Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALKOHOLOS LEVESEK 10

2019.06.07

ALKOHOLOS ÉTELEK KÖNYVE

HOLLAND BORLEVES (WIJN SOEP)
Hozzávalók:
8 dl félédes fehérbor, 4 dl víz, 10 dkg mazsola, 5 dl cukor, 2 dl grapefruit lé, 1-1 kis darab vanília és fahéj
A tetejére:
kalács

Elkészítése:
A hozzávalókat öntse fazékba.
Addig folyamatosan keverje, míg a cukor teljesen feloldódik.
Eközben forralja fel.
A felkockázott kalácsot kevés vajon pirítsa zsemleszínűre.
Ezzel megszórva kínálja a levest.

HOLLAND KARÁCSONYI BORLEVES
Hozzávalók:
4 db szegfűszeg, kis darab egész fahéj, 5 dl száraz fehérbor, 1 citrom leve, 2 dl tejszín, 10 dkg cukor, 4 tojássárgája
A tetejére:
tejszínhab, 1 tasak vaníliás cukor

Elkészítése:
A fűszereket tegye 3-4 deci vízbe, és fedő alatt, gyöngyözve főzze tíz percet. Szűrje le, és öntse hozzá a bort. Közben a tojások sárgáját keverje habosra a cukorral. Kézi habverővel folyamatosan keverve öntse a bort a tojáshoz. Az edényt gőz fölé téve, addig kevergesse, míg ízlése szerint besűrűsödik.
Lehűtve, a vaníliás cukorral felvert tejszínhabbal díszítve tálalja.

HOLLAND SÖRLEVES
Hozzávalók:
0.5 l barna sör, 0.5 l fehérbor, 4 tojássárgája, 3-4 dkg vaj, 3 dkg cukor, 1 késhegynyi szerecsendió

Elkészítése:
Forró vízbe tett edényben melegítsük fel a sört és a fehérbort. Keverjük ki habosra a tojássárgáját vajjal és cukorral, és öntsük hozzá a sörhöz és a borhoz állandó kevergetés közben.
Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel!
Szerecsendióval ízesítjük, és pirított kenyér-szeletekkel tálaljuk.

ISZTRIAI BORLEVES
Hozzávalók:
1 l vörösbor, (pl. Teran, vagy Borgonja), 15 dkg kenyér, 5 dkg cukor, 1 ek olivaolaj, kevés bors

Elkészítése:
Bukelata-ban (fa, vagy agyagkorsó) teszik a felmelegített bort, benne a cukorral, borssal és rajta az olívaolajon megpirított házi kenyérszeletkékkel. Benne kanál. Még körbe is adják, és többen isznak belőle.

ÍNYENC SÖRLEVES
Hozzávalók:
1 kisebb filézett csirkemell, 2 nagyobb fej vöröshagyma,1 tv paprika, 3 szál sárgarépa, 2 nagyobb burgonya, 1 zeller, 1 liter sör, 1 liter húsleves (leveskockából is készíthetjük), 4 dl tejszín, só, őrölt bors, 10 dkg sonka, 10 dkg trappista sajt, 4 db pirított toast kenyér

Elkészítése:
A kockára vágott csirkemellet kevés olajon süssük aranybarnára, majd tegyük félre. Egy nagyobb lábasban pároljuk meg a szintén kockára vágott zöldségeket, majd öntsük rá a sört és a húslevest. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt közepes lángon főzzük kb. egy órán át.
Mialatt fő a leves, vágjuk vékony csíkokra a sonkát és a sajtot, és a négy pirított kenyérszeletet.
A hagymát szeleteljük fel vékony karikákra. Ha elkészült a leves, jól turmixoljuk össze, majd adjunk hozzá négymogyorónyi vajat, és a vékony szeletekre vágott hagymát, főzzük puhára a hagymát a levesben, majd adjuk hozzá a tejszínt, és keverjük simára.
Tálalásnál a csészékbe tegyünk egy adag pirított, kockákra vágott csirkemellet, a csíkokra vágott sajtot, sonkát, kenyeret, erre az alapra szedjük a levest.
A tetejét díszítsük finomra vágott petrezselyemmel, és egy teáskanál tejszínnel.
A leveshez külön tálalhatjuk a kenyérszeleteket úgy, hogy a sajtot ráreszeljük a tetejére, és sütőben megpirítjuk. A kenyér helyett használhatunk sajtos kiflit vagy bagettet is.

Forrás:
ALKOHOLOS ÉTELEK KÖNYVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.