Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FRANCIA RECEPTEK AMERIKAI MÓDRA 4

2019.06.13

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Csirke jóasszony módra
(Poulet en Bonne Femme)
Hozzávalók:
30 dkg bacon szalonna, 1 evőkanál vaj, 1,2 kg-os konyhakész csirke, 20-25 db megtisztított gyöngyhagyma, kis csokor petrezselyem, 1 kávéskanál kakukkfű, 2 babérlevél, 60 dkg apró krumpli

Elkészítése:
Vágja a bacont 1x1,5 x 2,5 centis téglalapokra, és 2,5 deci vízben főzze 10 percen keresztül.
Szűrje le, hideg vízzel öblítse, majd hagyja alaposan lecsepegni.
Nagyméretű tűzálló tálban olvassza fel a vajat, és ebben pirítsa 2-3 percen át a megabált bacont, míg enyhén kezd megbarnulni.
Vegye ki a sült szalonnát, és a visszamaradt zsiradékon minden oldalán süsse elő a csirkét világos barnára.
Vegye ki a szárnyast, és öntse ki a visszamaradt zsiradékot. Melegítse elő a sütőt 190 fokra.
A megtisztított gyöngyhagymákat lobogó, sós vízben főzze 5 percet, majd szűrje és csepegtesse le.
Az apró krumplikat hámozza meg, vágja félbe, és rendezze el a tűzálló tál alján. Helyezze rá a csirkét.
Rakja körbe a hagymákkal, tegye rá a fűszereket, és az összekötött petrezselymet.
Locsolja rá a lehűtött vajas bacon zsírt, majd letakarva tegye az edényt a sütőbe.
50-60 percen keresztül süsse, majd vegye le a fedőt.
Szórja rá a sült szalonnát, és 10-15 percre tegye vissza a sütőbe.
Tálalás előtt a petrezselymet és a babérlevelet dobja ki.

Csirkemáj puding
(Souffle aux Foie du Poulet)
Hozzávalók:
1,5 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 2,4 dl forró tej, fél kávéskanál só, csipet őrölt bors, 40 dkg csirkemáj, 2 tojás, 2 tojássárgája, só, bors, oregánó, 6 evőkanál tejszín, 2 evőkanál konyak

Elkészítése:
A vajból, lisztből és a forró tejből készítsen sűrű rántást (besamelt).
Ízesítse sóval, borssal, és folyamatosan keverve két percet főzze.
Tegye félre hűlni.
Közben a tojásokat és a sárgákat a májjal együtt tegye turmixgépbe.
Nagy fordulaton pépesítse egy percig.
Adja a kihűlt besamelhez.
Keverje hozzá a konyakot és a tejszínt is.
Fűszerezze ízlése szerint.
Simítsa kivajazott, magas falú formába. Letakarva állítsa a formát 10 percre lobogó vízzel teli edénybe.
A fedőt levéve tegye 20-25 percre, a 180 fokra előmelegített sütő középső rácsára.
Ha megsült, még forrón szórja meg finomra vágott snidlinggel, majd hidegen felszeletelve tálalja.

Csirkemell fehér mártással
(Suprémes de Volaille á Blanc)
Hozzávalók:
4 kicsontozott csirkemell, fél teáskanál citromlé, negyed teáskanál só, nagy csipet fehérbors, 4 evőkanál vaj
A mártáshoz:
1 dl marhahúsleves, 0,8 dl Madeira, 2 dl tejszín, só, őrölt bors, citromlé, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
A félbevágott mellfiléket dörzsölje be kevés citromlével, sóval és őrölt fehér borssal. Tűzálló tálban habzásig melegítse fel a vajat.
Hirtelen forgassa meg benne a húsokat, majd a tálat letakarva tegye hat percre előmelegített sütőbe. Fordítsa meg a szeleteket, és még két percig párolja.
Ha a szeletek rugalmasan, és halványpirosak, akkor készültek el.
Szedje lecsepegtetve őket előmelegített tálra.
A visszamaradt pecsenyelébe öntse bele a húslevest és a bort.
Magas hőfokon főzze, míg kezd besűrűsödni.
Húzza félre, keverje hozzá a tejszínt és ízlése szerint a fűszereket.
Szórja meg a finomra vagdalt petrezselyemmel, ízesítse pikánsra a citromlével, végül a húsra öntve tálalja a fogást.

Fokhagymaleves
Hozzávalók:
16 gerezd fokhagyma, 1 l víz, 2 kávéskanál só, negyed-negyed teáskanál őrölt bors, morzsolt zsálya és kakukkfű, 1 babérlevél, 1 csokor petrezselyem, 3 evőkanál olívaolaj
A betéthez:
3 tojássárgája, 3 evőkanál olívaolaj, 5 dkg parmezán

Elkészítése:
A fokhagymagerezdeket dobja fél percre lobogó vízbe, szűrje le, azonnal öblítse hideg vízzel, majd ezután húzza le a héjukat.
Vagdalja (de ne zúzza) össze, és a fűszerekkel ízesített vízben, lassú tűzön, fedő alatt 30 percig főzze.
Az olívaolajon kissé pirítsa meg a finomra vagdalt petrezselymet, és öntse rá a kész levest.
Forralja fel újra.
A tojások sárgáit habverővel verje fel, miközben (akárcsak a majonéz készítésénél) előbb cseppenként, majd kicsit gyorsabban, adagolja hozzá az olajat.
Amikor már jó krémes, forgassa bele a reszelt sajtot.
Szűrőkanálon keresztül csurgassa bele a levesbe.
Habverővel keverje át a levest, és forralja 2-3 percet.
Forrón tálalja.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - FRANCIA RECEPTEK AMERIKAI MÓDRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.