Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HOLLAND RECEPTEK 1

2019.12.29

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Bableves
(Bonen soep)
Hozzávalók:
7,5 dl szárazbab, 1 sertés csülök, 1 nagyobb burgonya, 1 közepes vörös-hagyma, 2 teáskanál szóda-bikarbóna, kevés zeller

Elkészítése:
Előző este áztassa be a babot. Másnap a szódabikarbónával, és annyi vízzel, ami éppen ellepi, fedő alatt forralja 15 percen át.
Ekkor szűrje le, és 3 liter friss vízben tegye fel főni, a csülökkel együtt.
Egy óra főzés után tegye hozzá az apróra vagdalt hagymát, a kockákra vágott burgonyát és a zellert.
(Ez utóbbit a végén dobja ki.)
Ízesítse szükség szerint, és főzze puhára.
A csülköt kicsontozva, felvagdalva adja asztalra.

Baconos májbab
(Bruine bonen met spek)
Hozzávalók:
2,5 dl májbab, bacon szalonna, só, vöröshagyma

Elkészítése:
Bő vízben mossa meg a babot, majd áztassa egy éjszakán át.
Másnap kevés, friss vízben, közepes hőfokon tegye fel főni – 45-60 percre.
Csak akkor sózza, amikor már majdnem puha a bab.
Közben a bacont vágja csíkokra, és süsse ropogósra.
Szedje tányérra.
A visszamaradt zsiradékban pirítsa meg a szálasra vágott hagymát.
A babot passzírozza át, majd a sült szalonnával és hagymával tálalja.
Almaszószt adjon mellé.

Baconos palacsinta
(Spekpannenkoeken)
Elkészítése:
Vékony bacon szalonna szeleteket serpenyőben süssön ropogósra.
Csepegtesse le, majd a visszamaradt zsiradékot öntse le.
Fektessen a serpenyő aljára egy szelet ropogós szalonnát.
Merjen rá a szokott módon kikevert palacsinta tésztából, és süsse mindkét oldalukon barnára.
Így folytassa a szalonna és a visszamaradt zsiradék használatával addig, míg tart az összetevőkből.
Háromszögűre hajtogatva forrón kínálja.

Borleves
(Wijn soep)
Hozzávalók:
8 dl félédes fehérbor, 4 dl víz, 10 dkg mazsola, 5 dl cukor, 2 dl grapefruit lé, 1-1 kis darab vanília és fahéj
A tetejére:
kalács

Elkészítése:
A hozzávalókat öntse fazékba.
Addig folyamatosan keverje, míg a cukor teljesen feloldódik.
Eközben forralja fel.
A felkockázott kalácsot kevés vajon pirítsa zsemleszínűre.
Ezzel megszórva kínálja a levest.

Borsóleves
(Erwtensoep)
Hozzávalók:
5 dl zöldborsó, 1,5 l hideg víz, 1 db sertésláb, 1 db sertésfül, 10 dkg bacon szalonna, 2 pár virsli, 40 dkg burgonya, 1 szelet zeller, pár szál zellerlevél, 1 közepes póréhagyma, só

Elkészítése:
A zöldborsót lobogó vízben hirtelen főzze pár percig az apróra vágott baconnal együtt.
Adja hozzá a megtisztított, kicsontozott és apróbbra darabolt sertéshúsokat, valamint a szálasra vagdalt hagymát.
Fűszerezze ízlése szerint.
Gyöngyözve főzze fedő alatt 1 órán át.
Ekkor tegye bele a feldarabolt zöldséget és burgonyát.
Amikor már minden puha, szórja bele a karikázott virslit, és a vagdalt zellerlevelet.
Tegye hideg helyre másnapig.
Akkor, tálalás előtt forralja újra és azonnal kínálja.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - HOLLAND RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.