Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - A BAJOR SÖR KÍSÉRŐI 1.

2016.09.04

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Almás rétes
(Apfelstrudel)
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 3 evőkanál olaj, langyos víz
A töltelékhez:
2 kg alma, 20 dkg kristálycukor, 1 dl rum, 15 dkg mazsola, késhegynyi őrölt fahéj, 2 citrom
A zsemlemorzsához:
13 dkg vaj, 13 dkg zsemlemorzsa

Az átszitált lisztet dolgozza össze a sóval, az olajjal és annyi langyos vízzel, hogy rugalmas, nyújtható tésztát kapjon. Válassza három egyforma részre, kenje meg mindegyiket olvasztott vajjal, s tegye egy órára félre. Közben az almákat hámozza meg, a magházukat távolítsa el, és vékonyan szeletelje fel. Forgassa össze a cukorral, a fahéjjal, a mazsolával, a citrom kicsavart levével és annak lereszelt héjával. A tésztát nyújtsa ki nagyon vékonyra, majd kézzel addig húzogassa a széleket, míg papírvékony lapokat kap. A vékony tésztát szórja meg a töltelékkel. Erre fektessen másik kinyújtott lapot, majd takarja be a maradék töltelékkel. Végül újabb lap következzen. A megtöltött tésztát óvatosan tekerje fel, és fektesse kilisztezett tepsibe.
A tetejét kenje meg olvasztott vajjal. Kétszáz fokra előmelegített sütőben süsse aranybarnára, mintegy 60 perc alatt.

Bajor gombóc
(Bayern Klösse)
Hozzávalók:
10 db kifli, 1 dl forró víz, 10 dkg bacon szalonna, 1 evőkanál vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 3 tojás, só és őrölt bors

Karikázza fel a kifliket, és tegye keverőtálba. A sóval ízesített vizet forralja fel. Öntse a kiflikre. A kiflik ázzanak át, de ne legyenek pépesek. A zsírjára sütött szalonnában pirítsa meg a nagyon finomra vagdalt hagymát. Ezzel forgassa össze a beáztatott kifliket. Verje fel a sóval, őrölt borssal és finomra vagdalt petrezselyemmel a tojásokat. Dolgozza egybe a kiflis keverékkel. Hagyja állni. Ha túl lágy a tészta, akkor kevés zsemlemorzsával dúsítsa. Formázzon kis golyókat a tésztából. Lobogó, sós vízben 10 perc alatt főzze ki.
Ha megfőttek, szűrőkanállal szedje olvasztott vajra a gombócokat.

Bajor reggeli (Parasztreggeli)
(Bauernfrühstück)
Hozzávalók:
6 szelet bacon, 1 evőkanál vaj, 1 fej vöröshagyma, 4 db közepes burgonya, 6 tojás, fél teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt bors, fél dl tej

Serpenyőben párolja üvegesre a felkockázott bacont. Szűrőkanállal emelje ki a pörcöt papírtörölközőre. A visszamaradt zsiradékhoz adja hozzá a vajat, és melegítse össze. Párolja üvegesre rajta a finomra vagdalt vöröshagymát. Tegye rá a meghámozott, és nagyon vékony karikákra szelt burgonyát. Süsse zsemleszínűre. Közben a tejjel verje habosra a sóval és borssal ízesített tojásokat. Öntse rá a krumplis, hagymás ragura. Lassú tűzön süsse ízlése szerint készre.
A kisütött pörccel megszórva tálalja.

Bécsi szelet
(Wiener Schnitzel)
Hozzávalók:
60 dkg borjúcomb, liszt, 5 dkg parmezán, 2 tojás, fél csokor petrezselyem, fél teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, csipet reszelt szerecsendió, 2 evőkanál tej, 5 dl zsemlemorzsa, 6 evőkanál vaj, fél citrom

A négy szeletre vágott húst vékonyra klopfolja ki. Forgassa meg a lisztben. Keverje össze a reszelt sajtot, a tojásokat, a finomra vagdalt petrezselymet, sót, borsot, szerecsendiót és tejet. Mártsa meg ebben a lisztezett szeleteket. Nyomkodja bele alaposan a zsemlemorzsába, majd tegye félre hűtőszekrénybe a panírozott húsokat egy órára. A felforrósított vajban süsse aranybarnára mindkét oldalukon.
Vékony citrom-karikákkal díszítve azonnal tálalja.

Burgonyapuffancs
(Kartoffelpuffer)
Hozzávalók:
90 dkg burgonya, 1 nagyobb vöröshagyma, 1,2 dl tej, 1,2 dl liszt, 2 mokkáskanál só, 2 tojás
A sütéshez:
olaj

A meghámozott burgonyát és hagymát reszelje egy keverőtálba. Közben sózza is meg. Üsse hozzá a tojásokat, öntse bele a tejet, majd keverje simára annyi liszttel, hogy sűrű nokedli tésztát kapjon. Mintegy centinyi forró olajba szaggasson evőkanállal kis halmokat. Kissé lelapítva mindkét oldalukon süsse aranybarnára.
Papírtörölközővel itassa le a felesleges zsiradékot, majd forrón kínálja.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
ALI RECEPTTÁRA - A BAJOR SÖR KÍSÉRŐI
Szerző:

Szerkeszette és Illusztrálta
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.