Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPT RAKAT 14.

2019.06.30

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Grízsaláta
(libanoni - Tabaule)
Hozzávalók:
4,5 dl búzadara, 45 dkg paradicsom, 2 db közepes vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 3 citrom leve, ízlés szerint só és őrölt bors, 8 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:
A búzadarát szitálja keverőtálba.
Öntse fel annyi hideg vízzel, ami éppen ellepi, és hagyja egy órát pihenni.
Egy paradicsom kivételével hámozza meg, felezze el, és a magokat távolítsa el mindegyikből. Kockázza fel azokat. A megpucolt vöröshagymákat vékonyan karikázza fel.
Habverővel keverje össze a citromlevet, az olívaolajat, a vagdalt petrezselymet és a fűszereket.
Forgassa össze a zöldségféléket és a búzadarát - majd locsolja meg az olajos keverékkel.
A megmaradt, és vékony cikkekre vágott paradicsommal díszítve tegye fogyasztás előtt fél órára hűtőszekrénybe.

 

 

Gyömbéres csirke
(koreai - Ginger Chicken)
Hozzávalók:
fél kiló csirkemell filé, 1 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1-1 db sárga- és fehérrépa, szeletnyi zellergumó és cukkini, só, őrölt bors, 1 dl őszibaracklé

Elkészítése:
Keverje össze a lisztet, a gyömbért és a többi fűszert. Ebben alaposan forgassa meg a bőr- és csont nélküli, vékonyra szeletelt húst. Hűtőszekrényben pihentesse 20 percet. Közben a gyufaszálra vagdalt zöldségféléket kevés zsiradékon, állandó kevergetés mellett pirítsa le.
Erre öntse rá a gyümölcslevet, majd tegye rá a húst.
(Ha szükséges, kevés forró vízzel locsolja meg.)
Fedő alatt párolja készre.
Főtt, mazsolás rizzsel tálalja.

Halas hideg falat
(francia -Fish and eggs in gelée)
Hozzávalók:
4 kisebb füstölt halfilé, 2 db tojás, 2 kávéskanál zselatinpor, fél citrom leve, 1 kávéskanál pirospaprika

Elkészítése:
Tésztafőző fazékban felforralt, lobogó víz felett 10 percen át párolja letakarva a szűrőbe helyezett halszeleteket.
Tegye tálra, locsolja meg a citromlével, és hagyja teljesen lehűlni.
Közben a zselatint teljes oldódásig keverje csomómentesre 2,5 deci vízben.
Tegye fel forrni.
Amikor gyöngyözni kezd, akkor folyamatosan keverve 5 percen át főzze.
A melegről húzza félre.
Amikor kihűlt a lé, akkor négy kisebb tálba merjen a zseléből.
Fektessen bele 3-4 karika, keményre főzött tojást.
Szórja meg kaporral.
Újra levet merjen rá, majd haldarabokkal takarja be.
Így rétegezze, míg elfogynak a hozzávalók.
Hintsen a tetejükre őrölt pirospaprikát.
Öntse rájuk a maradék levet, végül teljes szilárdulás után kínálja.

Húsgolyók
(finn - Meatballs)
Hozzávalók:
25-25 dkg marha- és sertéscomb, 5 dkg zsemlemorzsa, 1,5 dl tejföl, 1 db tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál só, negyed teáskanál fehérbors, csipet borsmenta
A sütéshez:
20 dkg vaj
A mártáshoz:
1,5 evőkanál liszt, 3 evőkanál vaj, 5 dl marhahúsleves, 10 dkg krémsajt, só, őrölt fehérbor

Elkészítése:
Keverje csomómentesre a tejfölt és a zsemlemorzsát, majd tegye félre fél órára.
Ezután adja hozzá a lereszelt vöröshagymát és az együtt ledarált húst.
Fűszerezze, üsse rá a tojást, és kézzel alaposan dolgozza össze.
Ha túl lágy, akkor kevés zsemlemorzsát még dolgozzon bele.
(Ez utóbbi esetben még pihentesse a masszát 15-20 percig.)
Formázzon 2,5-3 centi átmérőjű golyókat, amelyeket forró vajon, minden oldalukon süssön barnára.
(Először lefedve süsse, majd a golyók fordítása után fedő nélkül.)
Ne tegyen túl sokat egyszerre az edénybe, hogy a forgatást a serpenyő rázogatásával végezhesse!
A mártáshoz a lisztet tegye száraz teflonedénybe.
Pár perc alatt, folyamatos keverés mellett pirítsa aranybarnára.
Adja hozzá a vajat, és keverje csomómentesre.
Amikor a vaj gyöngyözni kezd, habverővel kevergetve öntse fel a forró húslevessel.
Fűszerezze, majd amikor fényes sima mártást kap, akkor húzza le a melegről.
Pár percnyi pihentetés után, keverje el benne a natúr krémsajtot.
Az elkészült mártást öntse tűzálló tálba.
Ültesse bele a kisütött húsgombócokat, végül lefedve, 5 percre tegye forró sütőbe.

Húsos gyümölcsleves
(iráni - Abgushte Miveh)
Hozzávalók:
45 dkg marhacomb, 5 dl marhahúsleves, 5 dl víz, 1 db zöld citrom-karika, 1-1 mokkáskanál só és őrölt fehérbors, 2 evőkanál vaj, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2 mokkáskanál kurkuma, 5 dkg aszalt szilva, 20 dkg vegyes kompót

Elkészítése:
A csont nélküli húst vágja kockákra.
Tegye fazékba, és a citromkarikával, őrölt borssal és sóval ízesített hideg vízben tegye fel főni.
Lassú tűzön, fedő alatt, gyöngyözve főzze puhára - 1,5 órán keresztül.
Húzza félre, és dobja ki belőle a citromot.
Másik edényben habzásig melegítse a vajat, majd párolja rajta a finomra vagdalt hagymát.
Hintse meg a kurkumával, és pirítsa barnára.
Öntse fel a húslevessel, tegye bele (levével együtt) a feldarabolt kompótot és a puhára főzött húst.
Fedő alatt 15-20 perc alatt, gyöngyöztetve forralja össze.
Tálaláskor a tányérban szórja rá a felvagdalt aszalt szilvát.

Húsos tészta
(olasz - Acadian Rigatoni)
Hozzávalók:
1 evőkanál olaj, 50 dkg fűszeres kolbász, 1 fej vöröshagyma, 1 gumó zeller, 1 db zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 4 dl paradicsompüré, 1 teáskanál só, fél mokkáskanál őrölt bors, 45 dkg fodros tészta, 5 dkg ementáli

Elkészítése:
Nagy lábosban melegítse fel közepes hőmérsékletre az olajat.
Tegye bele a villával kissé összenyomogatott kolbászt, és folyamatosan kevergetve pirítsa 3 percen át.
Adja hozzá a finomra vagdalt vöröshagymát, a reszelt zellergumót, a zúzott fokhagymát és a paradicsompürét.
Fedő alatt, nagyon alacsony hőfokon párolja tovább a fűszerekkel és a vagdalt zöldpaprikával együtt, mintegy 10 percet. Közben a szokásos módon, lobogó sós vízben főzze meg a tésztát.
Ha roppanós, akkor leszűrve és csepegtetve forgassa egybe a raguval.
Azonnal tálalja, de a tányérban hintse meg reszelt sajttal.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - RECEPT RAKAT
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.