Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FRANCIA RECEPTEK AMERIKAI MÓDRA 1

2019.03.25

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Almával sült kacsa
(Caneton Róti á l'Alsacienne)
Hozzávalók:
2,5 kg-os pecsenyekacsa, só, őrölt bors
A töltelékhez:
22 dkg ledarált sertéskolbász, 4-5 édeskés alma, 1 evőkanál cukor, negyed-negyed kávéskanál fahéj, só és zsálya, 2 evőkanál konyak, 0,6 dl Portói, 0,6 dl húsleves

A megtisztított, előkészített kacsát kívül belül dörzsölje be sóval és őrölt borssal. A comb- és szárnyvégeket csomagolja be sütőpapírba, vagy alufóliába, hogy sütés közben ne égjenek meg. A combokat és a mellet néhány helyen szurkálja be. Tegye félre. Ez alatt a ledarált kolbászt kevergetve pirítsa világosbarnára, miközben szétnyomkodja. Szűrőkanállal tegye át keverőtálba. A visszamaradt zsiradékon párolja pár percet a meghámozott és vékonyan felszeletelt almákat. Húzza le a melegről, szórja meg a fűszerekkel. Locsolja rá a konyakot, és gyújtsa meg. Mielőtt kialudna a láng, oltsa el a húslevessel, öntse hozzá a bort, és alaposan forralja össze. Keverje ezt a pirított kolbászhoz. Amikor kihűlt a töltelék, töltse a kacsa hasüregébe, varrja el, és tegye a szárnyast tepsibe. Közepes hőmérsékleten süsse 15-20 percet, majd saját levével meglocsolva süsse tovább 80-100 percen át. Mintegy tízpercenként locsolgassa meg. Félidőben fordítsa meg, és úgy süsse tovább. Negyedórával az elkészülte előtt fordítsa ismét vissza, és így süsse szép pirosra. Ha elkészült szedje le a védőfóliákat, és hagyja a serpenyőben hűlni. Egyben tegye az asztalra.

Barnára párolt hagyma
(Brown-braised Onions)
Hozzávalók:
1,5 evőkanál vaj, 1,5 dl olaj, 15 fej újhagyma, 1,2 dl száraz fehérbor, 1,2 dl marhahúsleves, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, pár szál kakukkfű, 2 babérlevél
(Esetleg: 1 evőkanál méz vagy konyak)

Fejesedni kezdő újhagymákra van szükségünk. Ezek fejét vágja le, majd tegye azokat az összeforrósított vajra és olaj keverékére. Tíz perc alatt, közepes hőmérsékleten süsse minden oldalukon szép barnára. Fűszerezze ízlése szerint, öntse rá a bort és a levest, tegye bele az összekötött fűszernövényeket és a babérlevelet. Fedő alatt, nagyon lassú tűzön főzze 40-45 perc alatt vaj puhára, mialatt a levét elfövi, de a hagymafejek nem esnek szét. Dobja ki a babért és a zöldeket. Sültek mellé, köretnek kitűnő.
(Még különlegesebbé teheti, ha a főzés után enyhén kivajazott tűzálló tálba teszi a hagymákat, mindegyik fejre kevés mézet csepegtet, s 15 percre előmelegített sütőbe teszi. Látványos tálalást tesz lehetővé, ha meglocsolja a sült hagymákat kevés konyakkal, és meggyújtja.)

Báránysült
(Roasted Leg of Lamb)
Hozzávalók:
1 kg báránycomb, 1 evőkanál sertészsír, 1-1 sárgarépa és vöröshagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl marhahúsleves, 2 szál petrezselyem, 1 babérlevél, 1-1 csipet rozmaring és kakukkfű, 1 gerezd fokhagyma

A hús minden oldalát 10-15 perc alatt pirítsa barnára a forró zsírban. Vegye ki a húst, s a visszamaradt lében 2-3 percig párolja a gyufaszálra vágott hagymát és sárgarépát. Szűrőkanállal vegye ki a zöldségeket egy tányérra, s tegye vissza az elősütött báránycombot. Öntse rá a bort, és hirtelen forralja össze. Tegye bele a fűszereket, a zúzott fokhagymát, s amikor újra forr, öntse rá a húslevest. Takarja le, s lassú tűzön párolja 60-65 percig. Vegye le a fedőt, dobja ki a babért és a petrezselymet, majd tegye az előmelegített sütőbe. Időnként saját levével meglocsolgatva a tetejét süsse pirosra. Amikor megsült, tegye tálra, hagyja pihenni, majd szeletelje fel. Pirított zöldséges nokedlivel tálalja. A pecsenyelevet külön edényben tálalja mellé.

Bearni mártás
(Sauce Béarnaise)
Hozzávalók:
fél dl ecet, 1 dl édes fehérbor, 1 evőkanál finomra vagdalt hagyma, 1 kávéskanál morzsolt tárkony, só, őrölt bors, 3 tojássárgája, 2 evőkanál hideg vaj, 1 dl olvasztott vaj, 2 kávéskanál vagdalt petrezselyem

Közepes hőmérsékleten melegítse az ecet, a vagdalt hagyma, a fűszerek keverékét 2 evőkanál vízzel. Ha felforrt, takarja le, és tegye félre. A tojások sárgáit hagyja meghártyásodni a keverőtálban. Ekkor fűszerezze ízlése szerint, tegye bele a hideg vajat, és villával alaposan keverje ki. Hidegen forgassa össze a két keveréket, végül a megolvasztott vajjal elkevert vagdalt petrezselymet hozzáadva, keverje fényesre a mártást. Hagyja pihenni, mielőtt sült húsokhoz feltálalja.

Borban párolt articsóka
(Artichokes Braised with Wine)
Hozzávalók:
6 nagyobb articsóka, 1 l víz, 1,5 teáskanál só, 1 fej vöröshagyma, 6 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, fél dl borecet, 1,2 dl fehér, száraz fehérbor, 3,6 dl marhahúsleves, pár szál petrezselyem, 1 babérlevél, fél teáskanál kakukkfű

Az articsókák külső leveleit távolítsuk el, a csúcsát vágjuk le, majd hosszában negyedeljük el mindegyiket. Sós lobogó vízben főzzük 10 percet, majd szűrjük le. A finomra vágott hagymát zárható tűzálló edényben pároljuk az olívaolajon üvegesre. Keverjük hozzá a zúzott fokhagymát. Rendezzük el rajta a lecsepegtetett articsóka darabokat. Sózzuk, borsozzuk. '70 fokra előmelegített sütőben lefedve pároljuk 10 percet. Vigyázzunk, hogy ne barnuljanak meg. Ekkor öntse rá a levest, a bort és a borecetet, valamint tegye bele a teatojásba, vagy tüll zacskóba helyezett fűszernövényeket. Nagyon lassan, gyöngyözve hagyjuk főni 75-80 percen át. Közben a főzőlé nagy részét el kell párologtatni, hogy rövid lé maradjon vissza. Ezért, ha szükséges a fedőt kissé húzzuk félre az edényen. Végül vegyük ki a zöld-fűszereket. Finomra vagdalt petrezselyemmel megszórva, sült krumplival körítve, forrón tálaljuk.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - FRANCIA RECEPTEK AMERIKAI MÓDRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.