Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSALÁDI FŐZŐCSKE 4

2020.04.01

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Favágók tortája
(ausztrál)
Az alaphoz:
2 közepes alma, 18.5 dkg magozott, szeletelt datolya, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csésze, forró víz, 12.5 dkg lágy vaj, 1 csésze cukor, 1 egész tojás vagy két tojás fehérje, 1 teáskanál vanília aroma, 1.5 csésze liszt, 1 teáskanál sütőpor

A felső réteghez:
10 dkg vaj, 1/2 csésze tej, 3/4 csésze barna cukor, 15 dkg kókuszreszelék

A tálaláshoz:
1 csésze tejszín vagy vanília fagylalt

Elkészítése:
Vajazzunk ki egy 20 cm átmérőjű tortaformát, és melegítsük elő a sütőt 180°C fokra.
Hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk kockákra az almát, majd keverjük el a datolyával, a szódabikarbónával és öntsük rá a forró vizet.
Hagyjuk állni, míg összeállítjuk a tészta alapját.
Keverjük habosra a vajat a cukorral, adjuk hozzá a tojást, vagy a két tojás fehérjét, és a vanília aromát, majd habverővel jól verjük fel.
Szórjuk a lisztet és a sütőport a keverékbe, majd óvatosan forgassuk a gyümölcsöt is a tésztába.
Öntsük az egészet az előkészített formába és süssük 60 percig.
Ez alatt készítsük el a torta felső rétegét.
A vajat, a barna cukrot és a kókuszreszeléket főzzük 4-5 percig.
Mikor a tészta megsült, vegyük ki a sütőből és borítsuk rá a kókuszt.
Egyenletesen terítsük el, majd tegyük vissza az egészet a sütőbe, és süssük további 15 percig.
Ha szükséges, pirítsuk a tetejét grillezéssel, hogy szép aranybarna legyen.
Hagyjuk a formában kihűlni, a szeleteket pedig, tálaljuk zsíros tejszínnel vagy vanília fagylalttal.

Forralt bor
Elkészítése:
Két dl vízbe a szokásos fűszereket (szegfűszeg, 2 ek cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 ek méz, citromhéj) teszem és felforralom.
Ha forr, leveszem a melegről és 2 percre 1 db teafiltert lógatok. Letakarom, majd leszűröm.
Újra zubogásig felforralom, majd beleöntöm az 1 l (lehetőleg édes) fehérbort.
Ezt követően már csak az iható hőmérsékletre melegítem, hogy az alkohol ne szökjön belőle!

Furfangos süti
Hozzávalók:
1 nagy cs. Albert keksz, 25 dkg margarin, 1 cs. karamell puding, 2 dl tej, 1-1 ek cukor és kakaópor, 1 csésze erős feketekávé, kevés kókuszreszelék

Elkészítése:
A cukrot meg a kakaóport összekeverjük a pudingporral, hozzáadjuk a kávét, meg a tejet, simára keverjük, és jól összeforraljuk.
Ha kissé kihűlt, belekeverjük a margarint, majd teljesen kihűtjük.
A krémmel megkenjük a kekszek egyik oldalát, egy tálban élére állítva összeragasztjuk őket, majd a maradék krémmel a tetejét óvatosan behúzzuk és megszórjuk egy kevés kókuszreszelékkel.
Legalább egy napra hűtőszekrénybe tesszük, majd éles késsel felszeleteljük.

Fűszeres paradicsom
Hozzávalók:
2 kg paradicsom, 0,5 kg alma, 0,5 kg vegyes zöldség, 25 dkg hagyma, 1 ek őrölt kömény, 25 dkg cukor, 5 dkg mustármag, 2 babérlevél, 3 szem szegfűbors, 2 dl ecet, 3 ek só, 1 dkg gyömbér, 1 mk bors

Elkészítése:
A tisztított paradicsomot a zöldséggel, a szeletelt almával, a darabolt hagymával, a cukorral, az ecettel és a fűszerekkel összekeverve meleg helyen 24 órára, abba a fazékba tesszük, amiben majd főzni fogjuk.
Másnap, kis lángon, két-három órán keresztül, gyakran kevergetve főzzük.
Ha pépesre főtt, akkor turmixoljuk, szükség esetén átpasszírozzuk.
Forrón tesszük kisebb üvegekbe, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Gombás rakott kifli
Hozzávalók:
8 db kifli, 2 dl tejföl, 5 tojás, 7 dkg vaj, 30 dkg gomba, 5 dkg sajt, 2 dl tejföl, só, bors

Elkészítése:
Az apróra vágott gombát sóval, borssal addig pároljuk, amíg levét el nem fövi.
A tojásokat keményre főzzük, és felkarikázzuk.
A kifliket felkarikázzunk, és a tejben kissé megáztatjuk.
Kivajazott tűzálló tálba terítjük a kiflik felét.
Beborítjuk a tojás karikákkal, és rásimítjuk a gombát.
Meglocsoljuk a tejföllel elkevert sajttal.
Az egészet befedjük a maradék kifli karikákkal, bevonjuk a maradék sajtos tejföllel, és rámorzsolunk öt deka vajat.
Forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul.
Salátával kínáljuk.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - ALI BÁCSI SZAKÁCSKÖNYVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
szöveg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.