Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FRANCIA RECEPTEK, AMERIKAI MÓDRA 5.

2019.10.28

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Főtt marhaszelet
(Boeuf Pot au Feu)
Hozzávalók:
1-1 szál sárga-, fehérrépa és torma, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 szem egész bors, 1 babérlevél, 1 kávéskanál mustár, 2 dl fehérbor, 60 dkg marhahús, só

Elkészítése:
A sárga-, a fehérrépát és a hagymát reszelje le. Keverje a zúzott fokhagymával és a mustárral együtt a borba. Tegye bele egyben a húst, és hűtőben pácolja pár napig. Vegye ki a húst, öblítse és szárítsa le.

A páclevet szűrje át, majd fedő alatt, lassú tűzön, az egész borsot beletéve főzze benne a húst készre 2 óra alatt. Szükség esetén kevés vizet töltsön utána.
A főtt húst hagyja kissé kihűlni a főzőlében, majd felszeletelve tálalja főtt krumplival és friss salátával.

Főtt sonka gombamártás***ban
(Ham Braised in Mushroom Sause)
Hozzávalók:
1 szál sárgarépa, 1 vöröshagyma, 2 evőkanál vaj, 1 kg füstölt sonka, 1 csokor petrezselyem, 1 babérlevél, 6 szem bors, 1 szál kakukkfű, 3 gerezd fokhagyma, 6 dl burgundi, 4 dl húsleves, 20 dkg gomba, 1 dl tejszín, 1 evőkanál liszt

Elkészítése:
A sárgarépát és a hagymát vékonyan szeletelje fel, vagy gyalulja le.
Tegye a zöldségféléket egy jól záródó edény aljára.
Helyezze rá a sonkát.
Rakja köré a fűszernövényeket, végül öntse rá a bort és a levest.
Takarja le, s tegye fel forrni. Ha felforrt, azonnal vegye minimálisra a hőfokot, s gyöngyözve főzze 2 órán keresztül. A sonkát a levében hagyja kihűlni, majd tegye felszeletelve tűzálló tálba. A főzőlevet szűrje le, majd tegye vissza forrni. Ha felforrt tegye bele az apróra vágott gombát. Ha felforrt, a liszttel elkevert tejszínnel sűrítse be.
A mártást forrón öntse a sonkára, s pirított kenyérszeletekkel azonnal tálalja.

***Gombamártás
Hozzávalók:
15 dkg gomba, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

Elkészítése:
A forró olajra ráteszem a meghámozott és nagyon finomra összevágott vöröshagymát, majd üvegesre fonnyasztom.
Ráteszem a megtisztított és ugyancsak finomra vagdalt gombát, amit megsózok és megborsozok, ezután fedő alatt, saját levében puhára párolok, végül zsírjára sütök.
Belekeverem a megmosott és apróra metélt petrezselyemzöldet meg a zúzott fokhagymát. 3 dl vízben simára keverem a lisztet, és ráöntöm a gombára.
Folytonos keverés közben legalább 5 percig forralom, végül a tejfölt is belekeverve már lehúzom a tűzről.

Főtt sonka Madeira mártás***ban
(Ham Braised in Madeira)
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 2 evőkanál vaj, 1 evőkanál olaj, 1 kg főtt sonka, 4,8 dl Madeira, 4,8 dl húsleves, 1 evőkanál cukor, só, bors, őrölt babérlevél, szerecsendió, 1 dl tejszín, 1 tojás

A hagymát és a répát vágja apró kockákra. A vajat serpenyőben olvassza fel, öntse hozzá az olajat, majd párolja üvegesre rajta a hagymát. Pirítsa 2-3 percig vele a sárgarépát is. Tegye a zöldségre a sonkát, és öntse rá a bort és a levest. Fedő alatt, lassú tűzön párolja 40 percet. Ekkor vegye ki a sonkát. Egy lábasban kissé karamellizálja meg a cukrot, majd öntse rá a visszamaradt főzőlevet.
Fűszerezze, majd pár percnyi forralás után öntse rá a tojással simára kevert tejszínt.
Addig forralja, miközben habverővel keveri a mártást, míg kellően besűrűsödik.
A felszeletelt sonkával és krumpli gombóccal tálalja.

***Madeira mártás
A Madeira mártásokat tojásételekhez, angolos húsokhoz, vajas pástétomokhoz, libamájszeletekhez stb. tálaljuk.
Hozzávalók:
5 dkg zöldség, 1 ek zsír,1 db szalonnabőrke, 1-2 db gomba, 1 dl bor, 1-2 db szegfűszeg, 1-2 db marhacsont, kevés paradicsom, ízlés szerint só, törött bors, cukor.

Elkészítés:
Az apróra vágott zöldséget 1 ek zsíron, kevés cukor hozzáadásával sötétbarnára pirítjuk.
Hozzátesszük a marhacsontot, szalonnabőrt és az apróra felszeletelt gombát.
Ezt állandó keverés mellett megpirítjuk, majd meghintjük lisztel és kevés paradicsomot is teszünk hozzá, majd felfőzzük.
Ha kész, leszűrjük, a zöldségeket szitán áttörjük, és ismét tűzre téve beletesszük a bort, sóval, borssal, szegfűszeggel, és kevés cukorral ízesítve sűrűre főzzük.

Francia-kanadai húsos pite
(French Canadian Meat Pie)
Hozzávalók:
45 dkg darált marha- és sertéshús (vegyesen), 1 közepes hagyma, 1 nagy burgonya, só, őrölt bors, szárnyasfűszer-keverék

A darált húsokat a reszelt hagymával folyamatos keverés mellett kifehéredésig pirítsa. Hagyja lehűlni, majd ízlése szerint fűszerezze. Keverje hozzá a főtt, áttört krumplit. Ha túlzottan száraz, néhány kanál hideg vizet keverjen bele. Nagyon lassú tűzön, fedő alatt párolja egy órán keresztül. Ezután simítsa enyhén kiolajozott kuglófformába, és előmelegített, forró sütőben süsse, míg a teteje aranybarna lesz.
Hagyja a formában hűlni, majd borítsa tálra.
Cikkekre vágva feltétként kínálja.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - FRANCIA RECEPTEK AMERIKAI MÓDRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.