Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALKOHOLOS ÉTELEK KÖNYVE - ALKOHOLOS LEVESEK 5.

2019.02.09

ALKOHOLOS ÉTELEK

BORLEVES 15.
Hozzávalók:
10 dl fehérbor, 5 tojássárgája, 15 dkg cukor, egy kis darab fahéj, citromhéj, 1 szegfűszeg

Elkészítése:
A borból egy decit félreteszünk. A többi bort 3 dI vízzel feltesszük főni a cukorral és a fűszerekkel. Egy edényben habverővel elhabarjuk a tojássárgákat az 1 dI fehér borral. Ha a bor felforrt, hozzáöntjük a tojássárgákhoz, és néhány percnyi keverés mellett a forrpontig hevítjük.
A tűzről levéve ismét keverjük néhány percig, majd átszűrjük, és melegített csészékben tálaljuk.

BORLEVES 16.
Hozzávalók 3-4 személyre:
1 liter fehérbor, 1 kicsi citrom, 8 tojássárgája, 10-12 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg

Elkészítése:
A bort forraljuk fel 5-10 percre pár szem szegfűszeggel, két-három darab fahéjjal, valamint a citrom levével és feldarabolt héjával. A tojássárgákat a cukorral keverjük ki habosra, majd egy habverővel folyamatosan keverve lassan adjuk hozzá a bort. Végül tegyük vissza a tűzre, s a habverővel addig keverjük, míg a leves kicsit besűrűsödik.

BORLEVES 17.
Hozzávalók:
1 tojás, 5 dl fehérbor, 3 dl víz, 5 dkg cukor, 1 kiskanál liszt, szegfűszeg, citrom

Elkészítése:
A tojást egy tálban elkeverjük, beletesszük a lisztet, a vizet. Ehhez hozzáöntjük a bort, melyet előbb cukorral, citromhéjjal és szegfűszeggel felforralunk.
Tűzre téve sűrűsödésig kavarjuk.
Csészékbe szűrve forrón tálaljuk.

BORLEVES 18. (WIJN SOEP)
Hozzávalók:
8 dl félédes fehérbor, 4 dl víz, 10 dkg mazsola, 5 dl cukor, 2 dl grapefruit lé, 1-1 kis darab vanília és fahéj
A tetejére:
kalács

Elkészítése:
A hozzávalókat öntse fazékba. Addig folyamatosan keverje, míg a cukor teljesen feloldódik.
Eközben forralja fel.
A felkockázott kalácsot kevés vajon pirítsa zsemleszínűre.
Ezzel megszórva kínálja a levest.

CITROMOS BORLEVES
Hozzávalók:
5 dl félédes fehérbor, 2 szem szegfűszeg, 3 citrom, kis darab fahéj, 3 tojás, 4 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor

Elkészítése:
A citromok héját lereszeljük, majd a kicsavart levüket a borral és fél liter vízzel elkeverjük. Fahéjjal, szegfűszeggel és reszelt citromhéjjal ízesítve felforraljuk. Közben a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd állandó keverés mellett forró, átszűrt bort bele csurgatjuk. A tűzre visszatéve, habverővel keverve sűrűsödésig melegítjük, de felforralni már nem szabad. A melegről levéve néhány percig még kevergetve hagyjuk hűlni.
Tányérokba szedve, a vaníliás cukorral édesített, keményre felvert fehérje galuskákkal tálaljuk.

DÁN SÖRLEVES
Hozzávalók:
5 dl sör, 15 dkg rozskenyér, 15 dkg barna kenyér, 5 dl víz, 1 rúd fahéj, 10-15 dkg keményre vert nem cukrozott tejszínhab, 1 tojássárgája, 6-8 dkg cukor, kevéske citromhéj, csipetnyi só

Elkészítése:
A barna kenyér és rozskenyér darabokat áztassuk be vízbe, majd hagyjuk 12 óra hosszat állni. Ezt a masszát lassú tűzön főzzük sűrű péppé. Adjuk hozzá a sört, a cukrot, sót, a fahéjrudat és a citromhéjat, és főzzük még egy rövid ideig.
Hagyjuk még néhány percig dagadni, ízlés szerint még adhatunk hozzá sót, illetve cukrot.
Keverjük bele a tojássárgáját, és tálalás után tejszínhabbal díszítsük.

Forrás:
ALKOHOLOS ÉTELEK KÖNYVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.