Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HOLLAND RECEPTEK 4

2020.03.15

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Francia pirítós
(Wentelteefjes)
Hozzávalók:
8 szelet fehér kenyér, 1 kávéskanál fahéjas cukor, 1 tojás, 3,6 dl tej, csipet só
A sütéshez:
vaj vagy margarin

Ízlése szerint vágja le a kenyérszeletek héját.
A felvert tojást keverje össze a tejjel és a sóval.
Mártsa meg benne a kenyereket, hogy kissé megszívják magukat, de ne ázzanak el.
Csepegtesse le, majd a forró zsiradékban mindkét oldalukon süsse zsemleszínűre azokat.
Még melegen hintse meg a fahéjas cukorral, és azonnal kínálja.

Fűszeres sertésnyelv
(Zuur tong)
Három darab megtisztított sertésnyelvet ecetes, sós vízben áztasson be egy éjszakára.
Másnap vegye ki a pácléből és fedő alatt, annyi friss vízben, ami éppen ellepi, lassú tűzön főzze puhára.
A vízbe tegyen egy kávéskanálnyi ecetet és sót, valamint 1 fej vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát, babérlevelet és pár szem egész borsot.
Ha megpuhult, vegye ki a nyelvet a léből, szeletelje fel, és tartsa melegen.
A főzőlevet szűrje át, majd forralja sűrűre. Forrón tálalja, párolt rizzsel körítve.

Gazdag pirítós
(Tostie)
Néhány szelet kenyeret vékonyan vajazzon meg.
Fektessen rá egy szelet gépsonkát, majd kenje meg nagyon vékonyan tormakrémmel.
Erre, lehetőleg száradt sajtszeletet fektessen.
Takarja be újabb - megvajazott felületével - lefelé fordított kenyérrel.
Mindkét oldalukat hirtelen süsse zsemleszínűre az előmelegített grillsütőben.
Tálaláskor a tetejüket ketchuppal, vagy majonézzel meglocsolva kínálja.

Gőzbenfőtt
(Jan in de zak – Jani nyakig)
Hozzávalók:
5 dkg élesztő, 0,6 dl kéz-meleg víz, 1,4 dl liszt, 1 egész tojás, só, 1,8 dl tej, maréknyi mazsola

Egy tálkában az élesztőt oldja fel sima keverékké langyos vízben.
Szitálja a lisztet keverőtálba.
Adja hozzá kanalanként a felvert tojást, s folyamatos keverés közben a tejet.
Amikor kellően elkeverte az anyagokat, akkor dolgozza bele az élesztőt is.
Tegye hozzá a mazsolát.
Fakanállal dagassza gyönyörűen simára a tésztát.
Fordítsa át egy lisztezett tálba, és letakarva kelessze langyos helyen 45 percig.
Terítsen ki egy liszttel meghintett, nedves konyharuhát.
Ennek segítségével formázzon a tésztából hengert.
A ruha végét kösse el, majd forró gőz felett 2-3 óra alatt főzze puhára.
A konyharuhából kigörgetve szeletelje fel, végül édes sziruppal, vagy lekvárral meglocsolva kínálja.

Grillezett csirke
(Chicken BBQ)
Hozzávalók:
1 egész csirke, 2,4 dl csirkeleves, 3 evőkanál ketchup, 2 evőkanál Worcestershire szósz, 2 evőkanál borecet, 1 kávéskanál grillfűszer, 1 mokkáskanál curry por

A konyhakész csirkét negyedelje el.
A többi hozzávalót kisebb lábosban keverje ki.
Forralja fel, majd tegye félre, hogy kihűlhessen.
Fektesse a csirkedarabokat tűzálló tálba. Locsolja rá az előfőzött mártást.
Lefedve helyezze hűtőszekrénybe legalább két órára.
Ezután az előmelegített grillsütőbe helyezze a pácolt húsokat, és közepes hőfokon süsse ropogós barnára.
Természetesen párszor fordítson a húsokon, és kenegesse meg a szafttal.
Sült krumplival és friss zöldsalátával tálalja.

Grillezett paradicsom
(Grilled cilantro tomatoes)
Hozzávalók:
4 nagy paradicsom, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál morzsolt koriander, ízlés szerint só és őrölt bors

Vágja félbe a paradicsomokat.
A magokat távolítsa el belőlük.
Locsolja meg olívaolajjal.
Fektesse alufóliával letakart szenes grillrácsra.
Letakarva süsse 10 percen át.
Végül fűszerezze, és sültek mellé forrón tálalja körítésként.

Grill-pác
(Sateh marinade)
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 1 teáskanál gyömbérpor, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 teáskanál citromlé, 2 evőkanál ketchup, 2 evőkanál víz

A vöröshagymát szelje vékonyan fél karikákra.
Keverje alaposan hozzá a többi hozzávalót.
A kiválasztott húst vagdalja nagyobb kockákra.
Forgassa bele a pácba.
Tegye hűtőszekrénybe minél hosszabb időre.
A pácolás után szúrja nyársra a húsokat.
Vékonyan ecsetelje meg olajjal, majd grillezze puhára.
Tálalja mogyorószószt kínálva mellé.

Grízpuding ribizli öntettel
(Griesmeelpudding met bessensap)
Hozzávalók - A pudinghoz:
1 l tej, ízlés szerint vanília aroma, 1,6 dl búzadara, 2 teáskanál liszt, 0,6 dl cukor, csipet só, 1,5 evőkanál vaj, 1 tojás

A mártáshoz:
ribizli lekvár, 2 citrom leve, 1 dl forró víz

A mártáshoz valókat géppel keverje habosra, majd szoba hőmérsékleten tegye félre.
Forralja fel a tejet a vanília aromával.
Húzza félre a melegről, majd folyamatosan keverve lassan adagolja bele a száraz összetevők keverékét.
Dolgozza csomómentesre, és tegye vissza az alacsony hőfokú melegre.
Forgassa egybe a vajjal és a tojássárgájával.
Vegye félre, és hagyja kéz melegre hűlni.
Végül a keményre felvert tojáshabot forgassa bele.
Simítsa formába, és tegye hűtőszekrénybe.
Kínáláskor tányérra borítva és a mártással leöntve tálalja.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - HOLLAND RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.