Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FALATNYI AMERIKA 3

2021.07.08

Déli-féle sült csirkeszárny (1859)
Hozzávalók:
8 db csirkeszárny, 2 db tojás, 2,4 dl liszt, 2 dl tej, fél teáskanál só, 2 evőkanál zsemlemorzsa, fél mokkáskanál Cayenne bors, 3 dl kukoricadara, 1 mokkáskanálnyi morzsolt kakukkfű, kevés olaj, fél mokkáskanálnyi tárkony, 1 evőkanál citromlé

A csirkeszárnyak végeit vágja le, a maradékokat bontsa két részre.
Keverőtálban forgassa össze a lisztet, a sót, a borsot és a fűszereket.
Másik tálban a tojásokat verje fel a tejjel.
Nejlon zacskóban a zsemlemorzsát és a kukoricadarát rázogassa egybe.
Nagyobb tepsit béleljen ki alufóliával, majd olajjal kenje le.
Sorban forgassa meg a szárnydarabokat a lisztes keverékben, majd mártsa meg a tojásosban. Végül a zsemlemorzsás zacskóba dobva, alaposan rázogassa bele, hogy mindenhol befogja a morzsa.
Fektesse a panírozott szárnyakat egymás mellé a tepsibe, és permetezze be a tetejüket a citromlével.
A 200 fokos sütőben 35-40 perc alatt süsse ropogósan piros készre.
Ekkor vegye ki a sütőből, majd 10 percnyi pihentetés után tálalja.
(Végre, valahára kitalálták, legyártották és forgalomba hozták Amerika szerte az első sütőport. Korábban erre a célra valamilyen szódás egyveleget használtak, azonban ez rendszeresen csődöt mondott.)

Egyben sült vagdalt (1953)
Hozzávalók:
45 dkg darált pulykahús, 1-1 db vöröshagyma és zöldpaprika, 2 dl paradicsompüré, 1-1 mokkáskanál só, pirospaprika, oregánó és őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, 3 evőkanál zsemlemorzsa, fél dl tej, 2 kávéskanál mustár, 2 db tojás, 1 db paradicsom

A lereszelt hagymát, az apróra vagdalt zöldpaprikát, a paradicsompürét, a mustárt és a húst ízlés szerint fűszerezzük, majd kézzel alaposan összegyúrjuk.
Hozzáadjuk a finomra vagdalt petrezselymet, a felvert tojásokat, a zsemlemorzsát és annyi tejjel dolgozzuk össze, hogy formázható elegyet kapjunk.
Háromujjnyi vastagon kiolajozott tepsibe simítjuk.
A tetejére rendezzük a vékony paradicsom karikákat, majd közepes hőmérsékleten másfél órát sütjük.
Végül felszeletelve, hidegen és melegen is tálalhatjuk.
(Decemberben megjelent a Playboy első száma, a címlapon a felöltözött Marilyn Monroe-val, ám ruhátlanul a belső oldalakon.)

Fűszeres karaj (1843)
Hozzávalók:
12 szelet sertéskaraj, 1 evőkanál mustár, fél-fél teáskanál só, chilipor és őrölt kömény, 2 dl ketchup, 1 evőkanál Worcestershire szósz, negyed-negyed teáskanál fokhagymapor és Cayenne bors, 1,2 barnacukor, pár csepp Tabasco szósz, fél evőkanál ecet, kevés olaj

Mossa meg a csontos karajszeleteket, majd tegye azokat bő, lobogó sós vízbe.
Fedő nélkül gyöngyöző vízben főzze 45 percen át.
A párolás után csepegtesse le a szeleteket, és tegye tálra, hogy kihűljenek.
Kis tálkában az összes hozzávalót kézi habverővel keverje teljesen simára.
Melegítse fel a sütőt 180 fokra.
A tepsit bélelje ki alufóliával, és enyhén olajozza be.
A kihűlt húsokat fektesse rajta egymás mellé.
Tolja három percre a tepsit a középső magasságra.
Utána húzza ki, fordítsa meg a szeleteket, és a másik oldalukat is süsse elő.
Újra vegye ki, és kenje meg a fűszeres keverékkel a húsok tetejét.
Süsse három percen át, végül újra forgasson a szeleteken.
Ezt az oldalukat is kenje meg, és süsse pár percen át.
Forrón tálalja.
(1843-tól Kaliforniában létrejöttek az első amerikai telepek. 1846-ban kikiáltották a független Kaliforniai Köztársaságot.)

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - FALATNYI AMERIKA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta