Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK AFRIKÁBÓL 4

2019.02.25

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Marhapörkölt
(Beef Stew)
Hozzávalók:
1 kg marhahús, 30 dkg vöröshagyma, 3 mokkáskanál Curry por, 2 teáskanál só, ízlés szerint őrölt Cayenne bors, 3,6 dl kókusztej, 8–10 db krumpli, 3 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, 0,5 dl mogyoróvaj, 5 gerezd fokhagyma, 3 db chili paprika, 2,5 dl víz

Elkészítése:
A vajat olvassza fel egy lábosban és a felkockázott marhahúst pirítsa rajta barnára. Szűrőkanállal emelje a húsokat tányérra és tegye félre. A visszamaradt zsiradékhoz öntse az olajat. Pirítsa rajta aranybarnára az apróra vagdalt vörös- és fokhagymát. Ekkor hintse rá a lisztet, a curryt, a sót és a Cayenne borsot. Keverje simára, miközben pár pillanatig pirítja. Öntse fel a vízzel. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzze mártás sűrűségűre. Forgassa bele a kókusztejet, a chilit és a félretett húst.
Letakarva főzze puhára.
A főzés vége előtt pár perccel keverje hozzá az előzőleg bő olajban ropogósra sütött burgonyahasábokat.
Forrón tálalja.

Mogyorómártás
(Peanut Sauce)
Hozzávalók:
3 evőkanál olaj, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 mokkáskanál erős paprikakrém, fél teáskanál só, 1 marhahús-leveskocka, 1,2 dl mogyoróvaj, 1 fej vöröshagyma

Elkészítése:
A kis lábosban felmelegített olajon párolja üvegesre a finomra vagdalt vöröshagymát. A melegről félrehúzva keverje el benne a paradicsompürét, a paprikakrémet és a sót. Morzsolja bele a leveskockát. Öntse fel 2,5 deci vízzel. Tegye vissza a tűzhelyre a lábost. Alacsony hőfokon, fedő alatt főzze puhára a hagymát, majd keverje bele a mogyoróvajat.
Fedő alatt gyöngyöztesse 15 percig, mialatt mártássá sűrűsödik.
Főtt burgonyával öntetként, vagy sült húsok mellé köretként tálalja.

Nyers paradicsomszósz
(Row Tomato Sauce)
Hozzávalók:
8 nagyobb, érett paradicsom, ízlés szerint reszelt gyömbér, őrölt bors és só, 2 evőkanál olaj, 3 db chili paprika

Elkészítése:
A meghámozott paradicsomot a fűszerekkel és a chilivel tegye turmixgépbe, és pépesítse. Közben a finomra vagdalt vöröshagymát párolja üvegesre az olajon. Öntse rá a paradicsomos keveréket, majd melegítse, de ne forralja össze.
Párolt rizs alapra öntözve kínálja.

Piros püré
(Red Pâté)
Ez a recept az Afrikában igen népszerű kukoricakása egyik benini változata, paradicsommal és chilivel színesítve, ízesítve.
Hozzávalók:
32 dkg kukoricaliszt, 1 db húsleveskocka, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 mokkáskanál chili krém, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj

Elkészítése:
Zúzza és keverje pépessé a reszelt vöröshagymát, a paradicsom- és chili krémet, valamint az elmorzsolt leveskockát. Melegítse fel az olajat, majd folyamatosan keverve párolja két percig a pépet. Öntse fel 6 deci vízzel és forralja fel. Kicsit sózza, majd lassan belehintve a lisztet dolgozza teljesen simára.
Lassú tűzön főzve sűrítse be.
Adagolja kivajazott tálkákba.
Tegye félre kihűlni, végül hidegen tálalja.

Rákragu
(Ago Glain)
Hozzávalók:
40 dkg friss tengeri rák, 2,5 dl gyenge ecet, 5 dl mogyoróvaj, 3 nagyobb paradicsom, 1 db babérlevél, 1 csokor petrezselyem, 1+2 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 zöldcitrom leve, 1 evőkanál pálmaolaj, 1 db chili paprika, ízlés szerint só és őrölt bors

Elkészítése:
Folyóvízben alaposan mossa át a rákokat. Tegye nagyobb fazékba az ecetes bő, lobogó vízbe. Ízesítse sóval és borssal, majd 10 percig főzze. Közben a tetején keletkezett habot szedje le. Tegyen bele egészben egy fej vöröshagymát, a babérlevelet, a megpucolt fokhagymát, a paradicsomokat és a csokorba kötött petrezselymet. Ha újra felforrt, akkor gyöngyözve főzze tovább 5 percig. Emelje ki a paradicsomokat, és újabb öt percet főzze. Szedje tálra a rákokat. A rák testéből és ollóiból kaparja ki a húsos részeket. Ehhez keverje a citromlevet, majd tegye félre. Közben az olajat melegítse fel. Párolja rajta üvegesre a maradék két fej finomra vagdalt vöröshagymát. Adja hozzá a szétnyomkodott, az előbbiekben félretett paradicsomot, és a vagdalt chilit.
Pár percnyi párolás után forgassa bele a rákhúst.
A rák leszűrt főzőlevében megfőzött rizzsel tálalja.
A tányérban locsolja meg a forró étket az olvasztott mogyoróvajjal.

Rizses hús
(Fat Rice)
Hozzávalók:
50 dkg rizs, 50 dkg felkockázott hús (csirke vagy sertés), 1 db húsleves kocka, 3 gerezd fokhagyma, 2 db chili paprika, 1 kisebb fej vöröshagyma, 4 db paradicsom, 4 evőkanál paradicsompüré, ízlés szerint só és őrölt bors, 1,2 dl földimogyoró olaj

Elkészítése:
Az apróra vágott chilit, a zúzott fokhagymát, a finomra vagdalt vöröshagymát pépesítse. Dolgozza össze a héjától megszabadított, apróra darabolt paradicsommal. Bő egy deci olajjal kenjen ki egy nagy serpenyőt. Ebben párolja a chilis keveréket nyolc percig. Közben kevés vizet is öntsön rá. Simítsa bele a húst, és párolja további 15 percen át. Keverje hozzá a paradicsompürét, és morzsolja rá a leveskockát. Takarja be az egészet a megmosott és lecsepegtetett rizzsel. Öntsön rá annyi vizet, ami éppen ellepi.
Takarja le, és gyöngyözve főzze 10 percig, mialatt a rizs megpuhul.
(Eközben megkeverni nem szabad.)
Ha megfőtt, húzza le a melegről, és fedő nélkül hagyja 10 percig állni, majd tálalja.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - RECEPTEK AFRIKÁBÓL
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.