Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALKOHOLOS LEVESEK 14

2020.01.23

ALKOHOLOS ÉTELEK KÖNYVE

RÉSZEGES EPERLEVES
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg eper, 3 dl félédes vörösbor, 5 dl tej, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 1 tojássárgája, 2 evőkanál porcukor, só

Elkészítése:
Az epret megtisztítjuk, megmossuk, zománcozott lábosba tesszük, és felöntjük 2 dl borral.
Lassú tűzön puhára főzzük, majd áttörjük vagy turmixoljuk.
Hozzáadjuk a tejet, felforraljuk, majd behabarjuk a liszttel elkevert tejföl és tejszín keverékével.
Néhány percig lassan forraljuk, majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a maradék bort, és kihűtjük, majd jól elkeverjük.

RÉSZEGES KARALÁBÉLEVES
Hozzávalók:
4 zsenge tavaszi karalábé, 1 közepes fej hagyma, 1-1 szál borsmenta és bazsalikom, 15-20 zsályalevél, 5 dl félszáraz vörösbor, 100 g füstölt szalonna, 1 l húsleves (kockából), 100 g rizs, só, bors, 1 kis csokor petrezselyem, 50 g reszelt sajt

Elkészítése:
Előző este megtisztítjuk a karalábét, apróra felkockázzuk, egy mély porcelán- vagy üvegtálba tesszük.
A hagymát meghámozzuk, az illatos füveket megmossuk, leveleiket lecsipkedjük, a hagymával együtt finomra vágjuk, a karalábéhoz adjuk, ráöntjük a bort, lefedjük, és a hűtőszekrénybe tesszük.
Másnap megdaráljuk, vagy egészen apró kockákra vágjuk, a szalonnát, zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a „pácolt" karalábét levével együtt, feleresztjük a húslevessel, és fedő alatt, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük.
A rizst megmossuk, a leveshez adjuk, sózzuk, borsozzuk, és gyakran megkevergetve puhára főzzük (a rizsnek nem szabad szétfőnie).
A tűzről levéve fedő alatt 5 percig pihentetjük.
Forrón tálaljuk, a tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, és külön tálkában kínáljuk hozzá a reszelt sajtot.
Változat:
1-2 evőkanál tejföllel, cukor nélkül felvert tejszínhabbal finomítva is tálalhatjuk.

SAJTOS-HAGYMÁS SÖRLEVES
Elkészítése:
80 dkg póréhagyma fehér részét finomra vágjuk, és olajon üvegesre pároljuk.
Meghintjük a pirospaprikával, felöntjük egy liter világos sörrel és két dl hideg vízzel, majd ha forrni kezd, hozzáadunk 15 dkg durvára reszelt trappista sajtot, és fedő nélkül állandó keverés közben mérsékelt tűzön besűrítjük.
Ekkor beleteszünk 40 dkg vékonyra szeletelt gombát, sózzuk, a szokásosnál egy kicsit erősebben borsozzuk, és 5 percig rotyogtatjuk, majd a tűzről levéve, fedő alatt langyosra hűtjük.
Fokhagymával bedörzsölt tálkákba szedjük, majd hideg helyre tesszük.
Tálaláskor a tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel.

SÖRGULYÁS
Hozzávalók:
1,5 kg marhalábszár, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db zöldpaprika, 2-3 paradicsom, 2 liter világos sör, 1 kg burgonya, só, bors, pirospaprika

Elkészítése:
A húst és a burgonyát kockákra, a zöldpaprikát és a paradicsomot szeletekre vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
Egy kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, a fokhagymát és elkeverjük.
Hozzátesszük a húst, néhányszor megkeverjük, majd saját levében rövid ideig pároljuk.
Fűszerezzük, majd hozzátesszük a paprikát és a paradicsomot, sörrel felöntjük.
Amikor a hús már félig puha, hozzáadjuk a burgonyát, és készre főzzük.

Forrás:
ALKOHOLOS ÉTELEK KÖNYVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.