Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


COWBOY KAJÁK 3.

2019.07.19

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

FLEPDZSEK
Hozzávalók: 1 csésze liszt, csipetnyi sütőpor, víz

Mindezt keverjük sűrű tésztává, majd lapítsuk lepényszerűvé.
Szabad tűz felett, serpenyőben, bő zsírban (olajban) süssük meg mindkét oldalát.

GAZFICKÓPÖRKÖLT
Elkészítése:
A gazfickópörkölt annyiban tér el a mi pörköltünktől, hogy csak borjúból készülhet, ráadásul nem csak a húsából, hanem miközben puhul a saját levében a zsiradékra tett hús a fedő alatt, folyamatosan hozzá kell adni a borjúbelsőségeket is: a szívet, a májat, a vesét, legvégül a velőt.

Ha a pörkölt lefövi a levét, meleg vízzel föl kell engedni, de csak annyira, hogy a lé ellepje a belevalókat.

Sóval, borssal, chilivel, ritkán hagymával ízesítették, és órákig főzték, hogy minden kellőképpen megpuhuljon, s az ízek összeérjenek.

Körítésnek rizst vagy krumplit ettek.

NYUGATI ESKÜVŐI TORTA
Hozzávalók:
1 csésze vaj, 2 csésze cukor, 4-4,5 csésze liszt, 5 kávéskanál sütőpor, 1 kávéskanál só, 1,5 csésze tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál konyak, 9 tojásfehérje

Elkészítése:
Sütés előtt tartsuk szoba hőmérsékleten a hozzávalókat.
A sütőt közép-melegre (180 fokra) melegítsük elő.
Keverjük jól össze a száraz anyagokat, majd dolgozzuk össze a tejjel.
Verjünk kemény habbá 4 tojásfehérjét, és adjuk a masszához.
A tésztát tegyük kizsírozott és kilisztezett, kis átmérőjű tortasütő karikába.
Közepes hőfokon süssük meg (kb. 30-45 perc alatt).
Amikor a tészta megsült, vonjuk be cukormázzal: 5 tojásfehérjét verjünk habbá, tojásonként 5-5 kávéskanál porcukorral és a konyakkal.
A kész habot kenjük a tortára, és meleg szobában, kályha közelében hagyjuk megszáradni.
Végül díszítsük a torta tetejét és a tál szélét néhány szál rövid szárú virággal.

PARADICSOMOS RIZS
Elkészítése:
Serpenyőben pirítsunk meg zsiradékon egy csésze rizst.
Amikor aranysárgára pirult, szeleteljünk fel egy középnagyságú hagymát, tegyük a rizsbe, s pirítsuk őket együtt, amíg a hagyma üvegesedni nem kezd.
Ekkor adjunk hozzá egy doboz paradicsompürét, borsot, sót, és lefedve főzzük addig, amíg a rizs fel nem szívja a paradicsom nedvességét.
Kevergessük közben, mert könnyen leég.

SZOPAPIJA
Hozzávalók:
4 csésze liszt, 1,5 kávéskanál só, 1 kávéskanál sütőpor, 1 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál margarin, 3 dkg élesztő, negyed csésze meleg víz, 1,25 csésze forralt tej

Elkészítése:
Keverjük össze a lisztet, a sót, a sütőport, a cukrot, majd a zsiradékot.
Oldjuk fel az élesztőt a meleg vízben, majd keverjük hozzá a langyosra hűtött, forralt tejet.
Csináljunk a lisztes keverékben egy mélyedést, öntsük bele az élesztős folyadékot, és gyúrjunk tésztát.
10 percnyi pihentetés után nyújtsuk ki 6-7 mm vastagra, és vágjuk 5 x 5 cm-es négyszögletes vagy háromszög darabokra.
Bő, forró olajban süssük ki a lapocskákat, de egyszerre ne tegyünk bele sokat, mert akkor lehűl, s a tészta nem puffad fel kellőképpen, nem lesz üreges.
Mézzel, porcukros, őrölt fahéjjal lehet tálalni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - COWBOY KAJÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.