Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALKOHOLOS ÉTELEK 1

2020.04.14

ALKOHOLOS ÉTELEK KÖNYVE

SÖRLEVES 06.
Hozzávalók:
4 tojássárgája, 1 tk kristálycukor, 1 l világos sör, só, frissen őrölt bors, 4 szelet pirítani való fehérkenyér, vaj a kisütéshez, zöldfűszer

Elkészítése:
A zöld-fűszereket megmossuk, szárazra itatjuk, és finomra aprítjuk.
A kenyérszeletek héját eltávolítjuk, belét csíkokra vágjuk, a vajat felforrósítjuk, aranysárgára sütjük benne a kenyércsíkokat, majd melegen tartjuk őket.
A tojássárgáját 6 evőkanál sörrel és a cukorral habosra keverjük, egy fazékban felforraljuk a maradék sört, és habverővel belekeverjük a tojás sört.
Állandó keverés közben újra felforraljuk - (jó habos legyen), majd rögtön lehúzzuk a tűzről, és sóval, borssal ízesítjük.
A pirított kenyérszeleteket beletéve, zöld-fűszerekkel megszórva tálaljuk.

SÖRLEVES 07.
Hozzávalók:
1 filézett csirkemell, 1 közepes vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 zöldpaprika, 2 szem burgonya, egy kisebb zellergumó, 1 liter sör, 1 liter húsleveslé, só, bors, 10 dkg főtt sonka, 10 dkg sajt, 4 szelet kenyér, 6 evőkanál főzőtejszín, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés olaj, vaj

Elkészítése:
Egy kevés olajon megsütjük a filézett, kockákra vágott csirkemellet, majd egy kis párolás után félretesszük.
Egy nagyobb edényben egy kevés vajon pároljuk meg a zöldségeket: az apróra vágott hagymát, zöldpaprikát, sárgarépát, és a burgonyát.
Adjunk hozzá egy kockára vágott zellert, majd öntsünk rá egy liter sört és egy liter húslevest (kockából is készíthető) sózzuk, borsozzuk.
Majd fedő alatt főzzük kb. háromnegyed órát, hogy a benne lévők megpuhuljanak
Ez alatt vágjunk vékony csíkokra 10 dkg főtt sonkát, 10 dkg sajtot és négy vékony, hámozott kenyérszeletet.
Vaj és olaj keverékében pirítsuk meg a kenyeret.
Készítsünk elő 5 tálat: a sonkának, a sajtnak, a kenyérnek, egyet a 4 evőkanál tejszínnek, és egyet az apróra vágott petrezselyemnek.
Turmixoljuk össze a levest, majd adjunk hozzá 4 mogyorónyi vajat, 2 evőkanál tejszínt, és keverjük simára.
Tálaláskor mélytányér helyett használjunk leveses csészét, ebbe tegyünk egy-egy adagnyi húst, sajtot, kenyeret, és szedjük rá a forró levest.
A tetejét díszítsük petrezselyemmel, és tejszínnel.

BANÁNOS KACSASZELETEK
Hozzávalók 4 személyre: 4 filézett kacsamell, 5 dl vad-alaplé, 20 dkg banán, 10 dkg cukor, 5 cl fehérbor, 5 cl olaj, só, fekete bors, 1 dl fehérbor

Elkészítése:
A banánt kisebb darabokra vágjuk, egy tálba rakjuk, ráöntünk 1 cl fehérbort, és belekavarjuk a cukrot. Így hagyjuk állni 10 percig.
A kacsamelleket a forró olajban hirtelen kisütjük.
A pecsenyelébe cukrot karamellizálunk, felöntjük, felöntjük fehérborral, hozzáadjuk a vad-alaplét, majd 20 percig főzzük.
Miután elkészült, besűrűsödött, átszűrjük, és melegen hozzáadjuk a lecsöpögtetett banándarabokat.
A kacsmelleket fölszeleteljük, majd a fenti mártással bevonjuk.
Párolt rizzsel tálaljuk.

BÉLSZÍNSZELETEK VADÁSZ MÓDRA
Elkészítése:
A bélszínszeleteket gyengén megütögetjük, kör alakúra igazítjuk, sóval, törött borssal bedörzsöljük, olajban megforgatjuk.
Elkészítjük a ragut: a felhevített vajban a finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, majd hozzátesszük az egyenletes kockára vágott csiperkegombát.
Sóval, törött borssal ízesítjük, erős tűzön hevítjük.
Ha levét elpárologta, beletesszük a hasonlóan kockára darabolt csirkemájat, meghintjük finomra vágott zöldpetrezselyemmel.
Gyors pirítás után kevés fehérbort és barna mártást adunk hozzá, s ezzel beforraljuk. Vajdarabkákkal fényesítjük.
A hússzeleteket és a zsemle krutonokat megsütjük.
A krutonokat előmelegített sültes tál közepére helyezzük, majd rátesszük a hússzeleteket.
Bevonjuk a ***vadászraguval.
Fejessaláta-levéllel díszítjük. Köretei lehetnek: párolt rizs, hasábburgonya.

 

***Vadászragu

Hozzávalók:
sertéslapocka 50 dkg, vöröshagyma egy közepes nagyságú, füstölt szalonna 20 dkg, csirkemáj 30 dkg, gomba 30 dkg, zöldborsó 30 dkg, só, bors, fokhagyma

Elkészítése:
A szalonnát apró csíkra vágni,pirítani majd a finomra vágott hagymát hozzá adva tovább pirítani üvegesre,majd a kockára vágott húst hozzá adva tovább pirítjuk a húst kifehéredéséig.
Sózzuk borsozzuk majd félfövésnél hozzá adjuk a gombát és a zöldborsót és a kockára vágott csirkemájat és ízlés szerint fűszerezzük.
Körete ha önálló ételként tálaljuk fel, párolt rizs.

BERBÉCSTOKÁNY
Hozzávalók:
1 kg berbécshús, 2 vöröshagyma, 2 paradicsom, 1/2 paprika, 1 csokor petrezselyemzöldje, 2 cikk fokhagyma, 1 dl vörösbor, só, bors.

Elkészítése:
A húst leforrázzuk, megtisztítjuk a faggyútól, majd vékony hosszúkás hasábokra vágjuk.
A kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a húst, majd sózzuk, borsozzuk.
Mikor már majdnem puha, hozzátesszük a lehámozott, összetört paradicsomot és a fél paprikát.
Meglocsoljuk kevés vörösborral, és puhára főzzük.
A tokánybeli hús mindig saját levében, zsírjában készül el, tilos vizet adni hozzá.
Ha kész van, meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel.
Héjában főtt, négybe vágott burgonyát és ecetes-olajos paprikát kínálunk hozzá.

ASZALT GYÜMÖLCS KOMPÓT
(UZVAR)
Hozzávalók:
15 dkg aszalt szilva, 15 dkg mazsola, 30 dkg aszalt almaszelet, 30 dkg aszalt körtecikk, 1 evőkanál méz, 1 darabka fahéj, 6 db szegfűszeg, 2 l almabor, 1 citrom

Elkészítése:
A gyümölcsöket forgassa össze nagy salátástálban.
Dobja hozzá a citrom nagyobb darabokban levágott héjat és a fűszereket.
Öntse fel a borral és a citromlével és a borral.
Forralja fel, majd szükség esetén ízesítse még.
Nem szükséges, hogy túl édes legyen – fontos, hogy a gyümölcsök zamata uralkodjon.
Hidegen kínálja.
Hűtőszekrényben két hétig is eltartható.

BOLOGNAI RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, 2 ek olaj, 1 apróra vágott hagyma, reszelve 1-1 szál sárgarépa, petrezselyemgyökér, 1 darab zeller, 10 dkg darált marhahús, 1 kisdoboz paradicsompüré, 1,5 dl vörösbor, só, 2 csipet bors, késhegynyi őrölt babér, 2 csipetnyi rozmaring, 20 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
Az olajon megpirítjuk a hagymát, zöldségeket.
Hozzáadjuk a húst, és 2 percig élénk tűzön pirítjuk, majd hozzákeverjük a paradicsompürét.
Felengedjük a borral, hozzátesszük a fűszereket, sót és lassú tűzön, fedő alatt 30 percig főzzük.
Az elfőtt levet vízzel pótoljuk.
Megkenjük a mártással a palacsintákat, megszórjuk sajttal, és egymásra rakjuk.
Tetejére üres palacsinta kerüljön, ezt sajttal szórjuk be.
Sütőben átmelegítjük.
Úgy szeleteljük, mint a tortát.

Forrás:
ALKOHOLOS ÉTELEK KÖNYVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.