Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK AFRIKÁBÓL 5

2019.05.18

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Rizsesrák
(Calalu)
Hozzávalók:
1.2 kg (marha, hal, baromfi) hús, 1 dl (pálma) olaj, 1 kg vegyes-zöld (manióka-, petrezselyem-, sóska-, kelkáposzta-, karalábé-, spenót-, zellerlevél), 3 db paradicsom, 20 dkg apró tengeri rák, 10 db zöldbab, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 db chili paprika, Ízlés szerint só, őrölt fekete- és Cayenne bors

Elkészítése:
Nagyobb lábosban melegítse fel az olajat. Párolja rajta üvegesre a finomra vagdalt hagymát és a zúzott fokhagymát. Tegye rá a felkockázott húsokat. Ha kevergetés közben barnára pirult, akkor adja hozzá az előzőleg megvagdalt és kevés olajon megpárolt zöldeket. Forgassa bele a meghámozva vékonyra szelt paradicsomokat, a megtisztított rákokat és a vagdalt chilit. Fűszerezze ízlése szerint.
Takarja le és nagyon lassú tűzön mintegy két óra alatt főzze készre.
Párolt rizságyon tálalja.
(Ez az étel eredendően Beninből terjedt el Nyugat-Afrika szerte- fűszeres egy-tál ételként.)

Rizses zöldségragu
(Jollof Rice)
Hozzávalók:
20 dkg száraz feketebab, 2 közepes padlizsán, 1,5 evőkanál olaj, 3 evőkanál gyömbér, 2 db chili, 10 db paradicsom, 2 teáskanál Cayenne bors, 2 teáskanál Currypor, ízlés szerint paprikakrém, 1 teáskanál só, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db zöldpaprika, 1,5 evőkanál paradicsompüré, 50 dkg sárgarépa, 50 dkg zöldbab, 32 dkg rizs

Elkészítése:
Éjszakára a feketebabot áztassa be vízbe.
Másnap öblítse át, és leszűrve tegye fazékba. Öntsön rá 2 liter friss vizet, majd forrástól számítva fedő alatt gyöngyözve főzze 15 percen át. Eztán szűrje le, de a főzővizet is tegye félre. A padlizsánokat karikázza fel másfél centi vastagon. A bőségesen besózott karikákat szűrőkanálba téve hagyja 5 percet állni. Közben nagyobb lábosban forrósítsa fel az olajat. Tegye bele a lecsepegett padlizsánokat, 1 evőkanálnyi finomra vagdalt vöröshagymát, 1 evőkanál reszelt gyömbért, 1 apróra vagdalt chilit, 1 zúzott fokhagymát és a vékonyan felkarikázott zöldpaprikát. Körülbelül öt percig pirítsa, mialatt a padlizsánok megbarnulnak. Ekkor ezeket emelje tányérra és tegye félre. Adja a visszamaradt fűszeres zsiradékhoz a maradék vagdalt hagymát, a zúzott fokhagymát, a reszelt gyömbért, a chilit, a negyedelt paradicsomokat és a paradicsompürét. Ízesítse a Cayenne borssal, majd öntse rá a félretett főzőlevet.
Tíz percig forralja.
Ekkor szórja bele a megmosott rizst, a felkarikázott sárgarépát és az előfőzött feketebabot. Újabb ötpercnyi forralást követően a darabolt zöldbabot szórja a raguba, és rendezze el a tetején a sült padlizsán karikákat.
Tíz percig fedő nélkül, végül fedő alatt gyöngyözve főzze további 20 percig.
Azonnal tálalja.

Sajt tamarilló mártásban
(Cheese in Tamarillo Sauce)
***A tamarilló (Solanum beteceum)= kisméretű bokron termő, a nadragulya - félék családjába tartozó déli-gyümölcs. Rokonságban áll a paprikával, a burgonyával és a paradicsommal. Igen kedvelt fürtös virágzatú növény, amely dézsában nevelve több mint három hónapon keresztül virágzik, és annyi gyümölcsöt érlel, hogy egy családnak is sok – így befőzésre is jut belőle. Dél-Amerikából származik, de Új Zélandon és Portugáliában is honos. Amennyiben megfelelően át tudjuk teleltetni, akkor északabbra is nevelhető.
Hozzávalók:
35 dkg kemény sajt, 4 db tamarilló***, 6 db puha paradicsom, 2 db chili paprika, 3 gerezd fokhagyma, 1 db vöröshagyma, ízlés szerint só és őrölt bors
A sütéshez:
olaj

Elkészítése:
Tegye a chili paprikákat és a megtisztított fokhagymákat mozsárba. Kicsit megsózva zúzza pépessé. Adja hozzá a meghámozva, kimagozva apróra vagdalt tamarillót is. Ezzel pépesítse készre a masszát. A sajtot vágja apró kockákra. Kevés olajon folyamatosan kevergetve pirítsa aranybarnára azokat. Lecsepegtetve tegye félre. A visszamaradt zsiradékon párolja üvegesre a finomra vagdalt vöröshagymát. Keverje bele a chilis krémet. Pár percig párolja, majd tegye rá a meghámozott és felkockázott paradicsomokat. Fedő alatt főzze, míg a paradicsom szétfő. Fűszerezze ízlése szerint, majd gyakran megkeverve 10 percig főzze.
A sült sajttal megszórva tálalja.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - RECEPTEK AFRIKÁBÓL
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.