Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


(7736)CSALÁDI FŐZŐCSKE 1

2020.01.25

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Almatorta
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg tehéntúró, só
A töltelékhez:
2 kg alma, 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, citromhéj, 10 dkg mazsola
A tetejére:
1 tojás, 5 dkg dió

Elkészítése:
A tésztához valókat összegyúrjuk, és egy éjszakára hűtőszekrényben pihentetjük.
Másnap a kétharmadát ujjnyi vastag, kerek lappá nyújtjuk.
A kerek tortaformát úgy béleljük ki, hogy 4-5 centis pereme is legyen.
Közben a megtisztított, felszeletelt almát vajon, citrommal meglocsolva megpároljuk, míg a levét el nem főtte.
Akkor a tűzről levéve, belekeverjük a cukrot és a mazsolát.
Ezzel megtöltjük a formában elhelyezett tésztát.
Ráborítjuk a maradék tésztából nyújtott lapot.
A széleken, gyengén összenyomkodjuk.
A tetejét villával megszurkáljuk, felvert tojással megkenjük, és durvára vágott dióval megszórjuk.
Közepes lángon készre sütjük.

Almás krémes
Hozzávalók:
1,5 kg alma, 20 dkg liszt, 20 dkg cukor, 5 tojás, 1 dl tej, 2 ek olaj, 5 dkg kakaó, 1 sütőpor
A krémhez:
2 cs. vaníliás puding, 15 dkg margarin, 8 dl tej, 20 dkg porcukor, citromhéj
A mázhoz:
5 dkg margarin, 2 ek kakaó, 1 ek cukor, 1 ek víz

Elkészítése:
A tojások sárgáját a cukorral, a tejjel és az olajjal habosra keverjük.
A fehérjét kemény habbá verjük.
A lisztet a sütőporral elkeverjük.
Csomómentesen hozzákeverjük a tojásos keveréket.
Kanalanként adagolva a felvert habot, óvatosan hozzákeverjük.
Az almát lereszeljük, majd kinyomkodva egy alufóliával kibélelt tepsibe simítjuk.
Erre rátesszük a kikevert tészta felét.
A másik felébe keverjük a kakaót, és szintén rásimítjuk a tepsire.
Előmelegített sütőben tűpróbáig (35-40 perc) sütjük.
Ha megsült, kifordítjuk, és a fóliát levesszük róla.
A pudingot a szokásos módon megfőzzük, és hagyjuk kihűlni.
Hidegen keverjük simára a margarinnal, cukorral, citromhéjjal.
Ezt a sütemény tetejére simítjuk.
A mázhoz a kakaót, cukrot, a hideg vizet simára keverjük.
Felmelegítjük, és közben a margarint is hozzáadjuk.
Ha kihűlt, akkor a süteményt bevonjuk vele.

Aszalt szilvás káposzta
A friss zöldségek és gyümölcsök lassan elfogynak, illetve már el is fogytak..
Jön majd, pontosabban már itt is van, az "eltett termések" időszaka
Ehhez egy őszi hangulatú recept, amiben semmi nagy durranás nincs, csupán az aszalt szilva ötlete, ami különösen jó ízt ad az ismert éteknek
.
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta, 40 dkg oldalas, 1 csülök, 1 ek zsír, 1 fej hagyma, 15 dkg aszalt szilva, só, 3 babérlevél, egész bors, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A káposztát, ha szükséges átmosom.
A kicsontozott húsokat 2 cm-es darabokra felkockázom, és forró zsíron hirtelen átforgatom.
Ha a hús kifehéredett hozzáadom az apróra vágott hagymát, a káposztát, az aszalt szilvát.
Ráöntök annyi vizet, ami éppen ellepi.
Megsózom, a tetejére teszem a babérlevelet és a szemes borsot. Lefedve, közepes lángon készre főzöm.
Tejföllel meglocsolva tálalom.

Birkatokány kakukkfűmártásban
Hozzávalók:
4 szelet birkacomb, 1 csokor kakukkfű, 1/2 dl Unicum, 1 dl fehérbor, 2 dl olaj, 2,5 dl tej, 1,5 dl tejföl, 7 dkg vaj, 2 csapott ek liszt, só, egész bors

Elkészítése:
A húst másfél centis csíkokra vágjuk.
A páclét az Unicumból, a borból, az olajból, a borsból és a kakukkfű feléből készítjük el.
A húsra öntjük, és 3 óra hosszat hűtőszekrényben pácoljuk.
A tejet és a tejfölt lassú tűzön összefőzzük a maradék kakukkfűvel.
Egy másik edényben a vajból és a lisztből rántást készítünk, és a forró kakukkfüves tejjel felöntjük, csomómentesre keverjük és felforraljuk.
Közben serpenyőben, olajon hirtelen kisütjük a húscsíkokat.
A mártással tálaljuk.

Bodzalé
Hozzávalók:
1 kg bodza, 1 kg cukor Elkészítése:
A leszemezett, érett bodza szemeket a cukorral egy órán keresztül, lassú tűzön főzzük, majd leszűrjük.
Üvegekbe öntve, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Bodzavirág szörp
Hozzávalók:
12 db virág, 2 kg cukor, 1,5 dkg borkősav, 1,5 dkg citromsav, 1 kh. szalicil

Elkészítése:
A szép, nagy virágokat többször cserélt vízbe mártogatva lemosom, majd szitába téve lecsöpögtetem.
Közben 6 liter vízben elfőzöm a cukrot a tartósítószerekkel.
Nagy edénybe teszem a lecsöpögött virágokat, és leöntöm a kihűlt lével. 3-4 napig hűvös helyen állni hagyom, majd leszűrve üvegekbe teszem.
Tetejükre csöpp szalicilt teszek.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - ALI SZAKÁCSKÖNYVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
szöveg

 

Forrás:

Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.