Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPT RAKAT 13.

2019.04.24

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Gombaleves (Közel-keleti)
Hozzávalók: fél-fél kg bárány lábszár és csiperkegomba, 1 fej vöröshagyma, 5-5 dkg liszt és vaj, ízlés szerint só, fél csokor friss petrezselyem

Elkészítése:
A hártyától megfosztott húst sós vízben főzze puhára, és csontozza ki. A felmelegített vajban a finomra vágott hagymát párolja üvegesre, majd a vékonyan felszeletelt gombával együtt kissé pirítsa le. Amikor elfőtte a saját levét, akkor hintse meg a liszttel, és állandó keverés mellett takaréklángon 5 percig pirítsa tovább. Ekkor tegye hozzá a főtt húst, öntse fel másfél liter vízzel. Forralja fel, majd hintse meg egy mokkáskanálnyi vagdalt petrezselyemmel. Fedő alatt gyöngyözve főzze 5 percen át. Forrón tálalja.

Gombasaláta (holland)
(Mushroom Salad)
Hozzávalók: 50 dkg laskagomba, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj, 5-5 db salátalevél és radicchio (lila saláta) Az öntethez: 5 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál ecet, ízlés szerint só és őrölt bors, 2 evőkanál majonéz A megmosott laskagombát vagdalja egy centis kockákra. A felmelegített étolajon a finomra vagdalt vöröshagymával párolja öt percig – folyamatos kevergetés mellett. Húzza le a melegről, és hagyja teljesen lehűlni. Fűszerezze, adja hozzá a zúzott fokhagymát, majd forgassa egybe az apróra tépdesett salátalevelekkel. Tegye a keveréket salátástálba. Öntse rá az ecettel, majonézzel és fűszerekkel elkevert öntetet. Hűtse 1-1,5 órát hűtőben – majd tálalja roston sült húsok mellé.

Gombás burgonya (olasz)
(Teglia di Patate e Funghi)
Hozzávalók:
25 dkg gomba, 3,5 dl forró tej, 0,6 dl olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, só, őrölt fehérbors, oregánó, 1 kávéskanál vaj, 80 dkg burgonya, 10 dkg parmezán sajt, 2 db paradicsom

Elkészítése:
A vékonyra szeletelt gombát 15-20 percig párolja lassú tűzön a tejben. Szűrje le, és csepegtesse le a gombát. karikákra vágott hagymát. Húzza le a melegről az edényt. Adja hozzá a gombát, és fűszerezze ízlése szerint. Vajazzon ki egy tűzálló tálat. Borítsa be az alját a vékonyra szeletelt burgonyával. Erre simítsa a gombás keverék felét. Ezután következzen újra burgonya, majd gomba - végül legfölül krumplival fedje be az egészet. Kicsit nyomkodja le a rétegeket. Locsolja meg a visszamaradt tejjel, és hintse rá a reszelt sajtot. Kissé szórja meg a fűszerekkel. Lefedve tolja 30 percre, a 200 fokra előmelegített sütőbe. Végül a fedőt vegye le, és rendezze el a tetején a felkarikázott paradicsomokat. Bő negyedóra alatt süsse barnára a tetejét. Vegye ki a sütőből, és tálalás előtt hagyja 10-15 percig állni.

Gombás szűzpecsenye (cseh) (Beef Tenderloin with Mushrooms)
Hozzávalók:
45 dkg gomba, 1 csomó újhagyma, 2 evőkanál vaj, 1 csokor petrezselyem, 2 kg marha szűzpecsenye, 1-1 teáskanál só és őrölt fehérbors, fél mokkáskanál citromfű, 10 dkg juhsajt, 3 dl vörösbor

Elkészítése:
A megmosott, lecsepegtetett gombákat vékonyan szeletelje fel. Az újhagymát zöldjével együtt vékonyan karikázza. Egy serpenyőben olvassza fel a vajat, s azon párolja üvegesre a hagymát. Dobja rá a gombát, s várja meg, amíg levet ereszt. Közben a szűzpecsenyét vágja 4-5 milliméter vastag szeletekre. Kissé veregesse ki, majd sózza, borsozza, és a morzsolt citromfűvel dörzsölje be a húsokat. A szeletekre szűrőkanállal ossza el a gombát. A lereszelt sajttal, valamint a finomra vagdalt petrezselyemmel szórja meg a töltelékeket. Szorosra tekerje fel és tűzze, vagy kösse át a roládokat. Fektesse tűzálló tálba a tekercseket. Locsolja meg a gomba visszamaradt levével, és öntse rá a bort. Letakarva párolja 175 fokos sütőben 35 percet. Végül a fedőt eltávolítva, 140 fokra csökkentve a hőt - pirítsa a tetejét pirosra. Párolt rizzsel, és savanyúsággal tálalja.

Grillben sült halfilé (olasz)
(Filetto di luccio alla griglia)
Hozzávalók:
1 kg halfilé, só, étolaj, őrölt bors, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 1 db citrom

Elkészítése:
A filék mindkét oldalát sózza meg, tegye félre, majd negyed óra múlva alaposan csepegtesse le. Közben keverje össze az olajat, a citromlevet, amit a zúzott fokhagymával és az őrölt borssal ízesít. Ezzel kenje meg a halszeleteket. Jól záródó edényben tegye egy éjszakára érlelődni hűtőszekrénybe. Másnap a szeletek mindkét oldalát süsse grillben pirosra. Forrón tálalja - friss kenyérrel, és savanyúsággal.

Grillezett hal (kubai)
(Pescado a la Parilla)
Hozzávalók:
4 szelet tengeri halfilé, só, őrölt bors, 1 zöld citrom leve, 2 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl rum

A mártáshoz:
1 mokkáskanál só, negyed-negyed teáskanál őrölt kömény és morzsolt oregánó, 1 dl olívaolaj, 2 evőkanál vörös borecet, 15 db vagdalt kapribogyó, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
A halfiléket dörzsölje be a zúzott fokhagymával, sózza és borsozza meg, majd csepegtessen rájuk zöld citromlevet. Tegye félre, amíg az öntet hozzávalóit alaposan összekeveri, majd hagyja szoba hőmérsékleten állni. Utána olívaolajjal öntözze meg a filéket, és forró grillsütőben mindkét oldalukat süsse meg. A sült halakat fektesse tűzálló tálra, locsolja meg a rummal, és az alkoholt a tálaláskor meggyújtva flambírozza azokat. Végül a mártással meglocsolva, forrón kínálja.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - RECEPT RAKAT
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.