Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSALÁDI FŐZŐCSKE 5

2020.04.18

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Göngyölt marhaszelet
Hozzávalók:
4 szelet (kb. fél kg) rostélyos, 1 nagyobb sárga és fehér gyökér, 1 kis fej zeller, 5 dkg rizs, 1 fej hagyma, petrezselyem, só, majoránna, bors

Elkészítése:
A hússzeleteket kiklopfolom és besózom.
Állni hagyom, közben a zöldségeket és a hagymát nagyon apróra vágom, vagy reszelem.
Kevés zsiradékon megpárolom.
Megszórom a majoránnával és hozzákeverem a külön, félig megpárolt rizst.
A keverékkel megkenem a hússzeleteket, amelyeket aztán felgöngyölök.
Átkötöm, vagy összetűzöm hústűvel őket, és fedő alatt (1 dl vízzel vagy hús alaplével) puhára párolom.
Ha kész, kiveszem a hústekercseket és a levét paradicsompürével, kicsit megborsozva besűrítem.
Krumplipürével a legfinomabb.

Göngyölt sertésszelet
Sajnos az ajándékba kapott vaddisznó hús utolsó adagjából, ám nagyon finoman sikerült összehoznom tegnap.
Úgy vélem, hogy nem csupán vadhúsból lehet megcsinálni.
Szó, mi szó - fő az ebéd!

Hozzátettem:
60 dkg comb, 10 dkg bacon-szalonna, 10 dkg aszalt szilva, 1 ek mustár, só, bors, 2 fej hagyma, 1 ek olaj, 1 dl tejföl

Elkészítettem:
A húst kétujjnyi vastagságúra vágtam, majd bevágva, szétnyitottam akkorára, hogy bő tenyérnyi szeleteket kapjak.
Vékonyan bekentem mustárral, megpakoltam kimagozott aszalt szilvával.
Megborsozva, megsózva feltekertem, és bacon szalonnával szorosan körbecsavartam.
A hideg olajba jó vékonyan belekarikáztam a vöröshagymát, erre tettem a hús tekercseket, úgy, hogy a szalonna tekerés alulra kerüljön.
Közepes melegen, lefedve pároltam, időnként egy-egy kanál vízzel meglocsolva.
Mintegy másfél óra alatt puhára főtt a hús.
Ekkor kivettem a tekercseket, és a szétfőtt hagymás levet tejföllel kikevertem.
Megettem:
burgonya pürével.

Hajdúkáposzta
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta, 20 dkg füstölt kolbász, 80 dkg füstölt sertéshús, 15 dkg zsír, 20 dkg vöröshagyma, paprika, köménymag,

Elkészítése:
A karikára vágott hagyma felét a zsiradék felében megpirítjuk.
Hozzáadjuk a köménymagot és a kimosott savanyú káposztát.
Ráöntünk fél liter vizet, és puhára pároljuk.
A füstölt húst 2 cm-s kockákra vágjuk.
A maradék zsírból és hagymából, pirospaprikából pörkölt alapot készítünk, és a füstölt húst puhára pároljuk benne.
Mielőtt teljesen megpuhul a hús, belekarikázzuk a kolbászt.
Végül összekeverjük a káposztával, és az egészet újra felforraljuk.
Ízlés szerint tejföllel kínáljuk.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - ALI BÁCSI SZAKÁCSKÖNYVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
szöveg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.