Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BRAZÍLIA FINOMAN 6.

2019.07.23

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

TEJES SÜTEMÉNY
(Bolinho Quente de Doce de Leite)
Hozzávalók:
25 dkg vaj, 2,5 dl friss tehéntej, 2 db tojássárgája, 2 db egész tojás, 2 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál vanília aroma, 0,6 dl liszt
A tetejére:
fahéjas kristálycukor, 5 evőkanál savanyú lekvár

Elkészítése:
A lábosban felolvasztott vajat keverje habosra a lassan hozzászórt liszttel. Nagyon alacsony hőfokon melegítse gyöngyözésig. Ekkor húzza félre. Kézi habverővel dolgozza simára a többi alkotórésszel. Három-négy percig verve dolgozza sima, egynemű anyaggá. Kanállal adagolja kivajazott muffin formába. Tolja öt percre a 170 fokra előmelegített sütőbe. Húzza ki a tepsit, és gyorsan szórja meg a tetejüket fahéjjal elkevert kristálycukorral. A sütőbe visszatéve süsse öt perc alatt készre.
Amint szobahőfokra hűlt, tegye a süteményeket tálra, és a lekvárral leöntve adja fel.

TINTAHAL RAGULEVES
(Caldeirada de Mariscos)
Hozzávalók:
25 dkg tintahalfilé, 45 dkg tengeri halfilé, 1 db zöldpaprika, 4 db kemény paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 2,4 dl kókusztej, 3 kávéskanál friss koriander levél, 4 evőkanál citromlé, 6 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 22-22 dkg kagyló- rákhús, ízlés szerint só és bors

Elkészítése:
Vágja a halfilét 2,5 centis kockákra. Tegye a kockákat tálba, és sózza meg. Locsolja rá a citromlevet. Hagyja állni 10 percet. Közben pépesítse a paradicsomot, a hagymát, a vagdalt paprikát, a zúzott fokhagymát turmixgépben. Melegítse fel az olívaolajat serpenyőben. Ha forró, forgassa bele a zöldséges keveréket. Folyamatosan keverve 3-4 percen át párolja. Az edény rázogatásával elegyítse a haldarabokkal és a tenger gyümölcseivel. Negyedóra gyöngyöztetés közben folyamatosan kanalazza alá a kókusztejet.
Szükség esetén vízzel is pótolhatja az elpárolgott folyadékot. Amikor minden megpuhult, végeredményben levesállagú ételt kell kapnia.

TRÓPUSI CSIRKE
(Moqueca de Galinha e Banana-da-Terra)
Hozzávalók:
1 db csirke, ízlés szerint só és őrölt bors, 4 evőkanál olívaolaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 szál újhagyma, 1 db zöldpaprika, 1,2 dl fehérbor, 4 gerezd fokhagyma, körömnyi gyömbérgumó, 2 dl csirkeleves, 1,5 dl kókusztej, 3 evőkanál paradicsompüré, 2 db babérlevél, 2 db kemény paradicsom, 2 db csípős paprika

Elkészítése:
Kívül-belül dörzsölje be a csirkét sóval és őrölt borssal. Locsolja meg két kanál olajjal. Fóliával letakarva, szobahőmérsékleten pihentesse 15-30 percen keresztül. A maradék olajat locsolja agyagedénybe. A pácolás után fő elemeire bontott csirke részeket bőrükkel lefelé rendezze el agyagedényben. Oldalanként 3 perc alatt minden oldalukat pirítsa közepes hőfokon barnára. Borítsa rá az előzőleg összeforgatott zúzott fokhagyma, félkarikákra vékonyan szelt vöröshagyma, reszelt gyömbér, babér, apróra vagdalt paradicsom és zöldpaprika keverékét. Ekkor alufóliával szorosan letakarva tolja a felmelegített sütőbe. Tizenöt perc elteltével öntse alá a bort és a levest. Fedő nélkül párologtassa el a főzőlevet, majd locsolja rá a kókusztejet. Takarja le, és a legalacsonyabb hőfokon 45 percet süsse.
Végül a lezárt sütőben 15 percet érlelje.
Azonnal tálalja.

VAJAS KÁSA
(Farofa de Manteiga)
Hozzávalók:
5 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tojás, 15 dkg maniókaliszt, 2 evőkanál petrezselyem, ízlés szerint só és őrölt bors

Elkészítése:
A megolvasztott vajon párolja rózsaszínűre az apróra vagdalt vöröshagymát. Vegye minimumra a hőfokot és keverje a hagymához a felvert tojást. Folyamatosan keverve süsse meg lágy rántottának. Hintse hozzá a manióka lisztet. Állandó keverés közben pirítsa aranyszínűre, hogy a zsemlemorzsához hasonló kinézetű legyen. Ízesítse sóval és őrölt borssal.
A vagdalt petrezselyemmel meghintve, szaftos húsok mellé forrón tálalja.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - BRAZILIA FINOMAN
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.