valamint az ízesítő anyagokat. Forralja fel, majd gyöngyözve főzze fedő alatt 30 percet. Öntsön hozzá 5 dl vizet, és dobja bele a felkockázott zöldségféléket és a húst. Negyed óra alatt főzze készre.
Forrón tálalja a pirított zsemlekockákkal.

Linzertorta
(Linzer Torte)
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 1,8 dl cukor, 2,4 dl darál mandula, 1 evőkanál meggylikőr, 3,6 dl liszt, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, fél-fél citrom és narancs reszelt héja, 2,4 dl málnalekvár, 1 tojás, 2-3 db szegfűszeg

Elkészítése:
Vajazzon ki egy 20 centi átmérőjű tortaformát. Keverje habosra a vajjal a cukrot. Forgassa egybe a darált mandulával és a likőrrel. Szitálja a lisztet egy tálba. Adja hozzá az őrölt fahéjat, a porrá tört szegfűszeget és a reszelt narancs- és citromhéjat. Géppel alaposan keverje össze a vajas alappal. A tészta kétharmadát nyújtsa ki lisztezett deszkán, a maradékot tegye hűtőszekrénybe. A nyújtott tésztával bélelje ki a formát. Simítsa rá a lekvárt. A megdermedt tésztából formázzon vékony csíkokat, amivel a lekvárt berácsozza. Kenje meg a tojással, végül a 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt süsse készre.
Hagyja tíz percig pihenni, majd emelje ki a formából, és szeletelje fel.

Mézen sült mandula
(Honig Brät Mandeln)
Hozzávalók: 20 dkg egész mandula, 5 dkg cukor, fél teáskanál só, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál víz, 2 teáskanál (mogyoró) olaj

Elkészítése:
A megpucolt mandula belső héját húzza le, majd tegye egy rétegben száraz tepsibe. Tolja hideg sütőbe, és állítsa a hőfokot 180 fokra. Addig hagyja bent (mintegy 12-15 perc), amíg a mandula világosbarnává kezd válni. Vegye ki a tepsit a sütőből, tegye félre, hogy szobahőmérsékletre hűljön. (Közben a mandula kissé tovább fog barnulni.) Keverje össze a sót és a cukrot. Közepes lábosban ugyancsak alaposan dolgozza össze a mézet, az olajat és a vizet, majd lassú melegen forráspontig hevítse fel. Ekkor forgassa bele a megpirított mandulát, és nagyon lassú tűzön addig melegítse tovább (5 perc), míg az összes folyadékot felveszi. Végül forgassa bele a sós cukorba, és hagyja teljesen kihűlni.
Jól zárható üvegben, hűvös helyen tárolva, két hétig is eltartható.

Mogyorós omlett
(Hazelnussomeletten)
Hozzávalók:
3 evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 db tojás, 1 kávéskanál cukor, 2 evőkanál darált mogyoró, 2 kávéskanál vaj, só

Elkészítése:
Keverje csomómentesre a lisztet a tejjel. Külön tálkában a tojássárgáját a cukorral és a mogyoróval. Ez utóbbiba forgassa bele a keményre felvert tojáshabot. Sózza meg, végül a két tál tartalmát keverje lazán össze. A felforrósított vajon az omlett mindkét oldalát süsse barnára.
Díszítésként adhat hozzá kompótot..

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
ALI RECEPTTÁRA - A BAJOR SÖR KÍSÉRŐI
Szerző:

Szerkeszette és Illusztrálta
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.