Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALFALATOK 3.

2020.04.24

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Fűszeres hal
(Spicy Fish - (kanadai)
Hozzávalók:
60 dkg tonhalfilé, 3 gerezd fokhagyma, 3 chili paprika, 1 evőkanál barna cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 fej vöröshagyma, 1,5 dl csirkeleves, fél dl citromlé, 1 csokor petrezselyem, só, őrölt bors

Elkészítése:
Turmix gépben pépesítse a halfilé kivételével az összes hozzávalót.
A halfiléket kenje be a keverék felével.
Tekerje fel, majd a roládokat fektesse tűzálló tálba.
Locsolja rá a maradék fűszeres keveréket, majd letakarva tolja forró sütőbe.
Húsz-huszonöt perc alatt párolja készre.
Párolt rizzsel tálalja.

Fűszeres párolthal
(Tilapia masala - kenyai)
Hozzávalók:
1 kg tilapia-filé**, 1 citrom leve, 1 közepes vöröshagyma, 1 teáskanál őrölt kömény, 1,5 dl olaj, 2 közepes paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 ujjnyi gyömbérgyökér, 1 db erős paprika, 2-2 mokkáskanál őrölt Cayenne bors és garam masala*, 2 mokkáskanál morzsolt mentalevél

Elkészítése:
Vágja a halfiléket tenyérnyi darabokra.
Dörzsölje be sóval, locsolja meg a citromlével, és tegye félre legalább egy órára.
Nagyobb serpenyőben pattogtassa ki a köménymagot.
Tegye rá a finomra vágott hagymát, és folyamatosan keverve (így olaj nélkül) pirítsa világosbarnára.
Ekkor adja hozzá a vékony gerezdekre vágott paradicsomot, az apró kockákra vagdalt fokhagymát, a felkarikázott erős paprikát, a sót, a borsot és a garam masalát.
Lassú tűzön, kevergetve párolja mártás sűrűségűvé.
(Szükség esetén pár kanál vizet tehet alája.)
Fektesse rá a halfiléket, majd az edényt letakarva, 10-15 perc alatt párolja készre az ételt.
Főtt rizzsel tálalja.
*garam masala = 4 rész koriander mag, 2 rész köménymag, 1-1 rész szegfűbors, fahéj és kardamon, 1 rész fokhagymapor, 1 rész szerecsendió - együtt porrá őrölve.
**Afrikai halfajta, íze a nílusi (afrikai) harcsára emlékeztet.
Nagyon finom, nagyobb áruházakban nálunk is kapható.

Grillezett lazac
(Grilled Salmon)
Hozzávalók:
8 db lazacfilé, 0,6 dl mogyoróolaj, 4 evőkanál szójaszósz, 4 kávéskanál balzsamecet, 4 szál újhagyma, 3 teáskanál barnacukor, 2 gerezd fokhagyma, 1,5 teáskanál reszelt gyömbér, 2 teáskanál bors, 1 teáskanál szezámolaj, fél teáskanál só

Elkészítése:
Kisebb keverőtálban habverővel dolgozza egybe a mogyoróolajat, a szójaszószt, a balzsamecetet, a finomra vagdalt újhagymát, a barna cukrot, a zúzott fokhagymát, a durvára darált borsot, a sót és a szezámolajat.
Fektesse a halfiléket lapos tűzálló tálra.
Locsolja rá a fűszeres keveréket.
Egy éjszakára, vagy legalább 4 órára tegye letakarva a hűtőszekrénybe.
Gyújtsa be a grillsütőt.
A rácsot legalább 10 centire helyezze a hőforrástól, és ecsettel kissé olajozza be, mielőtt ráfekteti a pácolt filéket.
Tíz-tíz percig süsse a húsok mindkét oldalát.
(Félidőben lapos fakanállal óvatosan fordítsa meg a szeleteket.)
Friss kenyérrel, majonézes salátával tálalja.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - HALFALATOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.