Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALKOHOLOS LEVESEK 12.

2019.11.09

ALKOHOLOS ÉTELEK KÖNYVE

LENGYEL SÖRLEVES
ZUPA PIWNA
Hozzávalók:
1,5 l világos sör, köménymag, szegfűszeg, fahéj, cukor, szárított túró (enhen), 2 tojássárgája

Elkészítése:
Sört felforralni szegfűszeggel (3 db), fahéjjel, köménymaggal (fél kk).
Tojássárgáját felverni cukorral és lassan hozzáadni a sörhöz (keverés közben).
A túrót vágjuk kockára és beletesszük a levesbe.

MEGGYES SÖRLEVES 01.
Hozzávalók:
1/2 liter világos sör, 0,5 kg meggy, 2 dl tejszín, 10-15 dkg cukor, 1 ek kukoricaliszt, fél citrom leve, 1-1 mokkáskanál fahéj, gyömbér,só,reszelt citromhéj

Elkészítése:
A meggyet kimagozzuk, a magokat összetörjük és lábosban, egy deci vízben 20 percig főzzük. Közben a meggy felét a sörrel, a tejszínnel, a cukorral és a fűszerekkel összeturmixoljuk.

A sörös pépet felforraljuk, a lisztet 1 dl vízzel és a leszűrt meggymaglével simára keverjük és hozzáadjuk a forrásban lévő leveshez. Jól kiforraljuk és a félretett meggyet is beletesszük.

Pár pillanatig forraljuk, és le tűzről. Hűtsük ki, majd tegyük hűtőbe.
Nagyon kellemesen hűsít ezekben, a forró napokban.

MEGGYES SÖRLEVES 02.
CSEH
Hozzávalók:
1 üveg világos sör, 1 dl fekete (barna) sör, fél kiló meggy, 15 dkg cukor, 1 citrom, 2 dl tejszín, 1 ek kukoricaliszt, gyömbér, só, fahéj

Elkészítése:
A kimagozott meggy felét a sörrel, a tejszínnel, a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával, a gyömbérrel, a sóval és a fahéjjal turmixoljuk.

Ezután egy fazékban forraljuk fel a keveréket, keverjük simára a lisztet 1 dl vízzel és a barna sörrel, s ezt is öntsük bele a forró levesbe. Kevergetve forraljuk ki. A meggy másik felét is beletesszük, és félrehúzzuk hűlni a levest.
Ha kihűlt jó pár órán át, hűtőben jegeljük.
Jó még ribizliből és nem túlérett sárgabarackból is.

NÉMET SÖRLEVES
Hozzávalók:
1 l sör, őrölt fahéj, 5 dl erőleves, 1 dkg gyömbér, 1 ek cukor, 1 ek fehérbor, 4 szelet pirított kenyér, szerecsendió, reszelt citromhéj, 1 tojássárgája, 5 dkg liszt, 5 dkg vaj, só

Elkészítése:
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, lehűtjük, hozzákeverjük a szerecsendiót, a sót, a gyömbért, a fahéjat, sörrel felöntjük, felforraljuk, időnként megkeverve 15 percig főzzük.
Ezután hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját, a bort, az erőlevest, felforraljuk, és még néhány percig lassú tűzön főzzük.
A sörlevest a tányérba helyezett pirítósokra merjük.

OSZTRÁK SÖRLEVES
Hozzávalók:
1 liter barna sör, 3 tojássárgája, 3 evőkanál liszt, 100 ml tej, 1 teáskanál méz

Elkészítése:
Tegyük a tejet edénybe és langyosítsuk meg. Keverjük hozzá a lisztet és a tojássárgáját, amíg csomómentes lesz.
Lassú forralás és állandó keverés mellett öntsük hozzá a sört, és addig kavarjuk, amíg a leves besűrűsödik.
Végül adjuk hozzá a mézet.
A levesnek forrónak kell lenni, de nem szabad főni!
Öt percig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

ÖREGHALÁSZ-LÉ
Hozzávalók 4 személyre:
1, 5 kg ponty, 25 dkg vöröshagyma, egy db tv-paprika, egy szem paradicsom, fél deka fűszerpaprika, só ízlés szerint, egy darab cseresznyepaprika, 10 deka gyufatészta

Elkészítése:
A ponty fejét, farkát levágjuk, a gerincről a hal hú¬sát lefejtjük. Az így kapott filét fél centinként bevag-dossuk, majd kockára vágjuk. A fejből, a csontból, a járulékos anyagokból alaplét főzünk, hozzávetőleg két órán keresztül, majd átpasszírozzuk.
Belefőzzük a hal húsát és a belsőséget.
Tálaláskor belerakjuk, a külön kifőzött gyufatésztát.
A hal úszni kíván - tartja a mondás.
Az emésztést is segíti a kulturált borfogyasztás.
A hozzáértő házigazda ezért az első fogás után - pl.: szekszárdi kadarkát - ajánl.
Fortély:
azért fontos művelet a passzírozás, mert ki kell vadászni a nagyobb csontokat, a többit meg úgy kell intézni, hogy ne maradjon szálka.

Forrás:
ALKOHOLOS ÉTELEK KÖNYVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.