Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSALÁDI FŐZŐCSKE 3.

2020.02.24

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Marhaszelet osztrigaszósszal
(Sliced Beef with Oyster Sauce)
Hozzávalók:
45 dkg marhahús, 25 dkg kelkáposzta, 1 újhagyma, 1 kis gyömbér gyökér, 1 evőkanál szójaszósz, 1 teáskanál bor, 1 teáskanál húspuhító, 3 evőkanál víz, 2 evőkanál kukoricakeményítő, 2 evőkanál ***osztrigaszósz, 1 teáskanál cukor, 0,25 teáskanál őrölt bors, fél teáskanál szezámolaj

Elkészítése:
Vékonyan szeletelje fel a rostokra merőlegesen a húst.
Tíz percig pácolja a szójaszósz, a víz, a puhító, a bor és a keményítő keverékében.
Forró olajban futtassa meg, majd csepegtesse le.
Vágja ki a kelkáposzta leveleinek vastag szárát, és 2 evőkanálnyi forró olajon párolja meg, majd tegye tányérra.
Pirítsa két evőkanál olajon a felcsíkozott hagymával és gyömbérrel puhára a húst.
Adja hozzá az osztrigaszószt, a cukrot, a borsot és a szezám olajat.
Gyorsan keverve, rövid ideig párolja, majd tálalja a kelkáposztásaL
(Kanton)

***Osztrigaszósz:
Kantoni specialitás, főleg fermentált osztrigából, kukoricadarából és karamellből készül nátrium-glutamáttal.
Kiemeli a húsok, halak, zöldségek, tészták saját ízét.
Hűtőben korlátlan ideig eláll.
Kiemelkedő a B12-vitamin tartalma.
Állítólag 1888-ben fedezte fel Lee Kam Sheung, Nam Shui faluban, Guangdong tartományban.
Cége, a Lee Kum Kee, napjainkig gyártja.
Forrás: Terebess

Medúza saláta
(Jelly Fish Salad)
Hozzávalók:
50 dkg medúza, 5 lap ételkeményítő, 3 evőkanálnyi gyufára vágott vegyes zöldség, 2 evőkanál világos szójaszósz, 14teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál szezám olaj, pár csepp chili krém

Vágja a medúzát csíkokra, és áztassa hideg vízben fél órát, majd meleg vízben négy órán át.
Alaposan öblítse le folyóvízben, majd helyezze salátástálra.
Közben a fűszereket keverje jól össze.
Langyos vízbe mártsa pár pillanatra a keményítő lapokat, majd vágja csíkokra, és rendezze a medúza tetejére.
A zöldségféléket szűrőkanálban blansírozza rövid ideig, végül lecsöpögtetve tegye a saláta tetejére.
Öntse le az egészet a fűszeres mártással, és lehűtve tálalja.
(Peking)

Mogyorós marha forró fűszeres mártással
(Beef With Peanuts Hut & Spicy Sauce)
Hozzávalók:
25 dkg marhahús, 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál bor, 14evőkanál só, csipet bors, 34 teáskanálnyi kukoricakeményítő, 1 száraz erős paprika, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg mogyoró, 12evőkanál cukor, 2,5 evőkanál víz, 1 teáskanál szezám olaj, 3 evőkanál olaj

A húst darabolja kockákra.
A paprikát magozza ki, és vágja csíkokra.
A hozzávalókat keverje össze, és locsolja meg szezám olajjal.
A serpenyőben közepes hőfokra melegítse fel az olajat, tegye bele a keveréket.
Kevergetve fehéredésig süsse, majd tolja a serpenyő szélére a húsokat.
Fedje le a serpenyőt, és közepes hőfokon párolja tovább. Időnként mozgassa meg a serpenyő tartalmát.
Amikor a hús puha, keverje teljesen össze, és magas hőfokon forralja össze az ételt. (Szecsuan)

Mogyorós tintahal csípős-savanyú mártással
(Squid Peanuts, Hot & Spicy Sauce) Hozzávalók: 30 dkg tintahal (tisztítottan), 1 szárított erős paprika (centis darabokban), 1 teáskanál zúzott fokhagyma, fél evőkanál szezámolaj, 2,4 dl vegyes zöldség (apróra vagdalva), 2,5-2,5 evőkanál szójaszósz és víz (összekeverve), fél-fél evőkanál cukor és bor, 1-1 teáskanál ecet és kukoricakeményítő Elkészítése: A tintahalat dörzsölje át durva sóval, majd öblítse és csepegtesse le. Lobogó vízben párolja rövid ideig, szűrje le. Kevés olajon pirítsa rövid ideig a fokhagymát és a zöldséget. Adja hozzá a vizes szójaszószt, a szezámolajat, a cukrot, a bort és a keményítőt. Keverje bele a feldarabolt tintahalat. Takarja le, és mérsékelt tűzön főzze készre. (Szecsuan)

Forrás:
BARNA ALADÁR - CSALÁDI FŐZŐCSKE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.