Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSALÁDI FŐZŐCSKE 4

2020.03.04

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Diós béles
Hozzávalók:
35 dkg lisztet, 15 dkg vajjal (margarinnal) elmorzsolunk 5 dkg cukorral és 2 egész tojással.

Elkészítése:
Beledolgozzuk a tejben felfuttatott 2 dkg élesztőt.
Jól összegyúrva két részre osztjuk a tésztát, úgy, hogy az egyik része nagyobb legyen.
A nagyobbik cipót vékonyra nyújtjuk, és a tepsit kibéleljük vele, úgy, hogy annak oldalát is betakarja.
Megkenjük savanykás (pl. ribizli, málna) lekvárral.
Mindezek közben (előtt) 3 tojás sárgáját habosra keverünk 10 dkg cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral és 15 dkg darált dióval.
Óvatosan hozzáadjuk a habbá vert 3 tojásfehérjét.
Ezzel beborítjuk a lekvárral megkent tésztát.
Az egészet betakarjuk a maradék, vékonyra nyújtott tésztával.
Lassú tűzön 20-25 percig sütjük. (Vagyis addig, amikor látjuk, hogy megsült, szép aranybarnára)
Porcukorral meghintve tálaljuk.

Emeletes pulykamell
Hozzávalók:
1 kg pulykamell, 30 dkg gomba, 10 dkg bacon szalonna, 1 cs. petrezselyem, 3 tojás, 1 ek zsemlemorzsa, só, bors, majoránna

Hozzávalók:
A pulykamellet akkora adagokra darabolom, hogy "zsebet" tudjak beléjük vágni, ahová később a tölteléket helyezem.
A gombát megdinsztelem, és két felvert tojással gombás rántottát készítek.
Ha kihűlt belekeverem az apróra vágott petrezselymet, a zsemlemorzsát.
Fűszerezem egy csöpp törött borssal és majoránnával.
Ezzel a töltelékkel megtöltöm a pulykamelleket.
Mindegyiket bacon szalonnával körbetekerem, alufóliába szorosan becsomagolom.
Rostrácson, vagy grillsütőben készre sütöm.
A sütési idő, percekben a húsadagok súlyának felel meg.

Erdélyi gombócleves
Hozzávalók: 10 dkg juhtúró, 5 dkg búzadara, 2 dkg liszt, 1 db tojás, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 2 db húsleves kocka, só, kapor, ecet

Elkészítése:
A túró felét egy egész tojással simára keverjük.
Hozzáadjuk a búzadarát, és kis gombócokat formálunk belőle.
Fél órát állni hagyjuk.
A lisztből kevés olajjal rántást készítünk.
Ha zsemleszínű, akkor felöntjük vízzel és beletesszük a leveskockákat.
A tejföllel kikevert maradék juhtúrót csomómentesen a levesbe keverjük.
Beletesszük a gombócokat, és készre főzzük.
Ha a gombócok megfőttek kaporral, összezúzott fokhagymával és egy csepp ecettel ízesítjük.

Erzsébet csókja
Hozzávalók:
6 tojásfehérje, 20 dkg kókuszreszelék, 6 ek porcukor, 1 ek citromlé, 1 tábla tortabevonó

Hozzávalók:
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd folyamatosan verve apránként hozzáadjuk a cukrot, a citromlét és a kókuszreszeléket.
A masszából kis halmokat rakunk egy papírral letakart sütőlemezre.
150 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük (pontosabban csak szárítjuk).
A csókokat a sütőben hagyjuk kihűlni.
A tortabevonót gőz fölött megolvasztjuk, és a kihűlt csókok alsó felét belemártogatjuk.
A csókokat fejjel lefelé lerakva hagyjuk megszáradni.

A szerkesztő javaslata: A táblacsokoládé - tortabevonót - bátran helyettesíthetjük holland kakaóporral, - nem zsírszegény - porcukorral - ízlás szerint - vajjal, vagy margarinnal ez utóbbit felolvasztva, állandó keveréssel, kiváltható. 

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - ALI BÁCSI SZAKÁCSKÖNYVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
szöveg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.