Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


INDIÁN GASZTROANZIX 4

2019.03.19

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

KUKORICÁS-ZÖLDBABOS INDIÁN CSIRKELEVES
Az algonkin nyelven beszélő északi indiánok ezt az ételt "szákkota"-nak nevezik. Érdemes kipróbálni, egyszerű elkészíthetősége és kellemes ízei miatt könnyen bekerülhet a család kedvenc receptjei közé.
Hozzávalók:
1 konyhakész csirke felaprítva, 1 nagy fej vöröshagyma felaprítva, 1 ek olaj, 1 liter csirke-alaplé (készülhet kockából), friss vagy szárított vegyes fűszernövények (petrezselyem, babérlevél, kakukkfű, stb.), 1 kk só, bors. 50 dkg zöldbab (fagyasztott, konzerv vagy előfőzve), 25 dkg csemegekukorica (fagyasztott vagy konzerv), 1,5 dl tejszín vagy tejföl, még 4 ek friss petrezselyem

Elkészítése:
A felhevített olajon pirítsa meg a hagymát. Tegye bele a feldarabolt csirkét, engedje fel az alaplével, adja hozzá a csokorba kötött fűszernövényeket, sózza, borsozza. Fedő alatt csendesen főzze 30-40 percig, amíg a csirke puha lesz. Vegye ki a csirkedarabokat a lábosból. Távolítsa el a fűszernövényeket, és egy kanállal szedje le a habot a leves tetejéről. Ismét forralja fel, keverje bele a babot és a kukoricát. Mérsékelt lángon, fedő alatt főzze körülbelül 10 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Húzza le a csirkedarabok bőrét, a bőrt és a csontot dobja el. A húst vágja kisebb darabokra, és tegye vissza a levesbe. Főzze együtt további 5 percig. Vegye le a tűzről, adja hozzá a tejszínt és a petrezselymet. Előmelegített tányérokban, pirított kenyérrel tálalja.

LAZACLEVES
Hozzávalók:
30 dkg nyers vagy füstölt lazacfilé, 1 fej hagyma, 10 kg friss parajlevél, 6 dl tyúkhúsleves, olaj, frissen őrölt bors

Elkészítése:
Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a karikára vágott hagymát. Hozzáadjuk a vékonyan felszeletelt lazacot. Felöntjük a levessel és megfőzzük. Végül beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott parajleveleket is. További két percig főzzük, kukoricakenyeret kínálunk mellé.

SARKKÖRI TEJSZÍNES EGÉR
Hozzávalók:
egy tucat kövér sarki egér, 1 fej vöröshagyma, citromlé, leveskocka, 2-3 dl fehérbor, 1 dl tejszín, vaj, só, bors

Elkészítése:
Az aprított hagymát vajon megpároljuk, rádobjuk az előkészített, tisztított egereket és közepes tűzön megpirítjuk. Ne nagyon, mert az egérkék gyenge húsa hamar kiszárad. Hozzáadjuk a bort, és beletesszük a leveskockát. Sózzuk, borsozzuk, és puhulásig főzzük. Az egereket ekkor kivesszük a léből, tejszínt keverünk bele, és 2-3 percig főzzük. Citromlével ízesítjük és visszatesszük bele az egereket. Rizzsel tálaljuk!

SÜLT KACSA
Hozzávalók:
1 pecsenyekacsa (eredetileg vadkacsa), 2 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, olaj

Elkészítése:
Ha vadkacsát használunk, forrásban lévő, sós vízben 20 percig főzzük. Ha tenyésztett állatot sütünk meg, az előfőzésre nincs szükség. A húst sóval, borssal bedörzsöljük, majd nagy vasserpenyőbe tesszük. Kevés olajat öntünk alá és körös-körül megpirítjuk. Áttesszük egy kerámia- vagy agyagedénybe. Belsejébe megtisztított, de egészben hagyott hagymát és fokhagymát dugunk. Lefedjük, majd közepesen forró sütőben kb. 1 órát sütjük. A benne sült hagymát és fokhagymát is feltálaljuk.

SZŐLŐVEL ÉS DIÓVAL TÖLTÖTT SÜLT FÁCÁN (INDIÁN RECEPT)
Elkészítése:
Miután a madarakat gondosan megtisztítottuk, serpenyőbe vajat vagy margarint teszünk, s mikor megolvadt, kakukkfüvet, sót, megtört borókabogyót és borsot adunk hozzá. Ezzel a madarat kívülről-belülről alaposan bedörzsöljük. Eközben kb. fél kiló apróra vágott szőlőbogyót összekeverünk fél kiló egészben hagyott szőlőbogyóval, kb. 10 deka apróra tört dióval s hozzákeverjük a megmaradt borókás olvasztott vajat. Ezzel a masszával megtöltjük a fácánt, majd bevarrjuk. Kb. 15 percig sütjük forró sütőben, majd lassúbb tűzön tovább sütjük, míg az állat teljesen megpuhul. Tízpercenként pecsenyelével megkenjük az állatot, hogy szépen süljön.

TÖKLEVES (HOPI INDIÁN)
Hozzávalók:
1 kg spárgatök, 5 dl tej, 10-15 dkg vaj, 10 dkg méz, 2 dl juharszirup (lehet sima cukorszirup is), majoránna, só, bors, fahéj, szerecsendió

Elkészítése:
A tököt tisztítás, gyalulás után főzzük meg, pürésítsük, lassú kevergetés mellet adjunk hozzá 1 dl tejet, vajat, mézet.
A szirupot keverjük össze a fűszerekkel, és adjuk a leveshez. Lassú tűzön főzzük fel, de na hagyjuk felforrni!
Ha kész hagyjuk kihűlni és keverjük össze a maradék tejjel.
A téli változat sütőtökből készül, 1 dl tejjel, és a végén 2-4 dl narancslével. Ezt melegen fogyasztjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - INDIÁN GASZTROANZIX
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.