Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


(7769)CSALÁDI FŐZŐCSKE 2.

2020.02.04

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Borban párolt gombás csirke
Hozzávalók:
1 kg csirkecomb, 15 dkg vaj, 20 dkg gomba, 1 kk. liszt, 1 cs. petrezselyem, 2 dl tejföl, 3 dl fehérbor, só, bors, majoránna

A csirkecombokat forró vajon átforgatjuk, hogy színt kapjanak.
Rászeleteljük a gombát.
Megsózzuk, fűszerezzük, és felengedjük a borral és 2 dl vízzel.
Rászórjuk az apróra vágott petrezselymet.
Fedő alatt, gyenge tűzön pároljuk.
A combokat időnként megfordítjuk.
Amikor a hús megpuhult, felöntjük a liszttel elkevert tejföllel, és összeforraljuk, de már nem keverjük.
Fodros metélt, nokedli, esetleg burgonya püré illik hozzá.

Cipóban sült tarja
Hozzávalók:
40 dkg füstölt tarja, 45 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 15 dkg vaj, 2 tojás, kevés só, csipetnyi cukor

A jól megmosott füstölt húst annyi hideg vízbe tesszük, amannyi bőven ellepi.
Takarékláng fölött puhára főzzük. és hagyjuk kihűlni.
45 dkg lisztből, 2 dkg élesztőből, 2 dl tejjel, 15 dkg vajjal, 2 tojással, csipetnyi cukorral kelt tésztát készítünk.
Ha kellőképpen összegyúrtuk, meleg helyen állni hagyjuk.
Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, közepére tesszük a főtt tarját, majd szorosan begöngyöljük a tésztába.
Tetejét olvasztott vajjal megkenjük, és közepesen meleg sütőben megsütjük.
Azon melegében tálaljuk.

Cordon Bleu - Magyarul sonkás, sajtos szelet
Hozzávalók:
75 dkg pulykamell, 4 szelet főtt sonka, 4 szelet füstölt sajt, 8 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, só, bors, olaj

A hússzeleteket hosszában bevágjuk, annyira, hogy "könyvként" ki tudjuk nyitni.
Fóliával letakarva, enyhén kiverjük őket.
Megsózzuk, borsozzuk a húst.
Mindegyikre egy-egy szelet sonkát és sajtot helyezünk, és eredeti formájuknak megfelelően visszahajtjuk.
Húsverővel "összekalapáljuk" a töltött szeleteket.
A szokásos módon bepanírozzuk őket, és forró olajban, közepes tűzön, fedő alatt, az egyik oldalukat aranysárgára sütjük.
Megfordítva a szeleteket, immár fedő nélkül, a másik oldalukat is megsütjük.
Az olajat leitatjuk a sültekről, és néhány csepp citromlével meglocsoljuk.
Salátalevélen, sült burgonyával, forrón tálaljuk.
Savanykás gyümölcsbefőtt (pl. birs-, szilva kompót) kitűnően illik hozzá.

Csőben sült karfiol
Egy jó nagy fej, sós vízben megfőtt karfiolt rózsáira szedünk szét.
20 dkg főtt, füstült húst ledarálunk, vagy nagyon apróra vagdalunk.
Vajjal kikent és zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba rétegezzük a karfiolt és a füstölt húst.
Leöntjük 1,5 dl, 2 tojássárgájával elkevert tejföllel.
Meghintjük 5 dkg reszelt sajttal (az én ízlésem szerint a füstölt a legjobb, de ízlések és pofonok) és 1 evőkanál morzsával.
Meglocsoljuk olvasztott vajjal, és középmeleg sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük.

Dinnyés piskóta
Hozzávalók:
25 dkg babapiskóta, 4 dl fehérbor, 40 dkg sárgadinnye, 4 tojás, 5 ek cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 citrom leve

A babapiskóta felét darabokra tördelve egy mély tál aljára terítjük, és meglocsoljuk fél deci édes fehérborral.
A meghámozott sárga bélű dinnyét felkockázva ráterítjük.
Erre kerül a piskóta másik fele, amelyet szintén meglocsolunk fél deci borral.
Az egész tojásokat a vaníliás- és kristálycukorral, a citromlével és a megmaradt borral simára keverjük.
(Tehetünk bele mazsolát is.)
Ezt az öntetet gőz felett krém sűrűségűre főzzük, majd a dinnyés piskótára simítjuk,
Jól lehűtve tálaljuk.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - ALI SZAKÁCSKÖNYVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
szöveg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.