Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSALÁDI FŐZŐCSKE 2.

2020.01.16

ALI  BÁCSI RECEPTTÁRA

Currys csirke
(Curry Chicken)
Hozzávalók:
30 dkg csont nélküli csirkehús, 50 dkg csirkeszárny, 1 evőkanál bor, 1 evőkanál curry por, fél teáskanál só, csipet bors

Elkészítése:
A fűszereket keverje el a borral, és alaposan forgassa meg benne a csirkehúsokat.
Hagyja állni pár órát, majd tegye a húsokat serpenyőbe, és magas hőfokon süsse készre, amíg aranybarna színt kapnak.
A húsokat időnként fordítsa meg.
(Tajvan)

Currys puffancsok
(Curry Dumplings)
Hozzávalók:
1,5 evőkanál cukor, 1 teás só, 2 dl víz, 1,5 evőkanál kukorica-keményítő, 1 tojás
A töltelékhez:
45 dkg darált sertéshús, 3,5 dl apróra vágott hagyma, 3 evőkanál curry por,

Elkészítése:
Melegítse fel a serpenyőt, tegyen bele 4 evőkanál olajat és a hagymát.
Párolja üvegesre. Szórja meg a curryvel, és pár pillanatig kevergesse.
Adja hozzá a darált húst, és állandó keverés mellett pirítsa, kifehéredésig.
Vegye le a tűzről, és hagyja kihűlni.
A kukoricakeményítőből a vízzel gyúrjon kemény tésztát.
Dagassza ki alaposan, majd formáljon belőle cipót.
Pihentesse húsz percet.
Ezután nyújtsa fél centi vastagra, majd vágjon ki belőle 7 centis köröket.
Tegyen mindegyikre egy evőkanál tölteléket, majd hajtsa félbe a tésztákat.
A széleket erősen nyomkodja össze.
Vegyen bal tenyerébe egy süteményt, és jobbkéz mutató- és hüvelykujjával a szélére csipkedjen hullámvonalat, díszítésül.
Végül felvert tojássárgájával kenje meg mindegyiket, és 180 fokon, 20 perc alatt süsse aranybarnára.
(Kanton)

Édes-savanyú bordaszelet
(Sweet & Sour Spareribs)
Hozzávalók:
Két szelet sovány borda, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 tojás
A páchoz:
1 újhagyma, 2 szelet gyömbér, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál fehérbor, 2 teáskanál szójaszósz, csipet bors, só

Elkészítése:
Az újhagymát és a gyömbért vagdalja nagyon apróra, és keverje el a pác többi alkotórészével.
Ebben pácolja legalább negyedórát a kissé kivert hússzeleteket.
Mártsa felvert tojásba, majd forgassa meg a zsemlemorzsában, és süsse aranybarnára forró olajban.
(A visszamaradt páclevet kukoricakeményítővel beforralhatja, és a hús mellé kínálhatja.)
(Sanghaj)

Főtt sertés-töltikék
(Boiled Pork Dumplings)
Hozzávalók:
45 dkg sertéshús, 6 evőkanál szezámolaj, 2 kávéskanál cukor, 1 teáskanál só és őrölt bors, 12 dkg káposzta, 1 csomó újhagyma
A tésztához:
7,2 dl liszt, 1,8 dl hideg víz

Elkészítése:
A töltelékhez alaposan dolgozza össze a darált húst az olajjal.
Ízesítse a cukorral, sóval és őrölt borssal.
Reszelje le a káposztát, sózza be, és hagyja tíz percet állni.
Vagdalja finomra az újhagymát.
Dolgozza bele a húsba a kinyomott káposztát és az újhagymát.
Hagyja állni, miközben a hideg vízbe tegye a lisztet, és keverje csomómentesre.
Tízpercnyi pihentetés után erősen lisztezett deszkán formálja a tésztát hengerré.
Vágjon belőle 50 darab karikát, majd sodrófa segítségével ezeket lapítsa 7 cm átmérőjűvé.
Ezek közepére tegyen a töltelékből.
Fogjon egyik tenyerébe egy tésztát, nedvesítse meg a szélét, majd a másik kéz hüvelyk- és mutató ujjával csipdesse össze a széleket.
Így redőzött szélű kis csomagocskákat kap.
Forralja fel a sós főzővizet, majd a meglisztezett tésztákat egyenként engedje a lobogó vízbe.
Lazán kevergesse az újra forrásig, hogy ne ragadjanak össze.
Ekkor csökkentse a hőfokot, és gyöngyöző vízben főzze hat percet.
Ha megfőtt szedje tálra, és édes-savanyú mártással meglocsolva kínálja.

Forrás:
BARNA ALADÁR - CSALÁDI FŐZŐCSKE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.