Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALKOHOLOS ÉTELEK 2

2020.05.18

ALKOHOLOS ÉTELEK KÖNYVE

SÖRLEVES BUNDÁZOTT BROKKOLIVAL
Hozzávalók:
15 dkg reszelt sajt, 2 ek fűszerpaprika, 40 dkg brokkoli, 1 szál újhagyma, 1 g fokhagyma, 1 fej hagyma, 2 db tojás, 1 l húslé, 4 ek liszt, 2 ek vaj, 5 dl sör, olaj, só, bors

Elkészítése:
Egy edényt felforrósítunk, bedörzsöljük fokhagymával, felforrósítjuk benne a vajat, majd megpároljuk rajta a hagymákat.
Hozzáadjuk a lisztet, felöntjük sörrel és húslével, majd és végül hozzáadjuk a reszelt sajtot.
Egy tálban összekeverjük a tojásokat, a lisztet és a sört, ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával, és alaposan összekeverjük.
Az így kapott tésztában megmártjuk a leforrázott brokkolit, majd forró olajban készre sütjük.
A leveshez tálaljuk.

BORBAN PÁROLT GOMBÁS CSIRKE
Hozzávalók:
1 kg csirkecomb, 15 dkg vaj, 20 dkg gomba, 1 kk. liszt, 1 cs. petrezselyem, 2 dl tejföl, 3 dl fehérbor, só, bors, majoránna

Elkészítése:
A csirkecombokat forró vajon átforgatjuk, hogy színt kapjanak.
Rászeleteljük a gombát.
Megsózzuk, fűszerezzük, és felengedjük a borral és 2 dl vízzel.
Rászórjuk az apróra vágott petrezselymet.
Fedő alatt, gyenge tűzön pároljuk.
A combokat időnként megfordítjuk.
Amikor a hús megpuhult, felöntjük a liszttel elkevert tejföllel, és összeforraljuk, de már nem keverjük.
Fodros metélt, nokedli, esetleg burgonya püré illik hozzá.

CSIRKEMELL VINCELLÉR MÓDRA
Hozzávalók:
2 nagyobb csirkemell filé, 1 fél fej salotta hagyma, 2-3 dl száraz fehérbor, 3 dl tejszín, Kotányi borskeverék, só bors, kakukkfű, olaj

Elkészítése:
A melleket szeletekre vágom, sózom, borsozom, megszórom a borskeverékkel.
A hagymát apróra vágom, olajon inkább párolom, mint pirítom, majd a szeleteket kisütöm.
Ráöntöm a fehérbort, és tovább párolom, majd a tejszínt, és addig főzöm együtt, amíg a mártása besűrűsödik.
Szerecsendiós krumplipürével tálalom.

RÉSZEGES KERTÉSZTÁL
Elkészítése:
Kis kockákra vágunk 10 deka füstölt szalonnát, kisütjük, de nem túlságosan ropogósra, majd beleforgatunk két csomó zsenge, megtisztított, vastagabb karikákra vágott sárgarépát, két csomó - már gumós - újhagyma gömbölyű gumóját és 50 deka rózsáira szedett karfiolt.
Megtisztítunk egy fél kiló zsenge zöldborsót, és ezt is a lábasba öntjük.
Megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk egy deci száraz fehérborral, és fedő alatt, időnként megkeverve, jó puhára pároljuk, de ügyeljünk, nehogy a karfiol széttörjön.
Tálalás előtt zsírjára sütjük, és meghintjük egy nagy csokor finomra vágott petrezselyemzölddel.

SERTÉSCSÜLÖK PÉKNÉ MÓDRA
Hozzávalók:
2 db kisebb csülök, 1 kg kockázott burgonya, 5 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma

A fűszerezéshez:
fokhagyma, szerecsendió, kömény, őrölt bors és só, ízlés szerint

Elkészítése:
Az alaposan megtisztított, a csontnál kissé megnyitott és ízlés szerint besózott csülköket alaposan bedörzsöljük fokhagymával.
A porrá tört köménymaggal és kevés frissen őrölt borssal pedig beszórjuk.
Az előzőleg egy órára hideg vízbe áztatott tálba helyezve 2 evőkanál vízzel meglocsoljuk, majd közepes hőnél kb. 50 percig pároljuk befedve.
Ezután fedelét levéve ráhelyezzük a karikákra vágott vöröshagymát, a füstölt szalonnát, s végül a kockára vágott burgonyát, majd csipetnyi reszelt szerecsendiót hintünk a tetejére.
Visszafedve újabb 30 percig pároljuk.
Ezután fedelét levéve addig sütjük, míg szép piros nem lesz.
Megjegyzés:
a víz helyet meglocsolhatjuk száraz fehérborral is mely kellemes pikáns ízt ad neki.

BOROS MEGGYTORTA
Hozzávalók:
8 tojás, 8 evőkanál Glukosweet édesítőszer-granulátum, 8 evőkanál őrölt mandula, 5 evőkanál zsemlemorzsa, 1 üveg diétás meggybefőtt, 1 pohár vörösbor, 2 evőkanál Natreen édesítőpor

A tepsi kikenéséhez:
vaj, zsemlemorzsa

Elkészítése:
A tojások sárgáját az édesítőszer-granulátummal fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a mandulát meg a morzsát is.
Ezután a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk, és kivajazott, morzsával behintett tortaformába simítjuk.
A meggybefőttet leszűrjük (levét félretesszük), kimagozzuk, a tésztára szórjuk.
Előmelegített sütőben a közepesnél kisebb lánggal (165 °C, légkeveréses sütőben 150 °C) addig sütjük, amíg a beleszúrt tűre nem ragad ragacsos massza.
Ha kihűlt, tálra rakjuk.
A befőttlevet a borral meg az édesítőporral összekeverjük, és tálalás előtt 1 órával a tortára öntjük, hogy jól magába szívhassa.
Frissen jó.

Forrás:
ALKOHOLOS ÉTELEK KÖNYVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.