Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HOLLAND RECEPTEK 3

2020.02.24

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Csirkeragu
(Kip met kerriesaus)
Hozzávalók:
1 kg darabolt csirke, 10 dkg margarin, 1 teáskanál curry, 1 fej vöröshagyma, 5 dl csirkeleves, 5 dkg gomba, 3 evőkanál liszt, tejszín

A csirkedarabokat sózza be, majd minden oldalukon hirtelen süsse át pár perc alatt a forró margarinon.
Az aranybarna húsokat hintse meg a curryvel.
Szórja rá a finomra vagdalt hagymát.
Pirítsa barnára, de közben folyamatosan figyeljen rá, nehogy megégjen a hagyma.
Ekkor öntse fel a levessel.
Fedje le, és alacsony hőfokon főzze puhára.
Közben egy lábasban a vagdalt gombát pirítsa meg.
Amikor levet eresztett, hintse meg a liszttel.
Folyamatosan keverve párolja pár percet, végül keverje bele a raguba.
Tálalás előtt kevés tejszínnel lazítsa krémesre az egytál ételt.

Ecetes marhasült
(Runderlapjes)
Hozzávalók:
75 dkg marhahús, őrölt bors, só, 6 teáskanál vaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1,5 teáskanál ecet, 1 teáskanál mustár, 1 babérlevél, ízlés szerint fokhagyma és szemes bors

A húst dörzsölje be sóval és őrölt borssal.
Tűzálló tálban forrósítsa fel habosra a vajat, majd hirtelen pirítsa a hús minden oldalát barnára.
Ekkor tegye mellé a vékonyan felkarikázott hagymát, és együtt párolja tovább.
Vigyázzon, hogy a hagyma ne égjen meg.
Keverje el a levében a többi hozzávalót, amivel meg is öntözgeti a pecsenyét.
Letakarva, gyöngyözve párolja puhára két-három óra alatt.
Félóránként fordítson a húson. Felszeletelve, a sütőlével meglocsolt párolt rizzsel körítve tálalja.

Finom csirke
Hozzávalók:
12 db sós keksz, 4,8 dl liszt, 1 mokkáskanál só, 1 teáskanál grill fűszerkeverék, 2-2 mokkáskanál őrölt bors és fokhagymapor, ízlés szerint bazsalikom és oregánó, 1 csokor snidling, 4 dl tej, 1 tojás, 1 kg csirke comb és mell

A darált kekszet, a lisztet és a fűszereket keverje össze.
A tejben verje fel a tojást.
A kisebb darabokra vágott csirkedarabokat először a tejes-, majd a száraz keverékben forgassa meg.
Bő, forró olajban süsse aranybarnára a húsokat.
Friss salátával, és sült krumplival tálalja.

Fodros kel kolbásszal
(Stamppot boerenkool met worst)
Hozzávalók:
1,2 kg fodros kel, 1 kg burgonya, szükség szerint tej, só és őrölt bors, 45 dkg füstölt kolbász, 4 evőkanál zsiradék

A megtisztított, megmosott és lecsepegtetett fodros kelt vagdalja nagyon finomra.
Kevés sós vízben 40 percen át főzze.
Adja hozzá a meghámozott és kis kockákra darabolt krumplit, valamint a kolbászt.
Fűszerezze ízlése szerint.
Szükség esetén kevés vizet öntsön alá.
Fél óra alatt főzze készre.
Emelje ki egy lábosba a kolbászt, és kevés tejben forralja át, végül felkarikázva tegye vissza a káposztába.
Akkor igazi, ha a krumpli szinte szétfő.

(Kimondottan téli étel. A hollandok azt vallják, hogy „Sose egyél fodros kelt, mielőtt a fagy meg nem csípi.”)

Főtt hús tormamártással
Hozzávalók:
60 dkg főtt hús, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 dl tejszín, 3 evőkanál ecetes torma, 5 dkg reszelt sajt, 1 mokkáskanál só, 1 evőkanál cukor, fél citrom leve

A felolvasztott vajon futtassa meg a lisztet. Mielőtt a rántás megbarnulna, habverővel keverve öntse fel a tejjel.
Két-három perc alatt sűrítse mártássá.
Húzza félre a melegről.
Dolgozza benne simára a tormát és a reszelt sajtot. Végül keverje bele a tejszínt. Ízlése szerint ízesítse cukorral és citromlével.
A forró mártásba tegye a felkockázott főtt húst.
Főtt tésztával tálalja.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - HOLLAND RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.