Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - A BAJOR SÖR KÍSÉRŐI 5

2018.08.17

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Német kolbász
(Bratwurst)
Hozzávalók:
2,4 dl fehér kenyér-morzsa, 2,4 dl tej, 90-90 dkg bárány lapocka és sertés comb, 1+2 evőkanál só, 1-1 teáskanál őrölt fehérbors és szerecsendió, báránybél, 2 evőkanál vaj

A zsemlemorzsát áztassa be a tejbe. A húsokat kétszer, együtt darálja le. Adja hozzá a fűszereket és a megáztatott zsemlemorzsát. Kézzel alaposan dolgozza össze. Töltse a megtisztított bélbe a húskrémet, és mintegy 8-10 centinként kösse el. Főzés előtt minden kolbászt szurkáljon körbe. Fektesse azokat egy sorban, ne túl szorosan egymás mellé egy serpenyőbe. Öntsön alájuk fél centinyi vizet. Fedő alatt, gyöngyözve főzze húsz percig. Öntse le alóluk a folyadékot, és tegye rá a vajat.
Időnként megforgatva a kolbászokat süsse 10 perc alatt minden oldalukon pirosra.

Paradicsomsaláta
(Tomatensalat)
Hozzávalók:
5 db közepes paradicsom, 1 teáskanál só, negyed teáskanál kakukkfű, 1,2 dl olaj, 1 evőkanál Worcestershire szósz, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál bazsalikom, negyed teáskanál őrölt bors, 6 evőkanál borecet, 1 nagyobb vöröshagyma

Elkészítése:
A paradicsomot és a vöröshagymát nagyon vékonyan szeletelje fel. A többi hozzávalót alaposan keverje ki. Salátástálban valamennyi alkotórészt forgasson egybe.
Tálalás előtt mintegy óra hosszat hűtőben érlelje össze.

Savanyú káposzta
(Weinkraut)
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál vaj (vagy kisütött bacon zsírja), 2-3 közepes alma, 3,5 dl fehérbor, 1,2 dl marhahúsleves, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál zellermag

Elkészítése:
Öblítse át, majd csepegtesse le a savanyú káposztát. A zsiradékon párolja üvegesre, a szálasra vagdalt hagymát. Keverje bele a káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön párolja. Közben hámozza meg, csumázza ki, és apróra kockázza fel az almákat, majd forgassa bele a káposztába. Öntse rá a bort és a levest. Ha felforrt, vegye le a fedőt, és 30 percen át gyöngyöztesse. Ezután hintse rá a cukrot és a zellermagot.
Takarja le az edényt, végül fél órára tegye a 160 fokra előmelegített sütőbe.

Sárgarépa saláta
(Karottesalat)
Hozzávalók:
90 dkg sárgarépa, 2,4 dl friss narancslé, 0,6 dl olaj, 0,9 dl fehér borecet, 1 csokor kapor, 3 evőkanál méz, ízlés szerint só és őrölt fehér bors

Elkészítése:
A meghámozott répát reszelje káposztareszelőn szálasra, vagy vágja gyufaszálra. Forgassa össze a finomra vagdalt kaporral. A többi alkotórészt keverje alaposan össze, majd öntse a kapros répára.
Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyja összeérni fél órán át.

Sárgarépa sörben
(Karotten im Bier)
Hozzávalók:
4 nagyobb sárgarépa, 1 teáskanál cukor, 2,5 dl barna sör, kevés brandy, 1 evőkanál vaj, negyed teáskanál só

Elkészítése:
A megtisztított és vékonyan felkarikázott sárgarépát forgassa bele a felforrósított vajba, majd öntse fel a sörrel. Lassú tűzön főzze puhára. Időnként keverje meg. Közben a sóval és cukorral ízesítse.
Végül öntse hozzá a brandyt, majd forrón tálalja.

Sertés hátszín sörmártásban
(Roast Pork Loin in Beer Sauce)
Hozzávalók:
1,5 kg hátszín, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál beurre manié*
A páchoz:
1,2 dl dijoni mustár, 1 nagy vöröshagyma, 1,2 dl méz, 1 üveg világos sör

Elkészítése:
A húst formázza és kötözze össze 6-8 centi vastag darabbá. A pác összetevőit keverje össze, forralja fel, végül turmix géppel pépesítse. Ha szobahőmérsékletre hűlt, akkor öntse egy sütőzacskóba. Helyezze bele az előkészített húst. A zacskóból próbálja meg kinyomni a felesleges levegőt, majd légmentesen zárja le. Tegye 24 órára hűtőszekrénybe. Nyolcóránként forgassa meg a zacskót. Másnap vegye ki a hűtőből, és hagyja 40 perc alatt szobahőfokra melegedni. Öntse lábosba a páclevet, és forralja fel. Hagyja lehűlni. Közben a letörölgetett húst sóval és borssal dörzsölje be. A felmelegített olajba téve, minden oldalát süsse pirosra, majd a 190 fokra előmelegített sütőbe téve 1,5 óra alatt süsse készre. Emelje a sülthús deszkára, hagyja 15 percet hűlni, végül vágja le a zsineget róla. Amíg hűl, addig a visszamaradt páclevet és a sütés pecsenyelevét öntse össze. Forralja fel, majd a beurre manié-t belemorzsolva sűrítse be. Tálaláskor a felszeletelt húst a mártással meglocsolva, főtt burgonyával körítve adja fel.
*beurre manié = 1-1 evőkanál vaj és liszt villával egyneművé összedolgozva. .

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - A BAJOR SÖR KÍSÉRŐI
Szerző: Barna Aladár

Szerkeszette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.