Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK AFRIKÁBÓL 6

2020.01.19

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Sült babpüré
(Akkra Funfun)
Hozzávalók:
30 dkg száraz fehérbab, 6 dl víz, 2 mokkáskanál só, 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint só és Cayenne bors
A sütéshez:
olaj

A folyóvízben megmosott babot egy éjszakán keresztül hideg vízben áztassa.
Másnap újra öblítse át, majd tegye lábosba, és annyi vízzel, ami éppen ellepi - forralja fel.
Fedő alatt, mintegy 40 perc alatt gyöngyözve főzze puhára.
Szűrje le, fűszerezze ízlése szerint és annyi vízzel passzírozza pépesre, hogy rugalmas tészta állagú masszát kapjon.
Fakanállal dagassza bele a finomra vagdalt vöröshagymát.
Közben magasfalú edényben forrósítson fel bőven olajat.
Két kanál segítségével nagyobb galuskákat szaggasson az olajba.
Süsse aranybarnára azokat.
Lecsepegtetve, azonnal kínálja.
(A nigériai változat esetén sütés előtt még finomra vagdalt chili paprikát is keverjen a tésztába.)
Ez az étel a Yoruba hagyományok része.
Beninben fehérbabból, Nigériában általában fekete babból készítik.
Egykoron a természeti népek a babot sok esetben sütőtökkel helyettesítették.

Szezámgolyók
(Sesame Balls)
Hozzávalók:
30 dkg szezámmag, szükség szerint kukoricaliszt és víz

Lehetőség szerint kávédarálóval pépesítse a szezámmagokat.
Keverőtálban locsolja meg kevés vízzel, majd lassan adagolja bele a kukoricalisztet.
Közben kézzel gyúrva sima, rugalmas, formázható tésztát kapjon.
Lisztezett kézzel formázzon diónyi golyókat. Helyezze ezeket zöldséges, csípős mártásba.
Lefedve főzze lassú meleg felett 15 perc alatt gyöngyözve készre.
Párolt rizzsel körítve adja asztalra.

Vörös mártás
(Benin Red Sauce)
Hozzávalók:
4 evőkanál (földi-mogyoró)- olaj, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 12 db érett paradicsom, 3 db chili paprika, 1 db marhahúsleveskocka, ízlés szerint só és őrölt bors

A lábosban felmelegített olajra tegye az apróra vágott vöröshagymát.
Rövid párolás után borítsa rá a cikkekre szabdalt paradicsomot, a zúzott fokhagymát és a vagdalt chilit.
Párolja 5 percig, majd öntse fel 7,5 dl vízzel.
Egyúttal morzsolja bele a leveskockát.
Fedő alatt gyöngyözve főzze 20 percig.
Ez alatt a benne lévők megfőnek, és a paradicsom szétfő.
Ekkor fűszerezze ízlése szerint.
Fedő nélkül addig főzze, míg kellően besűrűsödik a mártás.
Az eredeti recept szerint gazdagabbá teheti, ha felkockázott marhahúst, vagy halfilét főz bele.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - RECEPTEK AFRIKÁBÓL
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.