Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALKOHOLOS LEVESEK 11

2019.08.03

ALKOHOLOS ÉTELEK KÖNYVE

KARÁCSONYI BORLEVES
Hozzávalók:
4 db szegfűszeg, kis darab egész fahéj, 5 dl száraz fehérbor, 1 citrom leve, 2 dl tejszín, 10 dkg cukor, 4 tojássárgája
A tetejére:
tejszínhab, 1 tasak vaníliás cukor

Elkészítése:
A fűszereket tegye 3-4 deci vízbe, és fedő alatt, gyöngyözve főzze tíz percet. Szűrje le, és öntse hozzá a bort. Közben a tojások sárgáját keverje habosra a cukorral. Kézi habverővel folyamatosan keverve öntse a bort a tojáshoz. Az edényt gőz fölé téve, addig kevergesse, míg ízlése szerint besűrűsödik.
Lehűtve, a vaníliás cukorral felvert tejszínhabbal díszítve tálalja.

KARÁCSONYI BORKRÉMLEVES 01.
Hozzávalók:
4 db szegfűszeg, őrölt fahéj, 1/2 citrom, 400 ml tokaji édes szamorodni, 120 g cukor, 8 db tojássárgája,400 ml tejszín

Elkészítése:
800 ml vizet a szegfűszeggel, a fahéjjal és a citrommal ízesítve felforraljuk, majd hozzáöntjük a bort és beforraljuk.
Négy tojássárgáját a cukorral habosra keverjük.
Majd a leveshez adjuk és állandó keverés közben még egyszer felforraljuk.
A tűzről levesszük, és ugyancsak állandó keverés közben hozzáadjuk a 300 ml tejszínnel elkevert maradék tojássárgájákat.
A kihűlt levest hűtőbe tesszük.
Tálaláskor a maradék tejszínből vert tejszínhabbal díszítjük, és meghintjük leheletnyi őrölt fahéjjal.

KARÁCSONYI BORKRÉMLEVES 02.
Hozzávalók:
6 dl édes fehérbor, 1 citrom, 1 darabka fahéj, 3-4 szegfűszeg, 8 tojássárgája, 15 dkg cukor, 2 dl tejszín, 8 dkg mazsola
A tetejére:
édes tejszínhab

Elkészítése:
A bort 3 deci vízzel hígítjuk, a citrom levét belefacsarjuk, és vékonyan lehántott sárga héjával, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezve felforraljuk.
A tojások sárgáját a cukorral habosra verjük, tejszínnel hígítjuk.
A forró bort vigyázva, élénken kevergetve - nehogy összekapjon - rászűrjük.
A tűzre téve habverővel addig kevergetjük tovább, amíg kissé besűrűsödik.
Ezután átszűrjük, majd a megmosott, borba áztatott mazsolát beleszórjuk.
Jól behűtve, édes tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
Előnye, hogy előre elkészíthető.

LEGÉNYFOGÓ TYÚKLEVES
Hozzávalók 8 személyre:
1 kisebb tyúk, 25-30 dkg vegyes leveszöldség, 1 citrom, 2 dl száraz fehérbor, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál cukor, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint só

Elkészítése:
A tyúkot tisztítás után feldarabolom, és nagy fazékba teszem.
Hozzárakom a megtisztított és hasábokra vágott zöldséget, megsózom és felforralom.
Habját leveszem, ezután fedő alatt, kis lángon főzöm.
Amikor a hús megpuhult, kiveszem a zöldséges léből, kicsontozom, majd metéltre vágom.
A citromot jól megmosom, majd héjastól vékony karikákra vágom, és a magját kiszedem.
A mazsolát leszárazom, és a citromkarikákkal együtt kis lábosba teszem.
Ráöntöm a bort és addig főzöm, míg a citrom héja megpuhul.
A leszűrt leveshez öntöm, és a lisztes tejföllel behabarva jól kiforralom.
Cukorral és sóval ízesítem, majd visszateszem a tyúkhúst és a zöldséget.
Ezzel is forralom néhány percig, és pirított zsemlekockákkal kínálom.
Rendkívül tartalmas leves.
Elkészítési ideje: 120 perc

Forrás:
ALKOHOLOS ÉTELEK KÖNYVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.